Zápasy
so 24.1.2009 | Michal Luňák

Oslabený Hradec mocně finišoval, ale na body nedosáhl

Zápasové menu

V posledním venkovním utkání základní části zajížděli hokejisté HC VCES Hradec Králové na led Benátek nad Jizerou. Trenér Pazourek nechal odpočívat 7 svých opor a v brance dostal poprvé příležitost junior Tomáš Alexa. Benátky tohoto faktu od začátku využívaly a již v páté minutě vedly 3:0. Když na začátku druhé třetiny zvýšil Antonín Dušek na 4:0 zdálo se být rozhodnuto. Hradec však nesložil zbraně a postupem utkání se stále více osměloval. Na konci druhé třetiny snížil Daniel Zápotočný a nastartoval tak Hradec k finiši. A že to byl finiš skutečně mocný se ukázalo ve třetí třetině. David Nedorost s Patrikem Moskalem snížili na rozdíl jedné branky a drama bylo na světě. Východočeši mohli i vyrovnat, ale velká šance Martina Filipa zůstala nevyužita a Benátky si připsaly důležité tři body. Hradec však ukázal, že o svou hokejovou budoucnost nemusí mít strach, jelikož mladíci v sestavě předvedli solidní výkon.

Utkání začalo přesilovou hrou domácích Benátek když byl za držení vyloučen hostující Aleš Pazdera. Na realizaci přesilovky stačilo domácím pouhých 16 sekund. Rastislav Konečný našel před odkrytou brankou Tomáše Urbana a pro něj nebyl problém poslat kotouč do sítě 1:0. O chvíli později mohl vyrovnat Kubišta, ale své sólo nezakončil přesně. V konci 4. minuty si vybral slabší chvilku junior v hradecké brance Tomáše Alexa. Ten za svá záda propustil lehkou střelu Rastislava Konečného a bylo to 2:0. Černá pětiminutovka Východočechů však ještě nekončila. Tu ukončil až Tomáš Kolafa jenž nahozením překonal v brankovišti atakovaného Tomáše Alexu 3:0. Domácí v dalším průběhu oslabené hosty rozhodně nešetřili a Tomáš Alexa se měl co ohánět. Hradecký brankář po nervózním úvodu dokazoval, že svou šanci dostal oprávněně. Postupně chytil velké šance domácímu Kopicovi, tečujícímu Duškovi či střelu do odkryté branky Josefa Skořepy. Hradec za celou třetinu nebyl schopen kloudnější akce a tak se šlo do šaten za stavu 3:0 pro domácí.

Druhá třetina začala opět brankou Benátek. Pouhých 35 sekund stačilo kanonýru Antonínu Duškovi ke vstřelení branky 4:0. Tato branka paradoxně vysvobodila Hradec, jelikož domácí po této brance totálně přestali hrát a utkání spadlo do hodně průměrného představení. V 28. minutě se dostal do šance hostující Ondřej Fiedler, ale na Stejskala si nepřišel a stejně se vedlo i obránci Martinu Klementovi. V 34. minutě se opět předvedl dobře chytající Tomáš Alexa, který betonem zachránil před Rastislavem Konečným. Na konci druhé třetiny se branky dočkal i postupem zápasu lepšící se Hradec. Po přihrávkách Martina a Lukáše Filipa snížil krásnou střelou Daniel Zápotočný 4:1. Po druhé třetině byl tak rozdíl ve skóre tříbrankový ve prospěch domácích hokejistů.

Třetí třetina začal čtyř minutovou přesilovou hrou domácích po faulu Martina Filipa vysokou holí. Tu však domácí sehráli zle nedobře a jako by to před znamenalo jejich potíže. Na ty však nemuselo vůbec dojít, kdyby dvojice Urban Kopic proměnila své velké šance. Junior Tomáš Alexa však předváděl skvělé zákroky a nebýt jeho zřejmé nervozity v začátku utkání tak by byl celý zápas o hodně více zajímavější. Utkání však svou zápletku přítomným divákům nabídlo. Laxně hrající domácí hráče Hradec dvakrát potrestal. V 55. minutě vystihl Martin Filip rozehrávku domácí Gajdy a našel Patrika Moskala, který překonal domácího Stejskala 4:2. Benátky však toto varování nebraly vážně a tak přišlo další. 67 sekund po brance Moskala se z branky radoval David Nedorost. Ten využil závaru před Stejskalem a drama bylo na světě. Vyrovnáno mohlo být v minutě 57. Martin Filip však svou obrovskou šanci neproměnil a stejně se vedlo i Ondřeji Fiedlerovi, který střelou z kruhů našel pouze lapačku Stejskala. Na víc už neměl Hradec čas a i přes závěrečnou krátkou power – play nevyrovnal. Benátky si tak přispaly tři cenné body v boji o play – off. Hradec i přes absence prakticky všech opor rozhodně nezklamal a z Benátek mohl odjet se vztyčenou hlavou.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 0 0
Ondřej Březina 0 0 0 0 0
Tomáš Burian 0 0 0 0 0
Ondřej Fiedler 0 0 0 0 0
Martin Filip 0 2 2 0 0
Lukáš Filip 0 1 1 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Jan Hruška 0 1 1 0 0
Jan Ježek 0 0 0 0 0
Ladislav Jindřich 0 0 0 0 0
Martin Klement 0 0 0 0 0
Jan Kubišta 0 0 0 0 0
Jakub Luštinec 0 0 0 0 0
Patrik Moskal 1 0 1 0 0
David Nedorost 1 0 1 0 0
Aleš Pazdera 0 0 0 0 0
Bořek Sláma 0 1 1 0 0
Pavel Suchý 0 0 0 0 0
Daniel Zápotočný 1 0 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Alexa 60 54 4 50 92,59 0 0

Ohlasy k utkání

Vladimír Čermák (HC Benátky)
"Dnešní zápas se mi hodnotí dobře. Vyhráli jsme, což je dobré. Bohužel jsme neproměnili spoustu dalších šancí, které jsme měli. Na konci jsme si utkání zbytečně zdramatizovali. Nemyslím si, že by to bylo z uspokojení. Na hráče padla zodpovědnost, že ten zápas musíme vyhrát. To nám svazovalo ruce i nohy. Soupeř měl najednou navrch."

Pavel Pazourek (HC VCES Hradec Králové)
"Utkání rozhodla první třetina, kdy jsme inkasovali tři branky. Třetí třetinu jsme hráli už dobře, mladíci se rozehráli. Je pro nás potěšující, že zahráli dobrý hokej. Škoda, že jsme to nestáhli alespoň na remízu."