Zápasy
st 5.3.2008 | Lukáš Souček, Daniel Višňák

Hradec ztratil nadějné vedení, Kometa postupuje do semifinále

Šesté čtvrtfinále přineslo beze sporu zajímavou podívanou. První polovina zápasu patřila domácím. Hradečtí vedli po první třetině 2:0 díky brankám Martina Koudelky a Patrika Fořta. Na začátku druhého dějství mohli Východočeši své vedení několikrát navýšit, ale nestalo se tak. Kometa postupně převzala otěže zápasu, ve druhé třetině vyrovnala a smrtící úder zasadila v čase 58:08. Vítězství Komety nezabránil ani brankář Tomáš Dušek, který podal jako ve dvou předešlých zápasech výborný výkon.

Hradečtí vstoupili do zápasu o něco aktivněji. Již v 6. minutě musel dlouhý hradecký tlak třikrát vyřešit Kamil Jarina. Hráči Komety museli vyhodit na zakázané uvolnění, aby celou situaci bezpečně vyřešili. Ještě předtím ale ve slibné střelecké pozici nepřesně zamířil Pavel Suchý. Následovala velká příležitost hostů. Jiří Zelenka mohl zasunout kotouč do odkryté hradecké brány, zabránil mu v tom však brankář Dušek rychlým přesunem k levé tyči. Ve 12. minutě Jan Kolář šikovně prostrčil kotouč pod brněnským bekem na Martina Koudelku, který přesnou střelou otevřel skóre zápasu. Necelé tři minuty před první přestávkou zapomněla hostující obrana na Patrika Fořta, jenž si počkal u levé Jarinovy tyče na přihrávku Roubíka a zvýšil vedení domácích. V závěru třetiny ještě hráli Hradečtí přesilovku, ale v té se už Kometa bez větších problémů ubránila.

Hned v úvodu druhého dějství se úplně sám před Jarinou ocitl Petr Haluza. Brankář Komety však hradeckého útočníka ve vyložené šanci vychytal. V čase 33:12 se prvního gólového úspěchu dočkali i hosté. Švihovka Tomáše Protivného se odrazila přímo na hokejku Radka Dlouhého, který akorát doklepl kotouč do prázdné brány. V tu chvíli příznivci Brna výrazně ožili a hnali své hráče k vyrovnání. Šance ke skórování však byla k vidění na druhé straně. Dvě dorážky Patrika Fořta Jarina vyrazil před sebe. Připravený Jiří Kadlec chtěl zakončit pod horní tyč, ale Kamil Jarina perfektním zákrokem vykopl kotouč do bezpečí. V závěru třetiny se hráči Komety dočkali kýženého vyrovnání. Miroslav Barus v přesilové hře přesnou střelou od pravého mantinelu překonal Tomáše Duška a do šaten se tak odcházelo za stavu 2:2.

V závěrečném dějství si dávala obě mužstva pozor na zadní vrátka a tak to nejdůležitější přinesl až závěr zápasu. Hradec dostal v 56. minutě výhodu přesilové hry. Rychlá kombinace po ose Kadlec - Roubík - Fořt jen těsně minula tři brňenské tyče. Hradec přesilovku nevyužil, Kometa z protiútoku zasadila Východočechům smrtící úder. Tomáš Dušek nejprve parádně vychytal Radka Dlouhého, ale na jeho dorážku nedosáhl - 2:3. Domácí se snažili o vyrovnání ještě při závěrečné power-play, ale Kometa poslední zámek domácích ustála a mohla se tak radovat z vítězství, které znamenalo postup do semifinále.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Burian 0 0 0 0 0
Patrik Fořt 1 0 1 0 0
Petr Haluza 0 0 0 0 0
Jiří Kadlec 0 1 1 0 0
Jan Kolář 0 1 1 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0 0
Martin Koudelka 1 0 1 0 0
Václav Lesák 0 0 0 0 0
Michal Pavlů 0 0 0 0 0
Aleš Pazdera 0 0 0 0 0
Jaroslav Roubík 0 1 1 0 0
Jan Starý 0 0 0 0 0
Pavel Suchý 0 0 0 0 0
Jan Šeda 0 0 0 0 0
Martin Táborský 0 0 0 0 0
Zdeněk Toužimský 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Dušek 60 38 3 35 92,11 0 0

Ohlasy k utkání

Pavel Pazourek (hlavní trenér Hradce Králové):
Dnes jsme dali do zápasu vše a myslím, že to bylo vidět. Kluci hráli výborně. Podle mého názoru nevyhrál lepší, ale šťastnější. Měli jsme minimálně polovinu zápasu více ze hry, měli jsme šance a kdybychom měli větší štěstí, tak jsme to museli prostřelit. Všechno bylo o štěstí. Po první třetině jsme mohli vést výrazněji, to zřejmě rozhodlo. Když se ohlédnu za celou sérií, tak jsme měli za sebou náročný program s Třebíčí, pak následovaly hned zápasy s Kometou. Kádr nemáme pochopitelně tak široký, jako Brno, ale přesto hráči hráli na hranici svých sil. Ani nevím, kde jich tolik vzali, vždyť jsme odehráli v 15 dnech 9, troufám si říci více než kvalitních zápasů plus k tomu musíte přičíst cestování. Zápasy play-off nejsou o hokeji, ale o odolnosti a tu jsme ukázali, že máme. Pravděpodobně zlom byl pátý zápas v Brně, který jsme měli vyhrát. O tom, kam se Brno může dostat dále, se nedá spekulovat. Mě těší, že jsme s nimi dokázali hrát minimálně vyrovnanou partii v žádném utkání krom dvou třetin v posledním zápase v Brně jsme nebyli horší. Hráli jsme výborný hokej celou sezónu. Tým byl silný. Ke konci ale přišly zranění, dva hráči odešli, přesto jsme dokázali před play-off a hlavně v play-off hrát parádně. Týmu bych chtěl poděkovat.

Vladimír Kýhos (hlavní trenér Komety Brno):
Dnes jsme chtěli hrát jednoduše, ale hráli jsme složitě. Můžeme děkovat pouze Kamilu Jarinovi, protože díky němu jsme prohrávali po první třetině jenom 2:0. Kdyby Hradec vedl 5:0, tak se nemohl nikdo divit. To byl rozhodující moment. Pak jsme začali hrát jinak, vše jsme změnili a dokázali vyrovnat. Hráči nebojovali a tak se play-off hrát nedá. Můžete prohrát, ale musíte do toho dát vše. Postupně jsme se dostávali více do šancí a i tlaku. Je to pro mě obrovská úleva, že se nám podařilo přejít přes Hradec, budeme mít navíc o dva dny více na odpočinek a můžeme trošku zregenerovat. Hradec mě vůbec nepřekvapil. Znám ho dobře, mají silné mužstvo. Na jednu stranu si nedovedu vysvětlit, že vždy skončí takhle, dalo by se říci brzo. Mají technický, ale hlavně silný tým. Takhle dobré mužstvo byste opravdu v první lize hledali těžko, možná dejme trochu Chomutov, ale jak jsem říkal, Hradec má výborný mančaft a byl pro nás hodně těžkým protivníkem.

Fotogalerie