Zápasy
po 25.2.2008 | Michal Pokorný, Daniel Višňák

Fantazie! Hradečtí bojovníci to dokázali a sérii vyrovnali!

Zápasové menu

Ve druhém čtvrtfinálovém utkání série Komety s Hradcem se ujali domácí vedení už v první třetině, když využil přesilovou hru Jan Mikel. Hradec pak ubránil téměř dvouminutové oslabení 5 na 3 a vteřinu před polovinou utkání udeřil. Kapitán Jaroslav Roubík proměnil za ohlušujícího pískotu znovu vyprodaného haly Rondo trestné střílení a vyrovnal 1:1. V závěrečném dějství Kometa tlačila, Východočechy dvakrát zachránila od gólu branková konstrukce. Pak po krásné individuální akci přesně zavěsil na druhé straně Jan Hruška a Hradec vedl. Brno i přes drtivý nápor umocněný dvěma přesilovými hrami už vyrovnat nestihlo, hráči HC VCES tak vyrovnali sérii na 1:1

V pondělí bylo v Brně na pořadu druhé utkání play off mezi Kometou Brno a Hradcem Králové. Ten první v prodloužení trefil pro domácí Morava. Dnes ale s novým dnem přišel nový zápas, kde mohlo a také bylo všechno jinak. Utkání stejně jako včera sledovalo vyprodané publikum.

Kometa oproti včerejšímu zápasu vstoupila do hry mnohem aktivněji a bez větší nervozity. Od začátku Hradec zatlačila do jeho třetiny a vytvářela si šance. Výjimkou byl rychlý protiútok Šedy, jehož střela prošla Hronkovi mezi betony, ale mezi tyče už se nevlezla. Pak ale převzala otěže Kometa. Po Vondráčkově přihrávce pálil z blízkosti Koutského branky David, ale přestřelil.

Brno v tlaku pokračovalo a v již druhé přesilovce zápasu dokázalo vstřelit úvodní branku. Puk se dostal zpoza brankové čáry k Janu Mikelovi a ten bez váhání prostřelil klečícího Koutského – 1:0. Kometa gólem navýšila svoje sebevědomí a Hradec dál přehrávala. Zvýšit mohl nadvakrát Barus, ale poprvé netrefil branku, podruhé ho vychytal Koutský. Po této situaci se strhla před brankou mela a vylučovalo se na obou stranách. V zápětí dostali domácí možnost hrát 5 na 3, ale až na tečovanou střelu Zubíčka nevyplodili nic nebezpečného. Třetina se dohrála za aktivního hokeje z obou stran, ale větší šance se nenaskytla.

Ve druhé části opět začala lépe Kometa. Zubíček si sjel mezi kruhy na Mikšanovu přihrávku, ale puk se nečekaně odrazil od Sedlákovi nohy těsně mimo. Na druhé straně po dlouhé době zahrozil Hradec. Jaroslav Roubík se dožadoval branky, ale rozhodčí rázně rozpažil a gestem dal najevo, že puk nepřešel brankovou čáru. Nicméně Hradec si připsal velice nebezpečnou šanci.

Jeden ze dvou osudových okamžiků přišel vteřinu před polovinou utkání. Do samostatného úniku se prodral Kadlec a obránce Čech ho fauloval. Rozhodčí nařídil trestné střílení. V hale se strhl takový pískot, že by člověk neslyšel vlastního slova. Těžkou situaci se rozhodl vzít na svoje bedra kapitán hostů - Jaroslav Roubík. Za ohlušujícího bouření si najel na Hronka z boku a svižnou střelou zápěstím poslal vyrovnávající střelu nad vyrážečku – 1:1.

Hradec tedy vyrovnal, ale hned v zápětí mohlo být všechno zase jinak. To přihrál Klimt Zelenkovi a ten z mezikruží trefil tyč, která zazvonila jako zvon. Domácí příznivci se jen nevěřícně chytali za hlavu. O chvíli později ale Roubík podobně povedenou střelou poslal puk do břevna. Konec třetiny ovšem žádnou další vyloženou situaci nepřinesl.

