Zápasy
so 4.4.2009 | Lukáš Souček

Deváťáci to dokázali! Na MČR postupují do semifinále

Zápasové menu

V sobotu ráno byl na programu MČR důležitý zápas ve skupině A. O přímý postup do semifinále se v něm utkali hráči Hradce Králové a Olomouce. Urputný hokej o každý kousek ledu nakonec poslal do semifinále Východočechy. Hradečtí vedli po první třetině o jednu branku zásluhou Filipa Navrátila. Olomouc na začátku druhého dějství dokázala vyrovnat, Tomáš Pištora ovšem zanedlouho poté vrátil vedení na stranu Hradce.. Stav 2:1 vydržel až do konce utkání, Hradec těsné vedení udržel a postoupil do semifinále ze druhého místa ve skupině. V něm se Hradečtí deváťáci utkají s vítězem utkání Zlín - Litvínov.

V opatrném začátku důležitého zápasu byli střelecky aktivnější hráči Olomouce. Pavelka v hradecké bráně musel zasahovat vícekrát než Grossman na druhé straně kluziště. Žádný z týmů si ovšem nedokázal vytvořit větší gólovou příležitost a to ani v přesilových hrách. První branka zápasu se povedla vstřelit domácím. Filip Navrátil si v útočném pásmu našel nejvýhodnější místo pro střelu a švihem ji pěkně umístil. Vzápětí měla Olomouc dvě velké šance na vyrovnání. Nejvážnější z nich byla dorážka Schejbala, ale Pavelka si s ní poradil. Olomoučtí přestříleli Hradecké v poměru 10:5, ale museli dohánět jednobrankové manko.

Urputný hokej pokračoval i ve druhé třetině. Olomouc potřebovala dát branku, a tak byla na ledě více znát. Nakonec se hosté své branky přece jen dočkali. Daniel Kunce vyjel zpoza brány a bekhendem zavěsil kotouč pod horní tyčku. Hradečtí se trápili, často nemohli kotouč dostat ze svého pásma, ale olomoučtí střelci také nepřekypovali žádnou aktivitou. K vidění tak nebyl příliš pohledný hokej, na hokejkách obou týmů ležela velká nervozita. Ve 25. minutě hosté nezvládli situaci ve vlastním obranném pásmu a po zvednutí kotouče z ledu museli odpykat dvouminutový trest. Této příležitosti dokázali hráči Hradce využít. Tomáš Pištora zavezl kotouč do útočné třetiny, bekhendem ho poslal na bránu a překvapil Zdeňka Grossmana. Hradec vzápětí zahrával další přesilovou hru, ale naopak v ní mohl inkasovat. Karel Kebza se ocitl úplně sám před hradeckou bránou, ale svou šanci nezužitkoval. Závěr zápasu už byl na šance bohatší. Filip Navrátil ujel olomoucké obraně ve vlastním oslabení, ale hradecké vedení nenavýšil. Bekhendový blafák se mu nevydařil.

Karty ve třetí třetině byly rozdány jasně. Hradečtí vedli o jeden gól, a proto se soustředili zejména na obrannou činnost. Naopak hráči Olomouce se museli nutit do zakončení . Potřebovali vyrovnat. Obrovskou šanci vsítit druhou branku měli hráči Olomouce v čase 36:37. Na střelu i dorážku Jana Bočeka stihl brankář Pavelka zareagovat. Odražený kotouč se však volně pohyboval před odkrytou hradeckou brankou, kam se ho pokoušel dopravit Martin Dufka. Hradecký útočník Bartoň mu v tom ovšem zabránil pohotovým zákrokem hokejkou. Olomoučtí se poté museli bránit dvě minuty ve čtyřech. Pak ale dostali výhodu přesilové hry a zase začali v hradecké obraně zatápět. Ve 43. minutě se povedlo hradecké dvojici Glos – Navrátil zaměstnat hostující obranu. Druhý jmenovaný hradecký útočník dokonce nastřelil tyč a vzápětí byl faulován. Hráči Olomouce tak dohrávali klíčovou pasáž zápasu ve čtyřech. V následné přesilové hře nastřelil Martin Bartoň břevno a tlak domácích vedl k dalšímu faulu Olomouce. Hosté tak dohrávali ve čtyřech i poslední minutu zápasu. To Hradci pochopitelně hrálo do karet. Východočeši své těsné vedení udrželi a mohli slavit postup do semifinále.

Fotogalerie