Zápasy
pá 22.9.2006 | Pavel Illich, Lukáš Souček

Junioři doma opět bez bodu

V šestém kole juniorské extraligy se hradečtí hokejisté utkali v dalším důležitém utkání s týmem Litvínova. Ovšem už úvod zápasu napověděl, jak se bude utkání dále vyvíjet. Během první třetiny dokázali domácí se svým soupeřem sice ještě držet krok, ale třemi přesnými zásahy v prostřední části hry rozhodli Severočeši o svém vítězství. Poslední třetina už se dohrávala jen z povinnosti a každý z týmů si v ní připsal po jedné vstřelené brance. Hradečtí tak po rozpačitém výkonu nadále zůstávají u dna extraligové tabulky.

V úvodních vteřinách zápasu se Litvínovští usadili v hradeckém obranném pásmu a téměř celou minutu motali hlavy domácím hráčům. Poté se však k puku dostali Hradečtí a hned svůj první pobyt v útočném pásmu zužitkovali ke vstřelení vedoucí branky. Nahozený kotouč se brankář Fikrt snažil rychle rozehrát, ale jeho zbrklost vystihl Janoušek, který ihned posunul na Jana Šejnohu a ten nekompromisní ranou prostřelil rozhozeného brankáře hostí. Ovšem vedení domácích mělo jepičí život, přesně 15 vteřin. Ihned po rozehrávce hosté vlétli do svého útočného pásma, Panuška zpětnou přihrávkou našel mezi kruhy volného Lukáše Rindoše, který střelou pod vyrážečku prostřelil Rýdla – časomíra ukazovala teprve 1:25 odehrané hry a stav byl už 1:1. Ve třetí minutě však stále aktivnější Litvínov měl blízko k další brance, ale puk se odrazil od tyče a na brankové čáře jej pohotově zachytil brankář Rýdl. Prvního vyloučeného přinesla až šestá minuta a byl jím hostující kapitán Martinka za držení. Hradečtí se v přesilovce prezentovali pouze dělovkou Pišty, na kterou si však počkala lapačka hostujícího brankáře Fikrta. Navíc po podklouznutí domácího obránce na modré čáře se hostům naskytla možnost brejku, ale Rýdl si prostor mezi betony pohlídal. Sotva se hosté dostali do plného počtu hráčů na ledě, druhou stranu trestné lavice šel zahřívat první domácí hříšník Šejnoha za sekání. Hosté až na několik drobných výjimek domácí branku neohrozili. Kuriózní situace nastala v 9.minutě, kdy zůstala posunutá domácí branka, aniž by si toho trojice rozhodčích povšimnula. Litvínovští se tak usadili v hradeckém pásmu a ohrožovali Rýdlovu branku, ač byla ve vychýlené poloze. Rozhodčí si toho všimli, až když přerušili hru po zásahu puku do masky domácího brankáře. Na konci desáté minuty se domácí po dalším z mála útoků dostali šťastně do vedení, když důraz před brankou zužitkoval ve prospěch svých barev Petr Ropický. V dalším průběhu první třetiny byli vyloučeni ještě dva domácí hráči. Navíc kombinace Východočechů byla dosti nepřesná a v obranném pásmu se domácí nevyvarovali několika hrubých chyb, které soupeř nedokázal potrestat. Až přišla 18.minuta, kdy hostující Schön našel křižnou přihrávkou u vzdálenější tyče trestuhodně neobsazeného Jana Nekvindu a ten uklidil puk do odkryté branky domácích. Poprvé do kabin se tak šlo za smírného stavu 2:2, přičemž hvizd ukončující první dvacetiminutovku byl pro hráče Hradce vysvobozením.

