Zápasy
pá 8.9.2006 | Lukáš Souček

Dorostenci vstoupili do extraligy famózním způsobem

První extraligový zápas zvládli hradečtí dorostenci na výbornou. Zápas plný emocí a infarktových situací nakonec Východočeši dokázali dotáhnout do vítězného konce. Letos poprvé jsme také mohli v praxi vidět, jak přísně se budou posuzovat fauly. Nejpřísnější metr mají rozhodčí na nedovolené zákroky hokejkou. Budeme tedy i na českých kluzištích vídat podobný trend, který zasáhl mistrovství světa seniorů. To se pochopitelně podepsalo i na čtvrtečním utkání, kde rozhodčí udělil 26 dvouminutových trestů. Počet využitých přesilovek se zastavil až na čísle pět.

Na změnu skóre se nemuselo v prvním extraligovém utkání dlouho čekat. Hned ve druhé minutě totiž padly dokonce dvě branky. Nejprve se do vedení dostali Hradečtí, když Marek Jankovský poslal puk před branku tak šikovně, že si ho jihočeský gólman Martin Hnízdil srazil do své klece. Samozřejmě nechyběla potřebná dávka štěstí. Ovšem za několik okamžiků se o vyrovnání postaral českobudějovický útočník Aleš Ježek, jenž překonal Petra Lochmana při přesilovce 5 na 3. Energetikům ale vyrovnávací branka chuť do hry nesebrala, a tak si všichni přihlížející mohli vychutnat ukázkové vyjetí z rohu a následnou gólovou střelu Martina Hadravy.

Oba týmy byly v kabině bezpochyby ještě několikrát upozorněny na přísný metr rozhodčích, ovšem jakoby se o tom ani jeden z trenérů nezmiňoval. Ze hry stále nemizely drobné háčky nebo držení, a tak měl hlavní rozhodčí Hribík svou pravici pořád nahoře. Jednu z mnoha přesilovek se podařilo využít domácím, když Ludvík Svoboda vypálil od modré a vyražený kotouč usměrnil za Hnízdilova záda Ondřej Matějček. To ale nebylo vše, jelikož o minutu později se s velkým důrazem postaral o čtvrtý hradecký gól Patrik Stehno. Tím ale příběh druhé třetiny zdaleka nekončil. Jihočeši už nehodlali pouze přihlížet a pomalu brali otěže utkání do svých rukou. Dopomohly jim k tomu i zbytečné fauly domácích. Právě v přesilovkách se budějovičtí hráči zvedli. Nejprve totiž v početní převaze překonal ležícího Lochmana kapitán Josef Klement a následně ve dvojnásobné přesilové hře přidal svůj druhý gól v utkání Aleš Ježek. V čase 37:29 se ale podruhé na listinu střelců zapsal také Patrik Stehno, jenž byl u úspěšného zakončení hradecké přesilovky 5 na 3.

Po přestávce bylo vidět, že Hradečtí se uspokojili s vedením, což byla chyba, které si Budějovičtí nemohli nevšimnout. V podstatě celá třetí třetina se hrála v hradeckém obraném pásmu, kdy domácí zažili perné chvíle hlavně v oslabení. Jihočeši ale vždy narazili. Buď na hradeckou obranu nebo na Petra Lochmana. Se skórem tak už nepohnula ani sprška budějovických střel, a tak si z prvního extraligového utkání berou tři body za vítězství dorostenci z Hradce Králové.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Ondřej Březina 0 0 0 0 0
Adam Gold 0 1 1 0 0
Martin Hadrava 1 0 1 0 0
Marek Jankovský 1 0 1 0 0
Lukáš Karlík 0 0 0 0 0
Jan Kotas 0 0 0 0 0
Petr Krause 0 0 0 0 0
Matěj Kufr 0 0 0 0 0
Tomáš Marek 0 0 0 0 0
Ondřej Matějček 1 0 1 0 0
Jakub Měsíček 0 1 1 0 0
Pavel Němeček 0 0 0 0 0
Patrik Stehno 2 0 2 0 0
Adam Svoboda 0 0 0 0 0
Ludvík Svoboda 0 1 1 0 0
Daniel Šebek 0 0 0 0 0
Pavel Vaněk 0 0 0 0 0
Jan Vlček 0 1 1 0 0
Petr Zmítko 0 1 1 0 0
Hynek Zohorna 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Petr Lochman 60 42 3 39 92,86 0 0

Ohlasy k utkání

Pavel Táborský Pavel Táborský - hlavní trenér Hradce Králové:
Chtěl bych především hráčům poděkovat za předvedený výkon, ale zároveň z toho nechci dělat ukvapené závěry. Budějovice jsou silným týmem, což předvedli třetí třetinu, ve které byli lepší, ale nepodařilo se jim zkorigovat výsledek.

Fotogalerie