Ohlasy k zápasu
ne 7.1.2024 | Tomáš Kalas, Daniel Krátký | Foto: Roman Mareš / Rytíři Kladno

Trenérská výzva? Bylo to důležité rozhodnutí, říká Jan Lukáš

Po první lednové neděli mají hradečtí hokejisté všechny vzájemné zápasy základní části s Kladnem splněné. I napočtvrté se jim povedlo zvítězit, podruhé na ledě Středočechů vyhráli v prodloužení. Rozhodujícímu gólu Christophera Lalancettea přihlížel z branky i Jan Lukáš, pro nějž to nebylo i kvůli brzkému gólu Rytířů úplně snadné utkání. „Byl to těžký a ubojovaný duel, Kladno je doma silné a nehraje se s ním jednoduše,“ oceňoval sílu Rytířů bezprostředně po výhře.

Ta se opravdu nerodila snadno. Již na začátku třetí minuty totiž ujeli domácí do brejkové situace a Deven Sideroff zakončil akci gólově. Na rychlé kontry do otevřené obrany se přitom Lvi připravovali. „Věděli jsme, že domácí hrají hodně na brejkové situace, jsou v tom silní,“ říká Lukáš o stylu, kterým se aktuálně třináctý celek tabulky prezentuje.

Nutno však dodat, že mimo gólovou akci se povedlo nebezpečné kontry Hradeckým prakticky eliminovat. „Obecně si ale myslím, že se nám to povedlo uhlídat, byl to pro nás důležitý krok k zisku bodů,“ hledá jeden z klíčových důvodů, proč mohli Východočeši slavit výhru, olomoucký rodák. Dvou bodů z Kladna si navíc nejen Lukáš cení. „Jsou to pro nás důležité dva body, je to už třetí duel v řadě, kdy jsme bodovali. Navíc jsme ukázali, že když k tomu přistoupíme tak, jak poslední dvě třetiny, tak se můžeme měřit s každým,“ naráží na střeleckou dominanci. Zatímco domácí pálili na branku 11krát, tak Hradec rovnou 26krát!

Oproti středečnímu duelu Mountfield svého soupeře výrazně přestřílel, o to více se ale musel 30letý brankář soustředit. „Věděl jsem, že tu koncentraci musím držet po celou dobu a může to být klidně i o jednom zaváhání. Každá jejich situace mohla klidně skončit gólem, tak to dopadlo i ve třetí minutě, kdy jsme inkasovali,“ naráží dřívější mládežnický reprezentant na již zmíněnou trefu Sideroffa.

Zápas 34. kola by se ale vyvíjel dost možná jinak, kdyby byla domácím na začátku 22. minuty uznána trefa Václava Vebera. Na základě trenérské výzvy hradecké střídačky byl ale gól na 2:0 odvolán kvůli nedovolenému bránění gólmanovi. „Věděl jsem, že tam byl určitě kontakt. Prvně jsem si myslel, že to byl Martin Pláněk, ale říkal jsem si, že tam šel zvláštně a musel někdo do něj strčit,“ popisuje Lukáš první myšlenky, které se mu honily hlavou. „Zkrátka jsem si byl jist, že tam kontakt byl, tak jsem se hlásil. Bylo to na trenérech, ti si výzvu vzali a bylo to pro nás důležité rozhodnutí,“ ohlíží se za dost možná zlomovým momentem duelu.

„Bylo to na trenérech, ti si výzvu vzali a bylo to pro nás důležité rozhodnutí.“

#29 Jan Lukáš (o uplatněné trenérské výzvě)

Při svém dvanáctém souboji za Lvy si zapsal sympatický brankář šestou výhru a s rolí, jakou nečekaně dostal, se pasuje výborně. Do hlavy si to ale nijak více nepouští. „Beru to zápas od zápasu, říkal jsem už v momentě, kdy jsem přicházel, že začátek sezony nebyl pro mě ideální. Proto jsem si řekl, že nebudu koukat dopředu ani dozadu, nechci řešit ani žádné věci okolo. Snažím se jít po malých věcech, dostávat se ke své hře a dělat to, co umím,“ prozrazuje držitel slovenského titulu ze sezony 2017/18 mentální nastavení, se kterým vstupuje do dalších zápasů.

Právě ten páteční bude velmi řevnivý. Na programu totiž bude tradičně velmi očekáváné východočeské derby. „Každé derby je zajímavé. Pro nás je to důležitý duel, doufejme, že to zvládneme a pro hradeckého diváka to bude příjemné vítězství,“ uzavírá gólman, který naskočil i v jednom utkání KHL za tehdejší Lev Praha.