Zápasy
čt 21.2.2008 | Michal Luňák, Daniel Višňák

Hradec je ve čtvrtfinále, porazil Třebíč v rozhodujícím utkání 7:2

Hradečtí hokejisté zvládli těžkou úlohu pátého rozhodujícího utkání a slaví postup do čtvrtfinále play-off. Velmi slušně zaplněný hradecký ČEZ Stadion sice nebyl svědky rychlého nástupu ani jednoho z týmů, na což byli diváci dosud zvyklí, přesto si Východočeši dokázali v prvních dvaceti minutách hry vypracovat slibný náskok 4:1, kterým držely klíče od čtvrtfinálových bran ve své moci. To potvrdili i ve zbylém čase, kdy si svoje vedení nejen pohlídali, ale nakonec i navýšili na konečných 7:2. Dvakrát se v utkání prosadil Jiří Kadlec, stejně jako kapitán Jaroslav Roubík. Hradec se tak utká ve čtvrtfinále s brněnskou Kometou. Série hraná na čtyři vítězné zápasy startuje v neděli a pondělí v brněnské hale Rondo, do Hradce se pak přestěhuje ve čtvrtek a pátek příští týden.

Hned od úvodního vhazování rozhodujícího pátého utkání byl Hradec aktivnějším týmem a často ohrožoval třebíčského brankáře Nedvídka, který možná trochu překvapivě dostal šanci v rozhodujícím utkání. Hned ve 2. minutě byl vyloučen hostující Malena, ale Východočeši tuto přesilovku nevyužili, stejně jako zůstalo nepotrestáno vyloučení Bárty z minuty sedmé. Hradec se přece jen dočkal kýžené branky v 10. minutě, když kapitán Jaroslav Roubík svižnou střelou překonal třebíčského brankáře 1:0. O minutu později byl vyloučen domácí Fořt a Třebíč tak měla šanci vyrovnat. Nejenže však přesilovku nehrála dobře, ale navíc Tomáš Burián vybojoval puk, vysunul Jiřího Kadlece a ten se sám před Nedvídkem nespletl 2:0. Tato branka však hosty nesrazila a ve 14. minutě snížil na kontaktních 2:1 Ondřej Látal, který využil ideální přihrávku Nahodila. Radost hostů však netrvala ani minutu a Hradec opět odskočil na rozdíl dvou branek. Petr Haluza krásnou brankou vyhnal Nedvídka z branky, ve které ho nahradil hradecký odchovanec Filip Luňák - 3:1. Brankář Luňák musel hned řešit sólový unik Koudelky ve vlastním oslabení, vychytal i velkou příležitost Pavla Suchého, ale čisté konto do konce třetiny stejně neudržel. V 19. minutě totiž Patrik Fořt našel ideálně Jiřího Kadlece a ten se opět v koncovce nespletl - 4:1. Hradecký útočník čekal celou sérii na branku a dočkal se v nejvhodnější okamžik pro svůj tým. Úvodní třetina tedy skončila 4:1 pro Východočechy, kteří si tak vytvořili dobrý základ do zbytku utkání.

Druhé dějství začalo tak jak končilo to první. Hradec začal náporem, který byl ještě umocněn vyloučením Heřmana, ale největší šanci neproměnil Jan Šeda, ten nevyzrál na výborného Luňáka. Třebíč dostala ve 26. minutě možnost přesilové hry a na její proměnění jí stačilo pouhých 5 sekund. Kreuzer vyhrál vhazování na Hrbáčka, ten neváhal se střelou, kterou před brankářem Koutským tečoval David Dolníček - 4:2. Ani tentokrát neváhal Hradec s rychlou odpovědí a stalo se tak také v přesilové hře. Jiří Kadlec viděl před brankou kapitána Jaroslava Roubíka a ten střelou nad rameno překonal Luňáka - 5:2. Po páté brance byla Třebíč aktivnější a tlačila se do útoku, ale vážnou brankovou příležitost si vytvořit nedokázala. Naopak byl to Hradec, který využíval otevřenější obrany hostů, ale Luňáka nepřelstili postupně Koudelka, Fořt ani útočník Jan Kolář. Stav po druhé třetině byl 5:2 a hradeckým se šlo do kabin zvesela.

