Zápasy
st 11.3.2009 | Lukáš Souček, Michal Luňák

Junioři stále ve hře o extraligu

Zápasové menu

V šestém kole extraligové baráže se v hradeckém ČEZ Stadionu odehrál přímý duel dvou týmů, kterým pouze tříbodový zisk zaručoval teoretickou šanci na účast v příštím ročníku juniorské extraligy. Hradečtí junioři přivítali tým VHK Vsetín a po výhře 6:3 si zachovali naději na úspěšné absolvování baráže. Dvě branky v důležitém utkání zaznamenal Jan Ježek, který na křídle formace Ondřeje Březiny odehrál vydařené utkání. Vsetín v tomto utkání ztratil naději na zachování extraligové příslušnosti a ve třetí třetině za rozhodnutého stavu zůstaval rozum stát nad chováním svěřenců Luboše Jenáčka. Hradec čeká v pátek klíčový duel na ledě Poruby. Pouze výhra zachová svěřencům trenéra Slabého naději na postup.

Vstup do důležitého utkání vyšel lépe hradeckým juniorům, ale dvojice Fiedler – Vlček svou šanci překombinovala. Následně se pěkným střeleckým pokusem představil Jan Berger, ale Hromada byl na místě. Počáteční nápor domácích zastavil faul Aleše Půlpána, který nabídl Valachům první přesilovou hru. V ní ještě branka nepadla, ale z následného pokračujícího tlaku šel Vsetín do vedení. Postaral se o to David Vítek, který propálil Tomáše Alexu 0:1. Hradec byl brankou zaskočen a o chvíli později mohlo být 0:2, ale šance Sýse a Martyčáka kryl Alexa. Kolem patnácté minuty se Hradec opět vrátil ke hře z úvodu utkání a hrálo se převážně před Hromadou. V 17. minutě se Hradec dočkal první přesilové hry a tu okamžitě využil. Střelu Tomáše Seidla chytře tečoval Ondřej Březina a bylo vyrovnáno 1:1. Ještě do přestávky se podařilo Východočechům strhnout vedení na svou stranu. To Jan Ježek dorazil střelu Jana Bergera za záda bezmocného Hromady a do kabin se tak šlo za stavu 2:1

Druhá třetina začala hodně svižně. Ve 22. minutě byl faulován v úniku Patrik Stehno a Hradec měl možnost trestného střílení. K němu se rozjel Jan Berger a předvedl velkou parádu. V zakončení zvolil forhendovou kličku a provedl jí vskutku dokonale, jelikož brankář Hromada polehával u druhé tyčky své branky 3:1. Vsetín si však přichystal rychlou odpověď. Střelu Juraje Juríka ihned po vhazování doklepl za Alexu Jiří Plachtovič 3:2. V minutě 27. Hradec odskočil opět na rozdíl dvou branek. Postaral se o to po závaru před Hromadou svou druhou brankou v zápase Jan Ježek 4:2. Ještě do poloviny utkání to však zase bylo pouze o branku. Jan Podešva ke konci třicáté minuty přejel modrou čáru a prudkou střelou nedal šanci hradeckému brankáři 4:3. Po této brance se utkání začalo vyhrocovat a hráči se spíše věnovali osobním soubojům. Oba brankáři museli čelit několika ostrým atakům útočníků, kteří dotírali více než by bylo zdrávo. Ve zbytku druhé třetiny již branka nepadla a po druhé třetině vedl Hradec 4:3.

Do závěrečného dějství nastoupila obě mužstva s jasným cílem. Hradec chtěl hrát pozorně v obraně a Vsetín vědom si své situace musel hru otevřít a pokusit se o zvrat. V něm mu však bránila vlastní nedisciplinovanost a to nejen hráčů, ale také lavičky v čele s trenérem Lubošem Jenáčkem. Ten velice nevhodně na celý stadion komentoval vyloučení Juríka a následoval trest pro hráčskou lavici. Hradec měl tak příležitost dvouminutové přesilové hry 5 na 3 a té také využil. Tomáš Seidl se orientoval nejlépe před Hromadou a poslal svůj tým do vedení 5:3. Po této brance předvedl nepochopitelný zkrat brankář Hromada, jenž tak dlouho diskutoval a prováděl zajímavá gesta, až dostal trest do konce utkání. Prakticky v zápětí se „předvedl“ David Kapr. Tento obránce v signalizované výhodě sestřelil hradeckého útočníka a za svůj faul dostal pětiminutový trest a putoval za Hromadou do kabiny. Hradec další přesilové hry 5 na 3 využil ke vstřelení šesté branky. Střelu Ondřeje Fiedlera dorazil za záda náhradníka Nechvátala Pavel Kotrč 6:3. Po této brance se již nedá psát o hokeji. Zbývajících deset minut utkání již bylo honem na hradecké hráče. Valaši, kteří věděli, že pro ně baráž končí, předváděli skutečně nemožné zákroky na hradecké hráče. Svěřenci trenéra Slabého však udrželi nervy na uzdě a neopláceli. To bylo klíčovým faktem závěru utkání, v němž Hradec udržel naději na postup do extraligy. O osudu baráže se zřejmě rozhodne v pátek, kdy čeká Východočechy cesta do Poruby ke klíčovému utkání.

Tabulka po šestém kole baráže

Aktuální tabulku juniorské baráže naleznete zde.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 1 1 2 0 0
Ondřej Březina 1 1 2 0 0
Ondřej Fiedler 0 1 1 0 0
Patrik Fink 0 0 0 0 0
Petr Javůrek 0 0 0 0 0
Jan Ježek 2 0 2 0 0
Martin Klement 0 0 0 0 0
Pavel Kotrč 1 0 1 0 0
Jakub Měsíček 0 0 0 0 0
Albert Popler 0 0 0 0 0
Aleš Půlpán 0 0 0 0 0
Tomáš Seidl 1 1 2 0 0
Patrik Stehno 0 0 0 0 0
Adam Svoboda 0 2 2 0 0
David Šafránek 0 0 0 0 0
Jakub Šnejdr 0 0 0 0 0
Jan Vlček 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Alexa 60 36 3 33 91,67 0 0

Fotogalerie