Zápasy
st 14.3.2007 | Daniel Višňák

Hradec je vítězem základní části! Ve čtvrtfinále se střetne s Ostravou

Zápasové menu

S cílem získat minimálně bod zajížděli k poslednímu utkání základní části do Prostějova hradečtí Energetici. Tento cíl se jim do puntíku vydařil, protože po 60 minutách byl stav 2:2 a Východočeši už věděli, že jim nic první místo nevezme a to ani výhra 3:1 Ústí v Chomutově! Navíc po 16 vteřinách prodloužení rozhodl o zisku bonusového bodu pro hosty Richard Diviš, který využil přesné nahrávky od kapitána Roubíka. Stinnou stránkou vyhraného utkání pro Hradec je určitě tvrdý střet Patrika Fořta ze druhé třetiny, po kterém ze zápasu východočeský útočník odstoupil. Soupeřem Hradce Králové ve čtvrtfinále play-off bude Sareza Ostrava, ta prohrála 3:4 v Třebíči.

První tři minuty se hrál opatrný hokej a hráči jakoby měli strach vystřelit na branku soupeře. Dvacet vteřin po začátku čtvrté minuty se k první vážnější akci zakončené spíše nahozením odvážili hradečtí a hned se měnilo skóre zápasu. Autorem nahozeného puku na gólmana Biegla byl Boris Flámik, branku však znamenala až následná dorážka Martina Koudelky - 0:1. Dosažená branka hosty uspokojila a také domácí se do útoku nijak netlačili a tak se dalších deset minut utkání odvíjelo především ve znamení zkažených přihrávek, vyloučení a icingů. Na počátku čtrnácté minuty se hostující obrana dopustila fatální hrubky, když si nepohlídala obránce Podešvu, jenž naskakoval po odpykaném trestu z lavice hanby. Podešva se okamžitě zmocnil puku a vyslal do brejku Lukáše Dubu, který předvedl proti Hylákovi bezvadnou kličku a zasunul mu puk mezi betony do sítě - 1:1. Jestřáby dosažená branka nabudila a do konce první části hry se častěji zjevovali před brankářem, ale z četných šancí žádnou nevyužili.

Úvod druhého dějství pokračoval tak, jak skončilo předešlé. Vyloučení střídalo vyloučení a šancí se také příliš neurodilo. Za zmínku stojí pouze tvrdá rána obránce Podešvy z druhé minuty, do které se však odvážně položil jeden z hradeckých obránců a stejně tvrdý projektil Mocka na straně hostí, který však Biegl skryl ve své lapačce. Na konci šesté minuty se hosté podruhé v utkání mohli radovat po dělovce Aleše Pazdery, který prostřelil vše co mu stálo v cestě a puk se zatřepotal v Bieglově síti - 1:2. Vedení v zápase hosty uspokojilo a přestali myslet na útok. A jelikož se jejich hře přizpůsobili i domácí, byla k vidění pro oko diváka nepříliš pohledná hra. Necelých šest minut před koncem třetiny fauloval domácí Kukla Patrika Fořta nešetrným zákrokem koleno na koleno, po kterém se postižený dlouho zvedal z ledu. Domácí mladík za tento zákrok oprávněně od rozhodčího vyslechnul verdikt na pět minut + do konce utkání. Šancí se do konce třetiny urodilo pomálu a tak se šlo do šaten za stavu 1:2 pro hosty.

Třetí dvacetiminutovka začala slibnou šancí hradeckého Šinágla, kterou s notnou dávkou štěstí zlikvidoval ochránce domácí svatyně. Přesně sedm minut uběhlo od začátku třetiny, když se ve stoprocentní šanci po fatální chybě brankáře Hyláka ocitnul Jestřáb Čech, ale puk mu v rozhodujícím momentě přeskočil hůl a prázdná klec tak zůstala netrefena. O dalších 58 vteřin později to však již domácím vyšlo a po střele Piluši se k odraženému puku dostal Vymazal, který střelou do horní části branky nedal Hylákovi šanci - 2:2. Dvě minuty poté se před Hylákem ocitnul osamocený Čech, který však nedokázal hostujícího brankáře přehodit. Za další minutu se zaskvěl krásným semaforem hradecký lapač puků proti tvrdé ráně Všetečky od modré čáry. Hradec byl viditelně spokojený s bodem a jejich ojedinělé akce končili na brankáři domácích. Prostějov si již také žádnou výraznější akci nevypracoval a zápas tak v poklidu dospěl až do třetí sirény.

Prostějovská aréna viděla snad nejkratší prodloužení ve své historii, když po šestnácti vteřinách jeho trvání nahrál kapitán hostů Jaroslav Roubík do kruhu Richardu Divišovi, jenž bez větších problémů prostřelil Biegla a vybojoval pro Hradec vítězství 2:3.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Burian 0 0 0 0 0
Richard Diviš 1 0 1 0 0
Patrik Fink 0 0 0 0 0
Miroslav Fišer 0 0 0 0 0
Boris Flamík 0 1 1 0 0
Patrik Fořt 0 0 0 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Martin Koudelka 1 0 1 0 0
Václav Lesák 0 0 0 0 0
Petr Mocek 0 1 1 0 0
Aleš Pazdera 1 0 1 0 0
Jaroslav Roubík 0 1 1 0 0
Petr Sakrajda 0 1 1 0 0
Pavel Suchý 0 0 0 0 0
Patrik Šebek 0 0 0 0 0
Petr Šinágl 0 1 1 0 0
Zdeněk Toužimský 0 0 0 0 0
Daniel Volráb 0 1 1 0 0
Roman Vondráček 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Alexandr Hylák 61 36 2 34 94,44 0 0

Ohlasy k utkání

Radomír Kužílek (hlavní trenér Prostějova):
Určitě bylo velmi těžké nastoupit dnes v takovém složení proti prvnímu mužstvu tabulky. Myslím si, že výsledek 2:2 můžeme hodnotit pozitivně, když to utkání nebylo odehrané v maximálním hokejovém nasazení. Škoda že jsme měli zbytečně hodně vyloučených hráčů a nakonec i na jedno z vyloučení doplatili, v prodloužení rozhodující brankou, což trochu mrzí. Celkově bych řekl, že jsme předvedli s Hradcem Králové dobrý výkon.