Zápasy
so 12.12.2009 | Michal Luňák

Hradec zvládl i čtvrté derby, porazil Chrudim 4:2

Zápasové menu

Hradec Králové se stal definitivně králem východních Čech základní části první hokejové ligy. Tento fakt stvrdil pokořením soka z Chrudimi na svém ledě v poměru 4:2. Chrudim sice vedla v Hradci 1:0, ale pak vzal otěže do svých rukou kapitán Jaroslav Roubík a hattrickem rozhodl o zisku tří bodů pro svůj tým. Utkání bylo dlouho poklidné, až ve třetí třetině hostující tým nezvládl emoce. Vše odstartoval nehokejový zákrok Stanislava Procházky, za který putoval předčasně do kabin. Hradec se však tímto stylem nenechal otrávit a utkání dohrál dle svých potřeb a definitivně si tak zajistil čtvrté místo po základní části první hokejové ligy.

Ostrý start do Východočeského derby předvedla první domácí formace. Již po patnácti sekundách se ocitl v nadějné pozici kapitán Roubík, ale Němce nepřekonal. Domácí kapitán jakoby touto akcí předznamenal, že jej čeká velký večer. V konci třetí minuty o sobě dala poprvé vědět také hostující Chrudim, ale bekhend Semoráda se nevešel mezi tři tyče branky Filipa Luňáka. Na konci páté minuty měl domácí brankář více práce s ranou Tomáše Bláhy, ale kotouč za svá záda nepropustil. Sedmá minuta byla plná zajímavých událostí. Nejprve Jaroslav Roubík neuspěl sám před Němcem a naopak udeřilo na druhé straně. Michal Klejna nahodil z nulového úhlu kotouč do domácího brankoviště, Filip Luňák byl na chvíli dezorientovaný a toho využil Daniel Rákos, který doklepl kotouč do opuštěné branky - 0:1. Mladý útočník extraligových Pardubic je asi nadšeným fanouškem Tomáše Kůrky a pozorným divákem pořadu Dohráno, jelikož po brance jel „zdravit“ domácí kotel, který mu jeho pozdrav opětoval a tak byla k vidění a slyšení zajímavá scénka. Chování Daniela Rákose těžko pochopit, zřejmě mu stále leží v žaludku, že se dva roky nedokázal prosadit v hradecké sestavě dále, než do třetí formace. Chrudim gól nastartoval a pro domácí mohlo být za chvíli ještě hůře. Střela Tomáše Blažka v přesilové hře skončila na pravé tyčce domácí branky. No a tak platilo staré otřepané nedáš – dostaneš. Hostující obrana zapomněla na najetého kapitána Roubíka a to se prostě nevyplácí. Jaroslav Roubík převzal pas od Aleše Křetínského a s Martinem Němcem si hravě poradil - 1:1. Tato branka měla dvojí efekt. Jednak zvedal domácí tým a hlavně srazila do té doby dobře a aktivně hrající Chrudim. Výsledkem byla druhá branka domácích. Nevedla k ní žádná pohledná kombinace, ale důraz Víta Budínského. Ten obral o kotouč obránce Poskočila a okamžitě jej poslal do horního rohu branky Martina Němce - 2:1. Závěrečných pět minut již nepřineslo žádnou výraznější šanci a do kabin se tak odcházelo za příznivého stavu pro domácí hokejisty.

Druhá třetina přinesla nejméně zajímavou pasáž celého derby. Hradec pozorně bránil a Chrudim nebyla schopna překonat dobře fungující defenzívu svěřenců Jiřího Mičky. Filip Luňák tak musel čelit převážně střelám ze střední vzdálenosti a s těmi si věděl rady. Přesvědčil se o tom například i Michal Klejna a hlavně zkušený útočník Tomáš Blažek, který s hradeckou oporou v masce sváděl neustálé souboje. Dvojice Tomáš Blažek – Jan Šeda patřila v dresu hostů k tomu lepšímu. Těsně po polovině utkání se do velké šance dostal Aleš Křetínský, ten si sjel na přihrávku Jaromíra Floriana, ale Němec svou branku uhájil. Přesně 34 minut 5 sekund si musel Hradec počkat nepřesilovou hru a naložil s ní skvěle a až by se chtělo napsat, že na hradecké poměry netradičně. Kapitán Roubík vyhrál buly na Jiřího Kadlece, ten posunul na modrou čáru na Milana Karlíčka. Hradecký obránce neváhal a vyslal kotouč na branku, před kterou již stál Jaroslav Roubík a tečí vychýlil puk z dosahu Martina Němce - 3:1. Na konci 38.minuty hrál Hradec svou druhou přesilovou hru a i když v ní branka nepadla, sehrál jí opět výborně. Střely Milana Karlíčka i Jiřího Hendricha však Němec chytil a po čtyřiceti minutách vedl Hradec 3:1.

