Zápasy
po 3.3.2008 | Daniel Višňák

Hradec podruhé prohrál v Brně v prodloužení, tentokrát 5:6

Zápasové menu

Velmi dobře rozehrané utkání a pět vstřelených branek na ledě brněnské Komety, ani jedno však na úspěch v pátém čtvrtfinálovém utkání nestačilo. Hosté vedli před vyprodanými ochozy Ronda nejprve 0:2 a pak i 1:3, jenže Kometa ještě v průběhu druhé třetiny dokázala vyrovnat a ve 35. se dostala poprvé v zápase do vedení po gólu Klimta. Hala se rázem otřásala v základech, ale to nebylo zdaleka vše. Haluza se poté postaral o vyrovnání a ve 45. minutě zcela zarazil domácí příznivce Jan Šeda ve vlastním oslabení, když z úniku vstřelil pátou branku Hradce. Kometa ale přeci jen ze závěrečného tlaku vyrovnala a v prodloužení rozhodla o svém vítězství 6:5 brankou Mikšana.

Zápas začal nejprve opatrně. Kometa se dostávala do šancí zvláště v první přesilové hře, když pykal za hosty Táborský. Před Duškem se postupně objevil Klimt a Barus, ale ani jeden z nich nezavěsil. Hradec se prakticky nedostal k ohrožení Jarinovy klece, ale i přesto jako první otevřel skóre. Za zbytečný faul v útočném pásmu dostal menší trest Padělek a Hradec tvrdě trestal. Po vyhraném buly se k puku dostal Michal Pavlů a jeho nahození skončilo k překvapení všech diváků v hale Rondo v síti – 0:1. Kometa působila po obdržené brance jako opařená, Energetici se dostávali celkem lehce před Jarinu. Po gólu volala střela Koudelky po přihrávce Hrušky. Brňané se dostali do hry až při své další přesilovce, avšak šance Baruse zůstala nezužitkována. Hosté hráli vzápětí další početní výhodu, při nichž si vypracovali největší šanci domácí, když Mikšan vypíchl obráncům kotouč a sám upaloval na Duška, ten se vyznamenal a rozhodně ne naposledy. To se „povedlo“ i hostům, a to když Zelenka ztratil na modré puk a Hruška mohl zvýšit na 2:0, Jarina byl však proti. Útočný hokej na obou stranách pokračoval až do samotného konce třetiny, další branku však diváci neviděli, především hráli prim oba gólmani. První část tedy 0:1.

Druhá třetina byla pro oko nestranného diváka přímo famózní. K vidění bylo hodně šancí, mnoho gólů, báječná atmosféra. Vše gradovalo druhým gólem Jaroslava Roubíka , který dostal přihrávku od modré a z voleje zavěsil – 0:2. Kometa se po tomto direktu nevzdala a bušila neustále do hradecké obrany. Jeden z těchto ataků využil Tomáš Houdek , jenž po nezištné přihrávce od Mikšana poprvé rozvlnit domácí tribuny – 1:2. V další přesilovce se znovu radovali hosté a znovu to byl kapitán Jaroslav Roubík, který dotlačil puk za domácího gólmana – 1:3. Brňané vypadali na ručník, ale přesto se ještě zvedli. V několika vlnách se na Duška valil útok za útokem, to nepřerušilo ani domácí oslabení, ba naopak. Sedlák s Klimtem vzali kotouč u Jariny a při přečíslení dva na jednoho si Tomáš Klimt nebral servítky a pod vyrážečku propálil Duška – 2:3. Ještě v probíhající přesilovce Hradce se v obrovská šanci ocitl Kadlec, Jarina jej nadvakrát vychytal a přišel vzápětí trest. Barus byl dvakrát v šanci, nedal, k odraženému puku se dostal Protivný, který našel Jiřího Zelenku a ten zametl k radosti vyprodaného Ronda puk do klece – 3:3. To nebylo z daleka vše. O tři minuty později byl na ručník pro změnu Hradec. Domácí poslal do vedení Tomáš Klimt, jehož našel před bránou kapitán Barus. Trenér Pazourek si musel vzít time out. Hala bouřila a nebylo slyšet vlastního slova. Brno zmrazila ale v pořadí čtvrtá využitá přesilovka hradeckých. Petr Haluza tečoval střelu Pazdery a Jarinu puk přeskočil – 4:4. Opět vyrovnáno! Skvělý hokej a určitě nejlepší, který byl v Brně letos k vidění. Druhá třetina skončila tedy nerozhodně.

Třetí pasáž začala trojnásobnou šancí Vondráčka, toho vychytal Dušek. Rozhodčí hned na to vyloučil dva hradecké hráče a dvojnásobná přesilovka Brna skončila gólem, ovšem v kleci Jariny. Jan Šeda vyjel z trestné lavice a po nepřesném zakončení Černého dostal pas od Pazdery a Šeda proměnil své sólo – 4:5. Brno gól poněkud zaskočil, ale v náporu pokračovalo i nadále. Vyvrcholením byla již třetí tyč – zuby si lámal Mikšan. Hokej pro opravdové labužníky pokračoval a nervy drásající bitvu vyrovnal Roman Vondráček v přesilové hře – 5:5. Vyprodaná hala bouřila a v obrovském tempu a nasazení chtěl rozhodnout každý z týmů, to se však do konce základní hrací doby nepodařilo a na řadu muselo přijít nevyzpytatelné prodloužení.

V něm chtěly rozhodnout oba týmy, ale přesto se dostaly každý k jedné šanci. Nejdříve Zelenka před Duškem přestřelil, ihned na to hostující Kadlec vyzkoušel Jarinovu vyrážečku a pevné nervy domácího publika. Z následujícího protiútoku uhodilo. Ujela dvojice Černý - David Mikšan a útočník s číslem 26 rozhodl. Hala v Brně se otřásala v základech, třetí bod vydolovala Kometa po velkém a tuhém boji. Nutno říci, že si Hradec Králové zaslouží za svůj výkon absolutorium. Kometa ovšem navíc předvedla více boje, více týmového ducha a přeci jen o chlup zkušeností a pověstného štěstí. Po dnešku je krok od semifinále, vede 3:2 na zápasy.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Burian 0 0 0 0 0
Patrik Fořt 0 0 0 0 0
Petr Haluza 1 0 1 0 0
Jan Hruška 0 0 0 0 0
Jiří Kadlec 0 1 1 0 0
Jan Kolář 0 2 2 0 0
Martin Koudelka 0 0 0 0 0
Václav Lesák 0 0 0 0 0
Michal Pavlů 1 0 1 0 0
Aleš Pazdera 0 2 2 0 0
Jaroslav Roubík 2 1 3 0 0
Jan Starý 0 0 0 0 0
Pavel Suchý 0 0 0 0 0
Jan Šeda 1 0 1 0 0
Martin Táborský 0 0 0 0 0
Zdeněk Toužimský 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Dušek 66 48 6 42 87,50 0 0

Fotogalerie