Závěrečnou třetinu otevřela velká šance Jiřího Kadlece, ten však sám před Luňákem nedal a svůj hattrick tak nedokončil. Ve 45.minutě jel hradecký Koudelka potřetí sám na brankáře Luňáka, ale stejně jako v předchozích nájezdech neuspěl. Ve 48. minutě dostal Hradec po faulech Maleny a Hrbáčka možnost přesilovky 5 na 3 a tu také využil. První pětka domácích opět výborně sehrála secvičenou akci a Patrik Fořt ze své oblíbené pozice potrestal fauly Třebíče - 6:2. Další branka na sebe nenechala dlouho čekat. Dvě sekundy po Malenově návratu se malé útěchy dostalo smolařovi večera Martinu Koudelkovi, který krásně připravil branku pro Jana Šedu - 7:2. Závěrečných 10 minut se již za ovací velmi slušně zaplněného ČEZ Stadionu, na který si našlo cestu 3387 diváků dohrával. Závěr ještě obohatily dva pěstní souboje, přičemž zejména duel Sakrajda - Nahodil se musel divákům hodně zamlouvat. Hradecký útočník svého soka poslal k ledu a sklidil tak potlesk spokojených diváků. Boxu ale ještě nebyl konec a i další dvojice Táborský - Přibyl šla předčasně do kabin. Závěr zápasu byl tedy hodně rušný a na hráčích Třebíče byla vidět frustrace z jeho průběhu. V sérii však Třebíč favorita hodně potrápila a Hradec si postup do čtvrtfinále musel skutečně vybojovat.

Ve čtvrtfinále se hradečtí hokejisté utkají s Brněnskou Kometou, série začíná v neděli v Brně. Zápasy na hradeckém ledě se uskuteční ve čtvrtek a v pátek.

FANCLUB HCHK 2007 pořádá na obě utkání do Brna autobusové zájezdy. V hale Rondo by mělo být na oba zápasy vyprodáno, výborná hokejová atmosféra je tedy předem zaručena. Více o zájezdech se dozvíte na oficiálních stránkách FANCLUBU HCHK 2007. Jeden autobus je už plný, zaplňuje se druhý a třetí vypravuje společnost MATEX. Celkem by měly vyjet na Moravu tedy tři autobusy s hradeckými příznivci.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Burian 0 1 1 0 0
Patrik Fořt 1 1 2 0 0
Petr Haluza 1 1 2 0 0
Jan Hruška 0 0 0 0 0
Jiří Kadlec 2 2 4 0 0
Milan Karlíček 0 0 0 0 0
Jan Kočan 0 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0 0
Jan Kolář 0 1 1 0 0
Martin Koudelka 0 2 2 0 0
Václav Lesák 0 0 0 0 0
Michal Pavlů 0 0 0 0 0
Aleš Pazdera 0 0 0 0 0
Jaroslav Roubík 2 1 3 0 0
Petr Sakrajda 0 0 0 0 0
Pavel Suchý 0 1 1 0 0
Jan Šeda 1 0 1 0 0
Jan Šejnoha 0 0 0 0 0
Martin Táborský 0 1 1 0 0
Zdeněk Toužimský 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Vladislav Koutský 60 29 2 27 93,10 0 0

Ohlasy k utkání

Pavel Pazourek (hlavní trenér Hradce Králové):
Se zápasem jsme se vypořádali dobře, byl hodně fyzicky náročný, což potvrdily třeba i dvě bitky v závěru. V Třebíči jsme ztratili hodně sil, určitě jsme byli trošku unavení, ale dnes jako v celé sérii rozhodlo proměňování šancí, což se nám podařilo. Brno bude podle mě o něco hokejovější soupeř, mají hodně zkušený tým. Potřebujeme si odpočinout a jdeme do toho dál. Nyní jsme splnili jakousi roli favorita, i když soutěž a týmy v ní jsou vyrovnané. Teď bude favorit Brno, ale pokud nás bude dostatek, vyhnou se nám zranění, tak bychom mohli hrát slušně. Sestavu určíme až v neděli před utkáním.

Kamil Pokorný (asistent trenéra Třebíče):
Utkání se rozhodlo v první třetině, kdy dal Hradec čtyři branky. Asi nás ukolíbalo to, že jsme přežili prvních osm minut a mysleli si, že budeme s domácími hrát otevřenou partii. Pak jsme udělali tři individuální chyby a ty Hradec potrestal. Ještě jsme měli i za stavu 4:1 a 5:1 nějaké šance, kdy jsme se mohli dostat zpět do utkání, ale Hradec má na tolik zkušené mužstvo, že už nepřipustil žádné komplikace. Prakticky do posledního zápasu základní části jsme hráli o to, zda se udržíme a postoupíme do prvního kola play-off. To se nám podařilo a tak jsme šli do série a Hradcem s čistou hlavou. Kdyby mi někdo řekl, že uhrajeme výsledek 3:2 na zápasy, tak bych tomu nevěřil. Je to pro nás úspěch, i když jsme měli doma možnost postoupit.

Fotogalerie