Zápasy
pá 27.11.2009 | Lukáš Souček

O vítězi vyrovnaného derby muselo rozhodnout až prodloužení

Zápasové menu

Hradečtí hokejisté přivítali v netradičním termínu na domácím ledě Vrchlabí. Dlouhoočekávané derby přineslo výbornou podívanou se spoustou zajímavých situací. Hradečtí od úvodu zápasu dvakrát prohrávali a do vedení se dostali poprvé až ve 27. minutě po brance juniora Šimona Macháně. Hosté ovšem dokázali jednogólové manko smazat a dokonce šli potřetí v zápase do vedení. V 57. minutě se hradecký kapitán Jaroslav Roubík zasloužil o vyrovnání a o vítězi zápasu tak muselo rozhodnout prodloužení. V něm využil nabídnutou přesilovou hru Vít Budínský a svou druhou brankou v zápase rozhodl o zisku bonusového bodu pro Hradec.

Bleskový vstup do pátečního zápasu měli hráči Vrchlabí, kteří se již po 37 vteřinách hry radovali z první branky. Kamil Tvrdek našel svou přihrávkou zapomenutého Martina Filipa, který zblízka překonal brankáře Luňáka a hosté byli ve vedení. O tři minuty později Hradec vyrovnal zásluhou Jana Hrušky, který při signalizovaném vyloučení dorazil kotouč do odkryté branky hostů. Ve čtrnácté minutě mohl jít Hradec poprvé do vedení, ale Aleš Křetínský nedokázal kotouč zvednout nad bezmocně nataženou lapačku Petra Ševčíka. Jak už tomu v hokeji bývá, zanedlouho muselo zákonitě udeřit na druhé straně kluziště. Bylo to přesně v čase 14:13, když Kamil Tvrdek vyjel s kotoučem zpoza brány a prostřelil Filipa Luňáka. Ještě do přestávky ale zvládli domácí vyrovnat. Jaroslav Roubík vyslal do samostatného nájezdu přesným pasem Víta Budínského a ten střelou mezi Ševčíkovy betony zajistil nerozhodní stav.

Úvod druhého dějství patřil hostům, kteř si vypracovali dvě slibné šance. Nejprve pohlednou souhru předvedla dvojice Hanzal - Látal, když se po ukázkové rotaci v rohu kluziště dostali oba hráči do nebezpečné koncovky. O tři minuty později se do Rusnákovy střely položil Štěpán Spudil a hlavní rozhodčí okamžitě přerušil hru. To se hostům velmi nelíbilo, jelikož vzápětí dostali kotouč za brankovou čáru. Rozhodčí však žádnou debatu nepřipustil a skóre tak zůstalo na dalších 17 vteřin nerozhodné. V tu chvíli totiž Jan Berger a Šimon Macháň přečíslili obranu soupeře. První jmenovaný vystřelil a pro Šimona Macháně už nebyl problém dorazit kotouč za záda Ševčíka. Ve 36. minutě si domácí v obranném pásmu špatně přebrali hráče a Jiří Matějíček se ocitl z ničeho nic úplně sám před Luňákem, kterého po přihrávce Jana Čalouna prostřelil a srovnal na 3:3.

Třetí třetina měla opatrnější začátek než předchozí dvě. Ve 49. minutě ovšem na stadionu vypukly velké emoce, když hosté dostali výhodu dvojnásobné přesilové hry, která trvala více jak minutu. Vrchlabští tuto šanci nepromarnili a po teči Ladislava Gengela šli potřetí v zápase do vedení. Stejné výhody se dočkal o něco později i Hradec. Bylo to až v 57. minutě, když Jaroslav Roubík neskrýval své nadšení z vyrovnávací branky, kterou zařídil dorážkou ze vzduchu. Závěr zápasu mohl být ještě hodně zajímavý, neboť Kamil Tvrdek najel do brankáře Filipa Luňáka a za zbytečný zákrok si vynutil menší trest a později za protesty také trest osobní. Hradec ale tuto příležitost v závěru zápasu využít nedokázal, a tak derby pokračovalo prodloužením.

Nastavení trvalo pouhých 61 vteřin. Hradečtí totiž dohrávali přeislovou hru ještě z konce třetí třetiny a tu dokázali zužitkovat. Vítěznou branku zápasu nakonec zařídil Vít Budínský když vystřelil z pravého kruhu a překonal Petra Ševčíka.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 1 1 0 0
Ondřej Březina 0 0 0 0 0
Vít Budínský 2 0 2 0 0
Lukáš Filip 0 0 0 0 0
Jaromír Florian 0 0 0 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Ondřej Hruška 0 0 0 0 0
Jan Hruška 1 0 1 0 0
Jiří Kadlec 0 2 2 0 0
Milan Karlíček 0 2 2 0 0
Aleš Křetínský 0 1 1 0 0
Václav Lesák 0 0 0 0 0
Šimon Macháň 1 0 1 0 0
Patrik Moskal 0 0 0 0 0
Jaroslav Roubík 1 2 3 0 0
Tomáš Seidl 0 0 0 0 0
Štěpán Spudil 0 0 0 0 0
Jan Šejnoha 0 1 1 0 0
Martin Táborský 0 0 0 0 0
Daniel Volráb 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Filip Luňák 62 34 4 30 88,24 0 0

Fotogalerie