Zápasy
pá 29.2.2008 | Daniel Višňák, Lukáš Souček

Hradec vyrovnal stav série, doma napodruhé zvítězil 6:1

Hradec znovu ve čtvrtfinálové sérii s Kometou dokázal zvítězit ve druhém utkání. Po včerejší porážce se doma hráči HC VCES dokázali výrazněji prosadit střelecky a s brankářem Tomášem Duškem vybojovali další důležité vítězství, které znamená vyrovnání série na 2:2. Brankový účet otevřel v pátek na východě Čech Jan Starý, který se záhy po nešťastném střetu s obráncem Protivným musel poroučet předčasně do šaten. Hradec v následném pětiminutovém oslabení ale dokázal navýšit své vedení Janem Šedou. Brno sice snížilo 8 vteřin před odchodem do šaten, ale nápor hradeckých ve druhém dějství rozhodl. Východočeši utekli soupeři na 4:1 a ve třetí třetině si už své vedení pohlídali.

Začátek zápasu jednoznačně patřil hradeckému celku. Po úvodním tlaku se domácí dočkali i rychlé branky. Střela Václava Lesáka se odrazila přímo na hokejku Jana Starého, který otevřel skóre utkání přesnou střelou. Kometa se dlouho nemohla dostat do zápasu. Až v 5. minutě Staněk málem překvapil brankáře Duška v bráně domácích. Průběh první třetiny výrazně ovlivnily přesilovky, kterých měly oba týmy dostatek. Velkou příležitost měli Hradečtí, když hráli téměř dvouminutovou dvojnásobnou přesilovku. Kometa na druhé straně nevyužila pětiminutovou početní převahu. Jan Starý musel putovat předčasně do sprch, když nešťastně zasáhl do obličeje Tomáše Protivného. Ve 14. minutě mohl zvýšit na 2:0 Martin Koudelka, ale Jarina ho vychytal. O dvě minuty později se Hradec dočkal. Martin Táborský vyslal přesnou přihrávkou do brejku Jana Šedu, který bekhendovým blafákem zvýšil na rozdíl dvou branek. Důležitý gól pro hosty zařídil osm vteřin před koncem první třetiny Ivan Padělek, když ujel ve vlastním oslabení a prostřelil Tomáše Duška – 2:1.

I ve druhé třetině nasadili hlavní rozhodčí přísný metr a pískali každou maličkost. Na to dopláceli zejména hráči Komety, kteří se většinu času bránili ve čtyřech. Gólové šance tak byly k vidění často před brankářem Jarinou. Nejprve Kadlec trefil tyč a chvíli poté Fořt nezamířil přesně před úplně odkrytou klecí Komety. Tlak Hradce se stále stupňoval. Ve vlastním oslabení ujel hostující obraně Jan Kolář. V rozhodující chvíli mu ale David Mikšan sekerou zlomil hůl a bylo po šanci. O několik okamžiků později se domácí přece jen dočkali. Střelu Václava Lesáka tečoval těsně před Jarinou Pavel Suchý a Hradec vedl 3:1. O chvíli později vyřešil situaci dva na jednoho dobře Patrik Fořt, když předložil Jaroslavu Roubíkovi, který stačil zvednout kotouč nad pravý betonem hostujícího brankáře.

V závěrečném dějství se už zápas víceméně dohrával, domácí si hlídali své vedení a snažili se nepustit Kometu do šancí, které by mohly znamenat zdramatizování výsledku. Hosté měli slibnou šanci při dvojnásobné přesilové hře, ale Dušek byl pozorný. Zápas tak doznal definitivního rozuzlení v 55. minutě, kdy Jaroslav Roubík svým druhým gólem v zápase definitivně rozhodl o vyrovnání série. Hradecký kapitán dostal přesný pas do sóla od Jiřího Kadlece, velikým nápřahem naznačil střelu, počkal, až si Jarina klekne a pak neomylně zavěsil – 5:1. Definitivní tečku za pátečním zápasem udělal Martin Koudelka, který uzavřel brankový účet na 6:1.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Patrik Fořt 0 1 1 0 0
Petr Haluza 0 0 0 0 0
Jan Hruška 0 0 0 0 0
Jiří Kadlec 0 1 1 0 0
Jan Kolář 0 1 1 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0 0
Martin Koudelka 1 1 2 0 0
Václav Lesák 0 2 2 0 0
Michal Pavlů 0 0 0 0 0
Aleš Pazdera 0 0 0 0 0
Jaroslav Roubík 2 0 2 0 0
Petr Sakrajda 0 0 0 0 0
Jan Starý 1 0 1 0 0
Pavel Suchý 1 1 2 0 0
Jan Šeda 1 1 2 0 0
Martin Táborský 0 1 1 0 0
Zdeněk Toužimský 0 0 0 0 0
Daniel Volráb 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Dušek 60 41 1 40 97,56 0 0

Ohlasy k utkání

Pavel Pazourek (hlavní trenér Hradce Králové):
Dneska jsme podali výborný výkon, hrál se nádherný hokej od začátku až do konce. Může nás mrzet první inkasovaná branka, kdy jsme byli nepozorní. Naše hra ale následně gradovala, musím poděkovat všem hráčům, protože podali opravdu fantastický výkon a diváci tak mohli vidět oboustranně parádní zápas. Důležité bylo, že jsme udrželi bez inkasované branky všechna oslabení a přidali třetí gól, který měl velikou váhu. Tomáš Dušek se chytal jistě a podržel mužstvo v kritických chvílích, zaslouží si jednoznačně pochvalu.

Vladimír Kýhos (hlavní trenér Brna):
Hradec dnes hrál úplně jinak než včera a prostě nás přeběhl. Nám chybělo všechno, od pohybu až po důraz. Nebyli jsme schopni udržet puk, špatně jsme hráli přesilovky. Ubránili jsme oslabení z kraje druhé třetiny ale místo toho, abychom to využili, tak si necháme dát další branku, která zřejmě rozhodla. V play-off je jedno jestli prohrajete o gól nebo o deset. Góly nehrají žádnou roli. Nutno ale podotknout, že Hradci tam pak už napadlo téměř všechno, ale to k tomu patří. Musíme se otřepat a soustředit se už na další zápas. Je to 2:2, takže se začíná od nuly.

Fotogalerie