Zápasy
pá 7.12.2007 | Pavel Illich

Junioři v dramatické koncovce uhájili vítězství nad Litvínovem

Po dvou dohrávkách extraligy pokračoval program hradeckých juniorů v běžném tempu. Tentokrát zavítal na východ Čech Litvínov, který se také brzy ujal vedení. Ještě do první přestávky ale Hradec skóre otočil a po čtyřiceti minutách vedl dokonce o dvě branky. Jak už ale bývá téměř zvykem, dostali se hradečtí hráči ve třetí třetině pod tlak a to zejména díky mnoha vyloučením, kterých na obou stranách bylo mnoho. Litvínov se dočkal snížení, ale z drtivého tlaku v závěru vyrovnání vytěžit nedokázal.

Zkraje utkání se naskytla Litvínovu přesilová hra, kterou hosté hbitě využili. Stříteského ránu od modré přesně tečoval Martin Mach. Domácí jako by se nepoučili a šli do oslabení znovu. Maxovu chytrou střelu však Brož na poslední chvíli vytěsnil. Všeobecně byl úvod zápasu poznamenán mnoha vyloučenými a zejména v početních výhodách byli hráči Chemopetrolu velmi nebezpeční. Další tečovaná střela se však otřela jen o tyč. Na druhé straně rovněž v převaze hráče v poli nedokázal ideálně tečovat puk Ropický. To o sobě Hradec dal vědět poprvé. Druhý pokus však již znamenal vyrovnání. Pohledná individuální akce Jiřího Šimoníčka vyústila v zakončení do odkryté klece – 1:1. Série vyloučení pominula a k vidění byly i pěkné hokejové akce. Akce Bízy však k navrácení vedení hostům nevedlo. A tak udeřil znovu Hradec. Prudká střela Romana Dolany zamířila přesně mezi Brzobohatého betony. Domácí zdravě nabuzeni obratem skóre udrželi vedení do konce první třetiny.

V úvodu druhé části dohrával Litvínov svojí další přesilovou hru, ale Maxu v dobré příležitosti Brož vychytal. Tak znovu skóroval Hradec a to ve své početní výhodě. Ve skrumáži protlačil puk za Brzobohatého záda Jan Berger. O něco později hosté dokázali snížit díky Janu Bízovi. Radost Litvínova však trvala pouhých 28 vteřin. Milimetrovou přihrávku Salavy zužitkoval Lukáš Pilař. Zvýšit mohl v další šanci Pospíšil, ale nedal. Stejně tak se vedlo Machovi na druhé straně při litvínovském úniku dvou na jednoho. Následně si Chemopetrol vypracoval mírnou převahu, ovšem bez gólového efektu. Následně se hra vyrovnala, výjimkou byla akce Stříteského, ale domácí brankář Brož byl pozorný. Strážce hradecké svatyně měl znovu štěstí nedlouho poté, ale Čejka ani Maxa puk za brankovou čáru neprotlačili. Hradec hrozil v těch chvílích nejčastěji z brejků, ale Brzobohatý v brance Litvínova příliš práce neměl. Druhá třetina tedy skončila stejným poměrem jako třetina první.

Závěrečné dějství začali Hradečtí opatrně, vědomi si svého dvoubrankového náskoku. Změnit to chtěl aktivní litvínovský kapitán Maxa, ale opět ztroskotal na pozorném Brožovi. Na druhé straně hledal Březina lépe postaveného Ropického, ten ale na puk nedosáhl. Ve 47. minutě se Litvínovu naskytla přesilová hra čtyř proti třem a následně pěti proti třem. Na tyto chvíle si však schoval excelentní zákroky brankář Brož. Hned ve třech případech během několika vteřin si na něm vylámal zuby Bíza a o chvíli později neuspěl ani Přeučil. V polovině třetí třetiny hosté zvýšili obrátky, ale skvěle chytající Brož odolal i dalším atakům v okolí svého brankoviště. Celkově bylo v těch chvílích v obranném pásmu Hradce až příliš rušno, litvínovský tlak byl chvílemi velký. Macha ještě Brož stihl vychytat, ale Chemopetrol se přeci jen dočkal. Do sítě puk dopravil Bronislav Andres. Závěr zápasu okořenil hlavní rozhodčí dalšími tresty, kterých se za celý průběh utkání sešlo až příliš. Sporné výroky se nelíbily oběma stranám, dramatičnost zápasu s přibývajícím časem rostla. Hosté sáhli k závěrečné powerplay, ale hradecká obrana podpořená vynikajícím Brožem konečný nápor ustála a Východočeši tak vybojovali další důležité vítězství.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 1 0 1 0 0
Ondřej Březina 0 1 1 0 0
Roman Dolana 1 1 2 0 0
Martin Klement 0 0 0 0 0
Pavel Kotrč 0 0 0 0 0
Tomáš Kubišta 0 0 0 0 0
Marcel Macháček 0 0 0 0 0
Lukáš Pilař 1 0 1 0 0
Petr Pospíšil 0 0 0 0 0
Petr Ropický 0 0 0 0 0
Jakub Rozlivka 0 0 0 0 0
Jakub Salava 0 1 1 0 0
Tomáš Seidl 0 0 0 0 0
Adam Svoboda 0 0 0 0 0
Jiří Šimoníček 1 1 2 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Miroslav Brož 60 34 3 31 91,18 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Seidl Jiří Seidl - hlavní trenér Hradce Králové:
Brzy jsme dostali gól z přesilovky. Potom jsme se ale dostali do hry a utkání bylo vyrovnané. Zaslouženě jsme vedli čtyři dva. Ve třetí třetině jsme udělali několik zbytečných faulů, díky čemuž nás soupeř dostal pod tlak. Ale díky velké bojovnosti jsme vítězství uhájili.

Fotogalerie