Zápasy
pá 14.9.2007 | Pavel Illich

Junioři zdolali Kometu Brno v prodloužení

Poprvé v novém ročníku extraligy se představili hradečtí junioři na domácím ledě. Soupeřem jim byl celek Komety Brno, jenž dosud získal jediný bod. Zápas však od počátku vzali do svých rukou právě hráči Brna a pozásluze vstřelili první branku. Ve druhé třetině Hradec vyrovnal a mohl jít do vedení při dlouhé přesilové hře. Nezdařilo se však a zápas dospěl k prodloužení. V nepříliš pohledném utkání byl nakonec šťastnější Hradec a získal prémiový druhý bod, přestože byla Kometa aktivnější.

Úvod zápasu nepřinesl příliš vzrušivou podívanou, přesto postupem času začala Kometa získávat územní převahu. První ostrý zákrok si hradecký brankář Brož připsal ve 3. minutě efektním semaforem. O chvíli později chybovali domácí zadáci, ale Kožár nabídnutý sólový únik na branku neproměnil. Převahu Brna otupila přesilovka domácích, ve které si vytvořil dvě slibné příležitosti Budaj, ale rovněž neuspěl. Celou první třetinu provázela řada vyloučení a zejména v nich byla Kometa velmi nebezpečná, leč stále bez produktivity. Nepřesnou hru na obou stranách oživila až první branka, kterou zaslouženě vstřelili hosté. Špatného střídání Hradce využil bleskovou kolmicí Koš a zcela osamocený Roman Staša měl dostatek času přesně zamířit z levé strany mezi Brožovy betony. Další nadějnou pozici Brna nezužitkoval Svoboda, který střílel jen těsně nad. V posledních vteřinách první třetiny mohli domácí znenadání vyrovnat, když odražený puk napálil z první Kubišta, ale pozorný Hubačka v brance hostí předvedl hbitý přesun a slibnou příležitost zmařil.

Začátek druhé části kopíroval úvodní dějství a převahu Komety. Nejprve v nájezdu dva na jednoho neuspěl Zima a Smolíkova teč pro změnu těsně minula branku. Potom ovšem Hradec dostal výhodu další přesilové hry a po delší době bylo živo také před Hubačkou. Nejprve Pospíšil zcela osamocen před brněnským brankářem nedotáhl bekhendovou kličku, ale o chvíli později se již Východočeši přeci jen radovali z vyrovnání. Bendík skvělou křižnou přihrávkou vybídl ke skórování Jakuba Rozlivku, jehož rána z první zapadla přesně pod břevno Hubačkovy svatyně. Přesto se obraz hry nezměnil a stále měla více ze hry Kometa, ale nepřesnost střelců Brna v kombinaci s pozorným Brožem v brance domácích nemohla změnit stav utkání. Velkou příležitost dostal Hradec v polovině zápasu, když si brněnský Reschowský vykoledoval za ošklivý zákrok na Ropického pětiminutový trest s přídavkem do konce zápasu. Překvapivě však Hradečtí byli v této výhodě bezzubí a Brno dokázalo několikrát v oslabení navštívit pásmo soupeře a ve výsledku se bez obtíží ubránilo. Poté zápas upadl opět do hlubokého průměru, Hubačku mohla vyděsit snad jen dalekonosná střela Macháčka, kterou musel zkrotit nadvakrát.

Do závěrečné třetiny si hosté nesli zbytek početní výhody, kterou mohl zužitkovat zejména Staša, ale ani nadvakrát nebylo brněnskému kapitánovi přáno. V polovině třetiny na chvíli převzal tempo zápasu Hradec, ale kromě dravého průniku Salavy chyběla tlaku domácích střelba. Toho mohl využít hostující Svoboda, ovšem jeho výpad byl neúspěšný. Na mezery v obraně zareagovali domácí trenéři time-outem, ale ani ten hráče Hradce z pasivity příliš neprobudil. Závěr třetiny patřil opět Brnu. Staša v další šanci minul horní roh Brožovy branky a následný nápor Komety také sladké ovoce nepřinesl. K vítězné brance hosty nedovedla ani nabídnutá přesilovka v posledních dvou minutách. Zápas tak i přes výraznější převahu Brna musel dospět do prodloužení.

Úporná bitva sváděla k rozhodnutí až v samostatných nájezdech. To by ale unikajícího Ropického nesměl zahákovat Babic. Na rozdíl od Komety v závěru třetiny si Hradec s touto výhodou dokázal poradit. Z trojice brněnských hráčů jeden uklouzl na modré čáře, Petr Pospíšil si najel mezi kruhy a rychlým švihem prostřelil Hubačku. Hradec se tak v zápase, ve kterém nebyl lepší, radoval ze šťastně získaných dvou bodů.

Šanci na zlepšení herního projevu a zisk dalších bodů budou mít hradečtí junioři již v sobotu, kdy opět na domácím ledě přivítají od 12:30 celek Znojma, které dnes získalo první bod sezóny v Pardubicích za prohru 2:3 v prodloužení, když domácí otáčeli nepříznivý stav 0:2.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Branislav Bendík 0 1 1 0 0
Jan Berger 0 0 0 0 0
Ondřej Březina 0 0 0 0 0
Robert Budaj 0 0 0 0 0
Ondřej Fiedler 0 0 0 0 0
Pavel Kotrč 0 1 1 0 0
Tomáš Kubišta 0 0 0 0 0
Marcel Macháček 0 0 0 0 0
Petr Pospíšil 1 0 1 0 0
Petr Ropický 0 0 0 0 0
Jakub Rozlivka 1 0 1 0 0
Jakub Salava 0 0 0 0 0
Tomáš Seidl 0 0 0 0 0
Štěpán Spudil 0 0 0 0 0
Adam Svoboda 0 0 0 0 0
Jiří Šimoníček 0 0 0 0 0
Radim Voříšek 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Miroslav Brož 63 33 1 32 96,97 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Seidl Jiří Seidl - hlavní trenér Hradce Králové:
Za dva body dnes můžeme poděkovat štěstí. O našem výkonu rozhodla první třetina, ve které jsme vybouchli a od toho se odvíjel zbytek zápasu. Ve druhé třetině tam sice bylo zlepšení hry, ale nebylo to ono. O to více nás těší získané dva body.

Fotogalerie