Třetí třetinu odstartovala velká šance Zdeňka Žáka, kterého tygřím skokem vychytal Filip Luňák. Chrudimský útočník již posílal kotouč do odkryté branky, ale domácí brankář byl rychlejší. Ve třetí třetině se začalo hrát pravé derby, zejména hostující hráči to začali lidově řečeno „řezat.“ Daniel Rákos nešetrně zajel do hradeckého brankáře a Aleš Křetínský se nominoval do role mstitele a vysvětlil hostujícímu útočníkovi, že takhle tedy ne. Výsledkem byla hra 4 na 4 a více prostoru na ledě vyhovovalo domácím. Na konci pěkné kombinace byl Daniel Volráb, ale semafor Němce byl excelentní. V minutě 47.se „předvedl“ zkušený hostující hráč Stanislav Procházka. V přerušené hře udeřil do obličeje Martina Táborského a putoval předčasně do kabin. Dle prvních zpráv má hradecký obránce zlomený nos a lehký otřes mozku. Tato událost odstartovala velice rušnou pasáž utkání, kde nebyla nouze o osobní souboje, zejména pak ty po odpískání. Hostujícím hráčům šlo jen těžko ovládat emoce, což demonstroval Petr Mocek. Nejprve předvedl vcelku nevybíravý zákrok na domácího kapitána, při cestě na trestnou lavici si povídal s rozhodčím Úlehlou, což sudí odměnil desetiminutovým trestem. Bývalý hradecký obránce po dosednutí na lavici, kde ho již vítal nadšený sektor domácích fanoušků začal mlátit holí o tvrzené sklo, za což dostal od pana rozhodčího druhý desetiminutový trest a putoval za Procházkou do kabiny. Hradec dostal výhodu přesilové hry 5 na 3,ale Martin Němec udržel své spoluhráče ve hře, když chytil nebezpečné střely Milana Karlíčka i šanci Jana Kubišty. Přesilovou hru domácích ukončil faul Patrika Moskala a ve hře 4 na 4 zachránila Hradec podruhé tyčka. Tentokrát na konstrukci branky skončila pumelice Marka Drtiny. V čase V 55.minutě šel Hradec během čtyř sekund dvakrát na trestnou lavici a Chrudim využila přesilové hry 5 na 3 ke vstřelení kontaktní branky. Marek Drtina sice netrefil branku Filipa Luňáka, ale kotouč se od tvrzeného skla odrazil přímo na hůl Tomáše Blažka a a chrudimský útočník se za svůj dobrý výkon dočkal zasloužené branky - 3:2. V tu chvíli se asi domácí fanoušci začali strachovat o výhru v derby, ale za pouhých 55 sekund je uklidnil ve hře 4 na 4 kapitán Jaroslav Roubík. Ten po přiťuknutí Aleše Křetínského dokončil svůj hattrick a definitivně tak rozhodl Východočeské derby - 4:2. Závěr utkání to byla pravidelná dávka emocí, o které se starala obě mužstva. Hradec si logicky nechtěl nechat nic líbit a hosté dávali průchod své frustraci. Do samotného konce utkání byla trestná lavice neustále plná. Nic to však nezměnilo na faktu, že Hradec zvládl i čtvrté derby a stal se tak králem východních Čech v základní části první hokejové ligy.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 0 0
Ondřej Březina 0 0 0 0 0
Vít Budínský 1 0 1 0 0
Jaromír Florian 0 0 0 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Ondřej Hruška 0 0 0 0 0
Jiří Kadlec 0 1 1 0 0
Milan Karlíček 0 2 2 0 0
Aleš Křetínský 0 2 2 0 0
Jan Kubišta 0 0 0 0 0
Václav Lesák 0 0 0 0 0
Petr Morkes 0 0 0 0 0
Patrik Moskal 0 0 0 0 0
Jaroslav Roubík 3 0 3 0 0
Tomáš Seidl 0 0 0 0 0
Štěpán Spudil 0 0 0 0 0
Jan Šejnoha 0 0 0 0 0
Martin Táborský 0 0 0 0 0
Daniel Volráb 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Filip Luňák 60 35 2 33 94,29 0 0

Fotogalerie