Zápasy
pá 30.11.2007 | Pavel Illich

Junioři porazili Olomouc díky brance z poslední minuty

V dohrávce odloženého prvního kola extraligy juniorů přivítali hokejisté Hradce na svém ledě Olomouc. V první třetině šli dvakrát do vedení hosté, vyrovnat se Hradci podařilo až na začátku druhé části hry. Celkově byla k vidění velice vyrovnaná partie, ve které byli na obou stranách pozorní brankáři. A to zejména ve druhé třetině, kdy se šance přelévaly ze strany na stranu. Vývoj utkání se neměnil ani po většinu třetí části hry, Hradec dotahoval náskok soupeře i potřetí. Vše nasvědčovalo tomu, že se bude prodlužovat. Ale hrdinou zápasu se nakonec stal Jiří Šimoníček, který v poslední minutě proměnil trestné střílení a zajistil domácím výhru.

Úvodní minuty zastihly v lepším světle Olomouc, ale pozorný brankář Brož úvodní nápor přečkal bez úhony. Na druhé straně se zastřeloval v přesilové hře Bendík. Po skončení svého oslabení však Hanáci udeřili. Důrazem před brankou se prosadil Pavel Mališka. Následné m minuty však příliš dalšího vzruchu nepřinesly. Až v 11. minutě se chytře prodral před branku Petr Pospíšil, chladnokrevně prostřelil Turka a bylo vyrovnáno. Dalším okamžikem, který potěšil diváky byl ukázkový bodyček Macháčka, který si u své střídačky počíhal na jednoho z protihráčů. S výraznějšími šancemi před oběma brankami to bylo horší. Domácí pouze nevyužili svojí druhou přesilovku. V 19. minutě nedotáhl nadějný průnik hostující Sršeň při hře 4 proti 4. Při následném oslabení však hosté dokázali jít zpět do vedení. Postaral se o to Lukáš Luňák. Vyrovnání měl na holi před koncem třetiny Šimoníček, ale neuspěl.

Druhá třetina začala svižně z obou stran. Nejprve vystrašil Brože tvrdou střelou Prinke, na druhé straně neuspěl Šimoníček. A když se za Olomouc Sršňova střela otřela o tyč, dokázali domácí již skórovat. Po skončení přesilovky dorazil puk za Turkova záda Lukáš Pilař. Hostům mohl vrátit vedení Luňák, ale na jeho střelu si počíhala Brožova lapačka. Hra se stále přelévala na obě strany, ale úspěšný nebyl ani nadvakrát Berger. Ve 28. minutě se před Turkem zjevil osamocený Pospíšil, ale olomoucký brankář ho hbitě vychytal. V následných chvílích si Olomoučtí dokázali vytvořit mírnou převahu, ale gólově ji vyjádřit nedokázali. Ve 34. minutě chytře obešel jednoho z domácích obránců Sršeň, ale ani ve své další příležitosti neuspěl. Na opačné straně Turka nedokázal přehodit Dolana. V poslední minutě druhé dvacetiminutovky nepotrestal zmatky v hradecké obraně Coufal a tak byl stav po čtyřiceti minutách nerozhodný.

Zkraje závěrečného dějství dohrávali Hanáci přesilovou hru a v ní se potřetí ujali vedení. Postaral se o to svojí druhou brankou v utkání Pavel Mališka. I v další početní výhodě byli Olomoučtí velmi nebezpeční, ale domácí obrana odolávala. Ve 49. minutě tak znovu Hradec vyrovnal. Nenápadnou střelou pod horní tyčku se prosadil Roman Dolana. Ve druhé polovině této třetiny si Hradec po delší době zahrál přesilovku, ale ta nevedla k tomu, aby se domácí poprvé v utkání ujali vedení. V následné pasáži zvolily oba celky vyčkávací taktiku, kdy se výrazné šance prakticky nerodily. Spíše šlo jen o náznaky a oba týmy čekaly na chybu soupeře. V čase 59:08 však rozhodčí za sekání Menšíka nařídil trestné střílení. Exekuce se ujal Jiří Šimoníček a s notnou dávkou štěstí Turka prostřelil. Olomouc reagovala oddechovým časem a odvolala brankáře. Na zvrat zdánlivě remízového zápasu to však již nestačilo. Hradec se tak raduje ze šťastného vítězství a připisuje si cenné tři body.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Branislav Bendík 0 0 0 0 0
Jan Berger 0 0 0 0 0
Ondřej Březina 0 0 0 0 0
Roman Dolana 1 0 1 0 0
Pavel Kotrč 0 0 0 0 0
Tomáš Kubišta 0 0 0 0 0
Marcel Macháček 0 0 0 0 0
Petr Novák 0 0 0 0 0
Lukáš Pilař 1 0 1 0 0
Petr Pospíšil 1 1 2 0 0
Petr Ropický 0 0 0 0 0
Jakub Rozlivka 0 0 0 0 0
Jakub Salava 0 1 1 0 0
Adam Svoboda 0 0 0 0 0
Jiří Šimoníček 1 0 1 0 0
Radim Voříšek 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Miroslav Brož 60 29 3 26 89,66 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Luštinec Tomáš Luštinec - asistent trenéra Hradce Králové:
Dnes to bylo z naší strany další doslova vydřené vítězství. Je dobře, že jsme na domácím ledě potvrdili body z Českých Budějovic. Zápas rozhodla hrubá chyba soupeře a proměněný nájezd Šimoníčka. Samotný závěr jsme potom už s vypětím všech sil ubránili.

Fotogalerie