Ve druhé třetině domácí vylepšili hru v obraně, a tak mohli diváci sledovat poměrně vyrovnanou hru na obou stranách. Ovšem ne na dlouho. Slova se totiž ujal hlavní rozhodčí, který dle nového trendu začal nekompromisně trestat prohřešky hráčů na obou stranách v hojném počtu. Během devíti minut od 27.minuty usedlo na trestnou lavici hned 7 hráčů, z čehož bylo 5 domácích. Na ledě tak diváci v rychlém sledu mohli vidět přesilovku domácích 5 na 3, trvající 43 vteřin, o dalších 20 vteřin později pak 4 na 3, když byl vyloučen Janoušek za držení. Domácí se snažili o častou střelbu a rychlou kombinaci, ale vážnější šanci si nevytvořili. Rázem se v přesilové situaci ocitli hosté a udeřilo na opačné straně – dělovku Lomničky Rýdl jen vyrazil a Lukáš Rindoš dorazil puk za jeho záda. V čase 31:30 usedl na trestnou lavici další domácí hráč – Klement za hákování – a jen, co opustil trestnou lavici, našel Rindoš přihrávkou zprava před prázdnou brankou Jana Bojera a hosté vedli už o dvě branky. Dvacet vteřin po inkasovaném gólu šli domácí opět do oslabení a když zbývala z trestu Zadiny jedna vteřina usedl na trestnou lavici i Petružálek za podražení. Prodlouženou přesilovkou už hosté nepohrdli a po pohledné kombinaci trojice Rindoš – Bojer – Petr Lomnička poslední jmenovaný zvyšoval už na 2:5 pro hosty. Domácí ve zbytku prostřední části působili dosti rozmrzele a nedařila se jim rozehrávka. Nervozitu na domácích hokejkách však hosté v dalších dvou ošemetných situacích před Rýdlem nedokázali využít k navýšení svého náskoku. I tak šli Litvínovští do kabin po 40 minutách s tříbrankovým vedením.

Poslední třetina už tolik vzruchu na obou stranách nepřinesla. Přesto měli Hradečtí ještě dvě možnosti přesilové hry, ale i přes střeleckou snahu se jim výsledek zkorigovat nepodařilo. Navíc ve 45.minutě měl Rýdl štěstí, když dělovka zpoza modré, kterou dostatečně nezkrotil, minula jeho klec. Ve 48.minutě ale v pohodě hrající hosté znovu udeřili, když ve vlastním oslabení Karel Kubát přebruslil hradecké zadáky a poradil si i s brankářem Rýdlem. Zbytek oslabení odehráli hosté precizně s pukem na svých hokejkách. Domácí, dostatečně smíření s osudem zápasu, již soupeře nijak výrazně nepotrápili. Výjimkou byl konec 55.minuty, kdy se dostali Hradečtí do brejku 2 na 1 a Martin Petružálek toto přečíslení vyřešil prudkou střelou do sítě brankáře Fikrta. To byl také poslední gólový zápis tohoto zápasu a tak Hradečtí po nepovedeném výkonu podlehli lépe hrajícímu soupeři rozdílem tří branek 3:6, ačkoliv skóre mohlo být pro domácí ještě méně příznivé. Na výhře hostí se nejvyšší mírou podílel Lukáš Rindoš, který v zápase získal 4 body za 2 branky a 2 asistence.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Branislav Bendík 0 0 0 0 0
Jiří Hanousek 0 0 0 0 0
Jan Hloušek 0 0 0 0 0
Jiří Janoušek 0 1 1 0 0
Martin Klement 0 0 0 0 0
Ondřej Kohout 0 0 0 0 0
Pavel Kotrč 0 0 0 0 0
Marcel Macháček 0 1 1 0 0
Martin Petružálek 1 0 1 0 0
Jiří Pišta 0 1 1 0 0
Lubomír Pochobradský 0 0 0 0 0
Petr Pospíšil 0 0 0 0 0
Petr Ropický 1 0 1 0 0
Jaroslav Samec 0 0 0 0 0
Jan Šejnoha 1 0 1 0 0
Jiří Šimoníček 0 0 0 0 0
Tomáš Zadina 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Michal Rýdl 60 47 6 41 87,23 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Luštinec Tomáš Luštinec, trenér Hradce Králové:
O výsledku celého utkání rozhodla druhá třetina, ve které jsme byli mnohokrát vyloučeni a Litvínov z toho dokázal vytěžit maximum. V oslabení jsme inkasovali dvě branky a jednu dokonce při přesilovce.


Fotogalerie