Třetí třetina začala další tyčkou Brna. To vystřelil Barus z první a Koutský si mohl jenom oddechnout, protože u tyčky by pravděpodobně nebyl včas. Kometu trápilo především přesné zakončení, což podtrhla situace ze 36. minuty, kdy Zelenka vyšachoval všechny hráče Hradce, poslal přihrávku na volného Staňka, ale tomu sjela střela na špičku hole a skončila vysoko na plexiskle.

O chvíli později zazvonila tyč hostující branky do třetice. To Klimt udělal rychlou kličku do středu hřiště, z kruhů vystřelil bekhendem a Koutský se jenom ohlédl po cinknutí červené konstrukce. Smůla s velkou nepřesností brněnských hráčů ovšem nahrávala Hradci. Ten takticky vyčkával, nepouštěl se ani do žádných brejků, ale v 50. minutě náhle udeřil. Smutným paradoxem pro Brno a šťastným tahem pro Hradec se může teď zdát změna dresu Jana Hrušky, který ještě na začátku sezóny patřil Kometě. Mladý útočník si vyjel po kruhu, schoval svoji střelu za obránce a rychlým švihem zavěsil kotouč nad Hronkovo rameno – 1:2.

Od této chvíle se zápas zásadně zlomil. Kometa začala být nervózní, kazila přihrávky, netrefovala branku. Hradec poctivě a velmi dobře bránil. Byť měla Kometa po inkasovaném gólu téměř 4 minuty přesilovku v kuse, Koutského pořádně neohrozila. Až těsně před koncem se dral podobně jako Kadlec do samostatného úniku Zelenka a byl zahákovaný. Obě píšťalky hlavních arbitrů ovšem kupodivu všech a k radosti červenožlutých zůstaly němé. S naskakujícími vteřinami Kometa nervózněla víc a víc a Hradec naopak dostával na klidu a odhodlání těsný výsledek ubránit.

Konečný nápor Brna se prakticky nekonal a když Zelenkovi nesedla v posledních vteřinách střela na modré, bylo po všem. Hradec si odváží vydřené vítězství, Kometa padla. Stav série se vrátil do vyrovnaného stavu a pokračovat se bude v Hradci. Jestli v neděli vyhrál šťastnější, dnes především díky třem tyčkám Komety to bylo naopak.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Burian 0 0 0 0 0
Patrik Fořt 0 0 0 0 0
Petr Haluza 0 1 1 0 0
Jan Hruška 1 0 1 0 0
Jiří Kadlec 0 0 0 0 0
Milan Karlíček 0 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0 0
Martin Koudelka 0 0 0 0 0
Václav Lesák 0 0 0 0 0
Michal Pavlů 0 0 0 0 0
Aleš Pazdera 0 0 0 0 0
Jaroslav Roubík 1 0 1 0 0
Petr Sakrajda 0 0 0 0 0
Pavel Suchý 0 0 0 0 0
Jan Šeda 0 0 0 0 0
Martin Táborský 0 0 0 0 0
Zdeněk Toužimský 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Vladislav Koutský 60 41 1 40 97,56 0 0

Ohlasy k utkání

Viktor Lukeš (HC Kometa Brno):
Prohra nás samozřejmě mrzí, ale můžeme si za to sami. Především nepřesnost našich střel a bídné přesilovky měly vinu na dnešním neúspěchu. Musíme se z toho ale oklepat.

Jiří Mička (HC VCES Hradec Králové):
Jsme rádi, že se nám podařilo udělat důležité vítězství. Čekali jsme, že vyhrajeme spíše ten první zápas, ale i tak jsme velice spokojeni. Dnes jsme měli hodně štěstí, ale také výbornou taktiku, díky níž jsme vyhráli.