Zápasy
so 16.9.2006 | Daniel Višňák

Překvapivý lídr ligy? Po výhře nad Chomutovem je jím Hradec

Po vítězství v Brně se představili hradečtí hokejisté poprvé doma. V sobotním zápase s Chomutovem rozdal hlavní rozhodčí na východě Čech celkem 40 trestných minut a tak bylo výjimečné vidět oba týmy na ledě v plném počtu. Po dvě třetiny vyrovnaná bitva se zlomila až v závěrečném dějství po dvou rychlých gólech Hradce a několika výtečných zásazích brankáře Alexandra Hyláka. Chomutov sice dokázal ještě snížit na 3:1, ale poslední slovo měli znovu domácí. Petr Haluza zvýšil ze sóla v 58. minutě na 4:1 a když upravil na konečných 5:1 třicet vteřin před koncem zápasu Richard Diviš, hradecké publikum už vestoje aplaudovalo Energetikům ke druhému letošnímu vítězství.

První třetina přinesla celkem jedenáct vyloučených, a tak hradečtí diváci mohli vidět naplno v praxi nové pravidlo v posuzování zákroků. Asi největší šanci z přesilových her dostali Energetici, ti hráli přesně 1:50 ve dvojnásobné početní převaze, krom bomby Mocka z ní ale více nevytěžili. Chomutov měl nejblíže ke gólu po náporu druhé severočeské formace, ale Hylák společně se svou obranou odolal. Na druhé straně se zapotil Horčička při sólovém úniku Fořta, ale i ten nedokázal střelou mezi jeho betony otevřít skóre zápasu.

Vrátka od trestné lavice se nezastavila ani v prostřední části hry, na jejím konci byl souhrn vyloučených na obou stranách stejný a to deset. Energetici dokázali jednu ze svých početních výhod přetavit v kýžené vedení. Ve 28. minutě napřáhl na modré Petr Mocek a na hranici Horčičkova brankoviště číhal Patrik Fořt, který Mockovu bombu ztečoval pod horní tyč chomutovské branky. I hosté měli díky přesilovkám řadu možností ke vstřelení gólu, ale výborný Hylák držel hradecké naděje.

V závěrečné části šli domácí do vedení 3:0. Nejprve se prosadil ve skrumáži před Horčičkou Pavel Suchý a po něm zvýšil na rozdíl tří branek bombou z přesilové hry Aleš Pazdera, to na světelném ukazateli svítila 50. minuta. Hosté ale rychle odpověděli snížením Jíry a drama pokračovalo až do konce. Až dvě minuty před navršením šedesáté minuty ujel do sóla domácí Petr Haluza a zkušeným zakončením vrátil hradeckým vedení o tři branky. Necelou půl minutu před koncem zápasu přidal pátý gól Energetiků po přečíslení Richard Diviš a dal tak výsledku konečnou podobu.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Burian 0 0 0 0 0
Richard Diviš 1 0 1 0 0
Petr Domin 0 0 0 0 0
Miroslav Fišer 0 0 0 0 0
Patrik Fořt 1 1 2 0 0
Petr Haluza 1 1 2 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Martin Koudelka 0 1 1 0 0
Václav Lesák 0 0 0 0 0
Petr Mocek 0 1 1 0 0
Jakub Nakládal 0 0 0 0 0
Aleš Pazdera 1 0 1 0 0
Jaroslav Roubík 0 0 0 0 0
Pavel Suchý 1 0 1 0 0
Jan Šeda 0 1 1 0 0
Zdeněk Toužimský 0 1 1 0 0
Daniel Volráb 0 0 0 0 0
Roman Vondráček 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Alexandr Hylák 60 36 1 35 97,22 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Mička (asistent trenéra Hradce Králové):
Zápas jsme začali poměrně dobře, první třetinu jsme odehráli 0:0, měli jsme tam i dvě stoprocentní šance, ale obě střely šly brankářovi do břicha. Ve části se nám podařilo dát krásný gól, kdy to Mocek nahrál Fořtovi prakticky do prázdné branky. Poslední třetinu jsme začínali dvouminutovým oslabením, to byl klíčový okamžik, že jsme se ubránili. Následně jsme přidali trošku se štěstím, ale i důrazem druhý gól Pavlem Suchým a poté perfektní střelou Aleše Pazdery na 3:0. Zdálo se, že je zápas rozhodnutý, ale vůbec nebyl. Chomutov snížil a bylo z toho drama. Naštěstí se nám další krásnou brankou podařilo zvýšit na 4:1 a pak ještě přidal pátý gól Ríšou Divišem. Zápas se hrál ve velikém tempu, možná ještě větším než v Brně, divákům se určitě musel líbit. Teďka jsme se dívali s klukama na tabulku a jsme první, chtěli bychom tam vydržet co nejdéle.
Vladimír Kýhos (hlavní trenér Chomutova):
Dvě třetiny bylo k vidění vyrovnané utkání. Podepsaly se na něm ale hrozně vyloučení, pomalu půlka zápasu se hrála v oslabení. Na led jsme tedy nemohli posílat čtvrtou lajnu, mladé kluky. Naopak hráči, kteří oslabení odehrají, toho mají plné zuby. Zápas hodně ovlivnila naše vlastní chyba při prvním gólu. Szakal měl puk na holi, nedokázal ho vyhodit a my dostali branku na 1:0, to nás psychicky nalomilo. Další ránou byl druhý gól. V přesilových hrách, jak na naší straně, tak na hradecké, bylo šancí plno, na rozdíl od domácích jsme ale neměli potřebné štěstí k tomu, aby se k nám třeba puk odrazil a my mohli dát branku. Konečný výsledkem podle mě neodpovídá celkovému obrazu hry, je to pro nás až zbytečné krutý. Překvapivý lídr ligy? Po výhře nad Chomutovem je jím Hradec

Fotogalerie