Zápasy
so 24.2.2007 | Adam Vandrovec, Lukáš Souček

Junioři senzačně obrátili utkání se Slavií a vyhráli 4:3 po nájezdech

Zápasové menu

37. minuta a Hradečtí prohrávali na ledě Slavie 3:0. O dvě minuty později se ale Energetici nadechli k velkému obratu, který odstartoval první hradeckou brankou Lubomír Pochobradský. Ve třetí třetině se v rozmezí dvou minut dvakrát za sebou trefil Ondřej Březina a bylo vyrovnáno. Vzhledem k tomu, že do konce třetiny branka nepadla a skončilo tak i prodloužení, musely rozhodnout samostatné nájezdy. V nich jako jediný uspěl Tomáš Prostředník a zajistil Hradci dva body. Slavie kvůli zaváhání v posledním kole základní části přišla o výhodu druhé příčky v tabulce a bude muset ještě bojovat o účast v play-off.

Utkání začalo poměrně v rychlém tempu. Hosté si po vyloučení Indry už ve druhé minutě zahráli přesilovku, ale bránící čtyřka Slavie se zamknout nenechala a sama se pouštěla do útoku. Balážik v brance hostů měl v dalším průběhu první třetiny hodně práce. Slávisté se příliš neostýchali a na branku to pálili z každé pozice. Slavia byla na ledě jasně lepší, ale nedokázala to promítnout na skóre. Brož se musel ve své kleci nudit. Ať už přesilovka, nebo hra v plném počtu, hosté se jen bránili. Ze svého tlaku ovšem nevytěžili domácí za dvacet minut ani jediný gól.

Druhá třetina začala, přestávkou rozdělenou, početní výhodou domácího celku. Slávisté měli opět mnoho šancí, ale Balážik pokračoval v bezchybném výkonu. Domácí tlak na chvíli zbrzdila přesilová hra Hradce. Hosté měli jednu výraznou šanci, kterou zlikvidoval Brož a pak už opět kontrolovali puk slávisté. Ovšem ti pokračovali ve svém boji s Balážikem, který je musel přivádět k zoufalosti. Svůj výborný výkon si pokazil hostující brankář sám. Vyjel pro vyhozený puk daleko z branky, byl u něho sice dříve než dojíždějící Kurt Kauschitz, ale neudržel ho a slávistický útočník ho pohodlně hodil do opuštěné klece. Domácí si udržovali svou převahu i nadále. Slavii se podařilo přidat druhou branku v přesilovce. Puk se po Stromkově střele odrazil před levou tyč a Lukáš Lang pohotově skóroval. Statistiku využívání přesilových her si domácí vylepšili ještě jednou. Při klasické kombinaci v útočném pásmu zvolil nečekaně Kamil Malárik, který stál u levé tyče, místo přihrávky zpracování a rychlé zakončení a jeho řešení slavilo úspěch. Přes dva bránící slávisty se protáhl Lubomír Pochobradský a svůj samostatný nájezd úspěšně zakončil. V závěru třetiny hosté ožili a předvedli i jako ofenzivní tým.

Úvod posledního dějství nabízel stejný obraz hry jako dvě předchozí třetiny, tedy převahu domácích. Následovali dvě za sebou jdoucí přesilovky Hradce, přičemž 18 vteřin z toho se hrálo dokonce 5 na 3. 17 vteřin stačilo hostujícímu týmu, aby snížili na rozdíl jednoho gólu. Seidl vystřelil tvrdě od modré, jeho projektil se odrazil od zadního hrazení na druhou stranu a Ondřej Březina z první poslal puk do branky. Hosté ožili a Brož se dostal pod palbu. Nemotivovaný Tomáš Prostředník byl na ledě hodně vidět. Brož musel lapačkou likvidovat dobrou bekhendovou střelu Fiedlera. Když už to vypadalo že se domácí hráči vzpamatovali a vrátili se ke své hře, vyrovnali hosté z rychlého útoku. Ve zmatku před Brožem se prosadil opět Ondřej Březina. Roth při přesilovce nešťastně vyslal do brejku Ropického, ale rychlými tempy soupeře dojel a hokejkou odebral puk včas. V dalších minutách se dá hovořit o vyrovnaném hokeji. Oba týmy nechtěli nic zkazit a nabídnout tak soupeři šanci při nerozhodném stavu. Tím samozřejmě trpělo útočení, které se omezilo a šancí výrazně ubylo. Poslední minuty třetiny se odehrávali především v obraném pásmu Hradce. Po šedesáti minutách zápasu byl výsledek nerozhodný a na řadu přišlo pětiminutové prodloužení.

V prodloužení měli puk na hokejkách především domácí hráči. Celých pět minut se hosté nedostali k puku na delší dobu. V závěru prodloužení měli slávisté velký tlak, ale gól nepadl a zápas dospěl do samostatných nájezdů.

Jako první se za domácí rozjel Jakub Sklenář. Tomu ovšem puk v rozhodující chvíli trochu utekl a zakončení se mu příliš nevydařilo. Na Brože se rozjel Tomáš Seidl, ale jeho střelu srazil slávistický gólman betonem na branku. Jako další jel za Slavii obránce Roth. Zkoušel Balážika oblafnout a dlouhou hokejkou zasunout puk k druhé tyči, než sám jel, ale hostující gólman tam nechal beton. I trenéři Hradce poslali na druhý nájezd obránce. Tomáš Prostředník nekompromisně prostřelil Brože. Prodloužit sérii mohl domácí Bartošek, ale jeho střela nemířila mezi tyče a tak bod navíc putuje do Hradce Králové.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Branislav Bendík 0 0 0 0 0
Ondřej Březina 2 0 2 0 0
Ondřej Fiedler 0 0 0 0 0
Pavel Kotrč 0 0 0 0 0
Tomáš Kubišta 0 0 0 0 0
Marcel Macháček 0 0 0 0 0
Lubomír Pochobradský 1 0 1 0 0
Petr Pospíšil 0 0 0 0 0
Tomáš Prostředník 1 1 2 0 0
Petr Ropický 0 1 1 0 0
Tomáš Seidl 0 1 1 0 0
Patrik Stehno 0 0 0 0 0
Ludvík Svoboda 0 0 0 0 0
Adam Svoboda 0 0 0 0 0
Tomáš Zadina 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jan Balážik 65 50 3 47 94,00 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Luštinec Tomáš Luštinec - trenér Hradce Králové:
Utkání hrané ve vysokém tempu jsme zvládli na jedničku. I když jsme v průběhu zápasu prohrávali již 3:0, nesložili jsme zbraně a utkání dovedli do prodloužení a samostatných nájezdů. V nich jsme poprvé v sezóně zvítězili díky střele kapitána Prostředníka. Celý tým si za toto vítězství zaslouží pochvalu.