Preview k zápasu
so 4.11.2023 | Jan Brůna

Před pauzou do Litvínova. Se Lvy vyrazí i tři autobusy fanoušků

Poslední utkání před reprezentační přestávkou je tady. Lvi si po dvou prohrách spravili chuť a doma porazili Motor 4:1. Než se ale sejde národní tým, je na programu ještě jedno kolo, v němž Mountfield pocestuje do Litvínova. Verva dýchá na záda vedoucímu Dynamu, z minulých pěti mačů ale vyhrála jen dva. Jak tohle dopadne? Za účasti hradeckého fanklubu, který vypravil na sever Čech už tři autobusy, odstartuje duel v nedělních 15:30.

„Je to hezký nápad a moc fanouškům děkuji.“

#94 Jordann Perret (o cestě fanklubu do Litvínova)

Hradečtí hokejisté vyšli doma proti Kometě (1:5) i pod Ještědem (4:5) naprázdno, a tři body už tak nutně potřebovali. S Motorem se to konečně povedlo. „Dobře jsme se připravili a makali jsme. Takhle musíme pokračovat a ukázat soupeřům, že není snadné proti nám hrát,“ ví Jordann Perret. Jeho týmu mohl pomoci i fakt, že úterní zápas v Mladé Boleslavi byl přesunut a zbylo více času na trénink i odpočinek. „Ano, hodilo se to. Předtím to pro nás nebyl lehký týden a mohli jsme se přichystat na páteční utkání,“ oceňuje neplánovanou pauzu francouzský forvard.

Jak bylo zmíněno, na další body do tabulky už se čekalo, a jaké branky k nim pomohly, není podstatné. O tom se přesvědčil dorážkou i hradecký rychlík. „Každý gól se počítá – pěkný i ošklivý. Všechny jsou pro nás důležité. Ve druhé třetině jsme trochu polevili, ale ve třetí jsme to dotáhli. Prosadil jsem se v přesilovce, což hodně pomůže mému sebevědomí. Jsem rád, že v nich dostávám šanci,“ říká reprezentant země galského kohouta. Jeho gól hodně připomněl minulý mač s Budějovicemi. „Ano, první gól sezony jsem dal také proti Dominiku Hrachovinovi. Snad to půjde i dál,“ přeje si.

K poslednímu duelu před reprezentační pauzou vyrazí Lvi do Litvínova, který zažívá skvělý ročník. „Bude to těžký zápas, ale musíme tam jet pro výhru,“ burcuje hráč s číslem 94. Na sever Čech se chystá také hradecký fanklub, který vypravil už tři autobusy. Východočeši tak mohou na Zimním stadionu Ivana Hlinky čekat početnou podporu. „Je to hezký nápad a moc fanouškům děkuji. Fandí skvěle doma i venku,“ oceňuje Jordann Perret.

RadimŠalda
Bývalý mládežnický reprezentant tráví v Litvínově druhou sezonu od odchodu z Hradce Králové. V minulém ročníku si připsal dva kanadské body, letos se v 16 zápasech ještě neprosadil.

Stadion Ivana Hlinky je nedobytná tvrz

Sezonu Chemiků zatím nelze hodnotit jinak než pozitivně. Po úvodním nárazu na ledě Pardubic, možná favorita celé ligy, přišla senzační série 11 vítězství v řadě, a Severočeši se tak vyhřívali i na prvním místě tabulky, o které zatím svádí souboj právě s Dynamem. Šňůru utnula až prohra v Olomouci 1:2 v druhé polovině října. Od té doby střídá tým Karla Mlejnka výhry s porážkami (padl v Plzni i Liberci, kde ho srazil hattrick Martina Faška-Rudáše), doma je ale nadále stoprocentní.

A boj o výsluní to je nejen v počtu bodů, ale i ve statistikách. Litvínovští v počtu vstřelených branek zaostávají za týmem z města perníku o pouhé dvě, v obraně je ale předčí i některá mužstva z druhé poloviny tabulky. Severočeši jsou spolu se Spartou po Hradci druhý nejčastěji střílející mančaft extraligy (32,47 pokusu na zápas), zároveň však soupeři dovolí průměrně přes 32 střel. Chemici mají rovněž druhé nejlepší oslabení, stejně tak rozdali dosud nejvíce hitů, ovšem také vyhráli nejméně vhazování.

Není žádným tajemstvím, že ofenzivu Chemiků táhnou bratři David Kaše a Ondřej Kaše, přičemž David předčí Ondřeje jen o dva kanadské body. Osm branek vsítil ještě Petr Koblasa, útok navíc dobře dopňují Jindřich Abdul nebo britská posila Liam Kirk. Svou druhou sezonu na severu Čech kroutí lotyšský zadák Janis Jaks; hráč se zkušenostmi z KHL zatím nevynechal jediný mač a připsal si už 10 bodů za bilanci 3+7. V tabulce pravdy jsou zase nahoře Kanaďan Kevin Czuczman s Patrikem Demelem (oba 6 bodů). Jedničkou v bráně Vervy je Matej Tomek s úspěšností zásahů necelých 92 %.

Sestavy z minulého utkání

Zajíček – Zile, Demel, Baránek, Jaks, Czuczman, Zeman, Šalda – Kudrna, Gut, Koblasa – Hlava, D. Kaše, O. Kaše – Maštalířský, Kirk, Abdul – Válek, Jurčík, Havelka.