Zápasy
pá 26.9.2008 | Lukáš Souček

Dorostenci udolali Litvínov

V dnešním utkání dorostenecké extraligy zvítězili hradečtí hokejisté nad Litvínovem 5:3. Dramatické utkání zvládl Hradec i díky třem využitím přesilovým hrám. Dvě branky vítězů zaznamenal Jakub Novák. Utkání se povedlo i Marku Červenému, který zaznamenal tři brankové asistence. V první třetině padlo hned pět gólů. Hradečtí šli v první přestávce do šaten za stavu 3:2. Ve druhém dějství přidali jednu branku. Litvínov ve třetí dvacetiminutovce snížil na rozdíl jediného gólu, ale Hradec dokázal utkání dotáhnout do vítězného konce a nakonec zvítězil v poměru 5:3.

V šesté minutě se dokázal z rohu kluziště prosadit Tomáš Havelka, když se natlačil až do střeleckého prostoru švihovkou po ledě trefil domácího Mahdala do betonů. Od nich se kotouč odrazil přímo na hokejku Lukáše Stříteského, který první extraligovou trefou poslal Hradec do vedení. O necelé dvě minuty později bylo vyrovnáno. Marek Švarc adresoval svou přihrávku kapitánovi Pavlu Smolkovi a ten přesnou střelou překonal Jaroslava Pavelku. V čase 16:31 vypálil při přesilové hře Marek Červený. Jeho chytrou střelu po ledě tečoval Jakub Novák přímo do litvínovské svatyně. Hosté ale vzápětí vyrovnali. Martin Ptáčník vystihl ten správný okamžik a překvapil hradeckého brankáře vyjetím zpoza brány a následnou dorážkou. Přesto šel Hradec do šaten v jednogólovým náskokem. Marek Červený opět poslal šikovnou střelu na teč, tentokrát byl střelcem hradecké branky Ondřej Vlček.

Litvnínov předvedl svižný nástup do druhé třetiny, který nejprve zmrazil Pavelka a o chvíli později také Filip. Hradecký brankář nejprve podržel svůj tým, když zneškodnil šance Přůši a Mataje. Vzápětí ujel Daniel Filip, svou střelou lehce lízl chrániče litvínovského obránce a sledoval, jak se Michal Mahdal marně snaží na změnu směru letu kotouče zareagovat. Vpolovině utkání dostal Hradec výhodu přesilové hry, ve které ani na vteřinu nepustil hosty z pásma. Výsledkem byla šance Tomáše Poláčka, který nastřelil tyč. Litvínov dokázal zahrozit v závěru třetiny. Jaroslav Průša měl před sebou úplně prázdnou bránu. Přihrávka na jeho adresu ale nedošla, neboť Pavelka ji v poslední možnou chvíli překazil vystrčenou hokejkou.

Litvínov ve druhé třetině sice skórovat nedokázal, ale hned na začátku té třetí to napravil. Nejlepší způsob, jak své spoluhráče vrátit zpět do zápasu předvedl v přesilové hře Jiří Steklý přesnou střelou. A drama bylo na světě. Litvínov měl vyrovnání na dosah, a tak byl samozřejmě při chuti. Třeba Marek Švarc měl výbornou pozici pro skórování, ale zužitkovat ji nedokázal. Hradečtí velmi rychle pochopili, že utkání se samo nevyhraje a opět začali hrát svoji hru. Výsledkem byla nebezpečná bekhendová střela Ondřeje Vlčka, gólová pozice Davida Reichmannna, jehož střelu vytěsnil na tyč brankář Mahdal a do třetice dvě obrovské šance Milana Valáška. V 55. minutě se domácí přece jen dočkali. Učebnicovou souhru Vlčka a Červeného zakončil v podstatě do prázdné brány Jakub Novák. Hradec už žádné drama nepřipustil a do tabulky si tak připsal tři body za výhru 5:3.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Marek Červený 0 3 3 0 0
Daniel Filip 1 0 1 0 0
Lukáš Gabriel 0 0 0 0 0
Tomáš Havelka 0 1 1 0 0
Jindřich Kopsa 0 0 0 0 0
Jakub Novák 2 0 2 0 0
Petr Pilař 0 0 0 0 0
Tomáš Pištora 0 0 0 0 0
Tomáš Poláček 0 0 0 0 0
David Reichmann 0 1 1 0 0
Filip Ropický 0 1 1 0 0
Lukáš Stříteský 1 0 1 0 0
Milan Valášek 0 2 2 0 0
Denis Veselský 0 0 0 0 0
Ondřej Vlček 1 2 3 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jaroslav Pavelka 60 39 3 36 92,31 0 0

Ohlasy k utkání

Miloš Říha Miloš Říha - trenér HC VCES Hradec Králové:
V první třetině to byl z naší strany hodně vlažný výkon. Nehráli jsme v pohybu, nevytvářeli jsme na soupeře žádný tlak a několikrát nás musel podržet brankář. Mohlo tam padnout daleko více gólů než tři. Místo toho jsme udělali dvě individuální chyby a dvakrát inkasovali. Naštěstí jsme dali gól do šatny, což nám určitě pomohlo. Ve druhé třetině jsme měli po čtvrtém gólu pasáž, kdy bylo třeba rozhodnout zápas. Tři vyložené šance jsme ale neproměnili, Litvínov v úvodu třetí třetiny snížil na rozdíl jedné branky a to nám zápas zbytečně zdramatizovalo. Působili jsme nervoznějším dojmem, ale na druhou stranu to kluci odehráli dobře takticky. S pomocí gólmana jsme těsný náskok ubránili a definitivně rozhodli zápas vstřelením pátého gólu.

Fotogalerie