Zápasy
so 25.10.2008 | Martin Smotlacha, Lukáš Souček

Dorostenci zaskočili pražskou Slavii a vezou důležité dva body

Zápasové menu

Hradečtí dorostenci po vysokém debaklu v Kladně se dokázali přes noc z děsivé prohry oklepat a po senzačním výkonu překvapili kvalitní celek pražské Slavie. Už od prvních minut bylo znát, že sobotní zápas přinese zajímavou podívanou, a tak se také stalo. Skóre se přelévalo z jedné strany na druhou, k vidění byly nádherné góly a další zajímavé momenty. Hradec šel zásluhou Ondřeje Vlčka do vedení, na 2:2 vyrovnával mazáckým blafákem Lukáš Gabriel a tři minuty před koncem si vynutil prodloužení svým prvním extraligovým gólem Jindřich Kopsa. V nastaveném čase ujel ve vlastním oslabení Daniel Filip a rozhodl o zisku druhého bodu pro Hradec.

Zápas nezačal nejlépe pro hostující tým, který musel již po jedné minutě bránit v oslabení. Hradečtí dorostenci se ale úspěšně ubránili. Že jim hra v oslabení vyhovuje dokonale ukázali v deváté minutě, kdy se i přes vyloučení Gabriela prosadil jeho spoluhráč, Ondřej Vlček. Následujících téměř deset minut si hosté urdžovali jednobrankový náskok zuby – nehty. Až koncem první třetiny, přesněji řečeno třináct vteřin před jejím koncem se skóre zápasu opět vyrovnalo. Slavisté hráli další přesilovou hru a střelu obránce Šteinera dokázal nejrychleji sklepnout za brankovou čáru Jan Müller.

Ve druhé části hry navázali domácí na konec předchozí třetiny. Již po 33 vteřinách se radovali ze vstřeleného gólu. Prvním střelcem prostřední třetiny se stal Tomáš Hertl, asistenci si připsal Jakub Kadlec. Ve 28. minutě měl na hokejce svůj druhý gól Müller, místo potlesku ale slyšel pouze zvuk gumy, která orazítkovala tyč hostujícího Pavelky. Do další slušné šance se dostali domácí během dvojité přesilové hry, která začala v polovině 32. minuty. Nakonec se ale znovu radovali hosté. Dvě minuty před koncem třetiny se vydali Gabriel s Havelkou do obranné třetiny domácích. Střela Havelky se od chráničů jednoho z beků odrazila na nehlídaného Lukáše Gabriela, který výstavním blafákem vyšachoval brankáře Moučka. V poslední minutě třetiny se Hradečtí museli na deset minut rozloučit s Jakubem Novákem, který dostal osobní trest za nesportovní chování.

Začátkem závěrečné třetiny se dostával do gólové šance Ondřej Vlček, ale byl faulován a hlavní rozhodčí nařídil trestné střílení. Úkolu se zhostil Aleš Půlpán, ale Hradec do vedení neposlal. Po pěti minutách třetí třetiny museli hosté opět hrát oslabení. Tentokrát jim Sešívaní skutečně zatápěli, ale ať dělali co mohli, Pavelka byl neprůstřelný. Jen co tato přesilová hra skončila, začala nová, během které se konečně povedlo domácím skórovat, puk putoval po trase Jaškin – Semrád - Antonín Růžička až za záda hostujícího gólmana. Koncem 57. minuty překvapil Moučka střelou od modré čáry Jindřich Kopsa a bylo vyrovnáno. Vzápětí byli Hradečtí na koni, v poslední minutě dokonce měli výhodu přesilové hry, ale ani jednu ze třech gólových šancí se jim proměnit ve tři body nepodařilo.

Do prodloužení nastupovali domácí pouze ve třech. S těžkým začátkem prodloužení si ale dokázali poradit hlavně díky dobré práci Moučka, který zneškodnil úvodní hradecký tlak. V čase 62:35 byl Dimitrij Jaškin zastaven ve své cestě na brankáře nedovoleným hákováním a následovalo druhé trestné střílení v zápase, tentokrát však na druhé straně hřiště. To stejně jako první skončilo lépe pro dorostence v masce. Hned po trestném střílení došlo na známé „nedáš – dostaneš“. Po vzahování v obranném pásmu Hradce poslal Červený perfektní pas na Daniela Filipa za obranu hostů, který z brejku vstřelil vítězný gól zápasu.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Aleš Bodnár 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Marek Červený 0 1 1 0 0
Daniel Filip 1 0 1 0 0
Lukáš Gabriel 1 0 1 0 0
Tomáš Havelka 0 1 1 0 0
Jindřich Kopsa 1 0 1 0 0
Lukáš Novák 0 0 0 0 0
Jakub Novák 0 0 0 0 0
Jan Pechánek 0 0 0 0 0
Tomáš Pištora 0 0 0 0 0
Tomáš Poláček 0 0 0 0 0
Aleš Půlpán 0 1 1 0 0
Lukáš Stříteský 0 0 0 0 0
Milan Valášek 0 1 1 0 0
Ondřej Vlček 1 0 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jaroslav Pavelka 63 45 3 42 93,33 0 0

Ohlasy k utkání

Miloš Říha Miloš Říha - trenér HC VCES Hradec Králové:
Po debaklu, který jsme utrpěli na Kladně se celý mančaft dal dohromady. Proto bych chtěl dnes vyzvednout zejména výkon celého týmu, který odehrál výborný zápas. Všichni bojovali, dodržovali taktiku a díky tomu jsme odehráli rovnocený zápas s jedním z nejlepších týmů v Čechách. Určitě bylo důležité, že jsme dokázali odpovědět brankou na 2:2 a neinkasovali jsme na 1:3, protože jsme tam hráli ve třech. To byly pravděpodobně nejdůležitější okamžiky tohoto zápasu. Třikrát ubráněná dvojnásobná přesilovka. V některých situacích jsme měli i potřebnou dávku štěstí, když nám Slavia zatápěla. V závěru jsme pak dali šťastný gól. Na druhou stranu jsme ještě v poslední minutě mohli přidat další gól a vezli bychom tři body. V prodloužení mohly rozhodnout oba celky. My měli přesilovku, Slavia měla přesilovku a také penaltu. Nakonec se za tu bojovnost přiklonilo štěstí na naši stranu a myslím si, že ten bod navíc jsme si zasloužili.