Zápasy
so 5.9.2009 | Michal Luňák

Nevídaná přestřelka vedla k první extraligové výhře

V sobotním odpoledni byl v hradeckém ČEZ stadionu k vidění zápas jak se patří. Hradečtí dorostenci přivítali tým HC Mountfield a připsali si první tři body za výhru 7:6. Svěřenci trenéra Miloše Říhy měli vynikající vstup do utkání a rychle vedli 3:0. Hosté se však rozhodně nevzdali a dokonce otočili na 6:5 ve svůj prospěch. Poslední slovo měl však Hradec. Nejprve Šimon Havlík vyrovnal na 6:6 a pak Václav Pánek dal v přesilové hře 5 na 3 vítěznou branku v čase 58:40. Hradec tak vymazal nulu ze svého bodového konta a může tak extraligový start považovat za vydařený. Další utkání čeká na hradecký dorost příští čtvrtek v Liberci.

Domácí premiéra staršího dorostu začala pro Východočechy velice nadějně. Hned z první šance poslal Hradec do vedení Vít Hradecký, který dorazil do prázdné branky střelecký pokus Václava Pánka 1:0. Pak začal úřadovat hostující brankář Bláha. První chyba mu ještě prošla, jelikož nepřesnou rozehrávku zachytil Gabriel, ale jeho střela do prázdné branky byla zablokována. Pak však již udeřilo. Nejprve v oslabení Milan Valášek z ostrého úhlu procedil kotouč mezi nohy Bláhy a zvýšil na 2:0. Nevídaným brankám však nebyl konec. O chvíli později Lukáš Gabriel z nulového úhlu prostřelil Bláhu potřetí a ten jel střídat 3:0. To však bylo na zbytek první třetiny ze strany domácích takřka vše. Minutu po brance Gabriela se dočkali střeleckého úspěchu i hosté. Roman Bernat dorazil za Pavelku kotouč, který zůstal v brankovišti po velké šanci Švihálka 3:1. Na začátku šestnácté minuty dostal Hradec výhodu přesilové hry, ale sám v ní inkasoval. Velice aktivní obránce Karel Plášil si sjel až před Pavelku a nedal mu žádnou šanci 3:2. Do konce třetiny pak ještě Mountfield hodně tlačil domácí, ale vyrovnání se nedočkal. Do šaten se poprvé odcházelo za stavu 3:2.

Úvod druhé třetiny se nesl v opatrném duchu, ale vydrželo to pouze pět minut, pak se opět spustila přestřelka jako v prvních dvaceti minutách. Nakonec bylo vidět opět pět branek, ale pěkně postupně. Nejprve mohl na 3:3 vyrovnat kapitán hostů Švihálek, ale Pavelka byl proti. Na druhé straně využil přesilovou hru Hradec. Střelu Zdeňka Čápa tečoval chumel před Havelcem a ten byl bezmocný 4:2. Ke snížení stavu utkání využily přesilové hry i Budějovice. Na bombu Pavla Kolaříka byl Pavelka krátký 4:3. Prakticky vzápětí dostal po faulu Prokopa Hradec výhodu trestného střílení. Exekuce se ujal osvědčený zakončovatel Aleš Půlpán a tradičně proměnil 5:3. Ovšem ani další dvoubrankové vedení domácím nestačilo. Další minutu po brance Půlpána Budějovice využily přesilovou hru. Na konci krásné kombinace stál Tomáš Rousek 5:4. Vzápětí měl Hradec štěstí, když se pokus Plášila zastavil až na tyčce branky Pavelky. Ani štěstí však hradeckým hráčům nepomohlo v minutě 34. To ve vlastním oslabení předvedl velkou parádu hostující kapitán Michal Švihálek. Ten projel skoro celé kluziště, z domácích obránců si udělal slalomové tyče a pod padajícím Pavelkou vyrovnal na 5:5. Ve zbytku druhé třetiny měla obě mužstva pár šancí. Zejména samotný závěr třetiny byl strhující. Na jedné straně Světlík nedokázal zužitkovat ideální nahrávku Hradeckého a na druhé straně pak Babka vyprášil z krásné pozice jen betony Pavelky. Po druhé třetin byl tak stav utkání 5:5.

Do třetí třetiny vstoupil lépe Mountfield a brzy šel poprvé v utkání do vedení. Postaral se o to obránce David Cifreund, který prudkou střelou využil předchozí zaváhání Václava Pánka 5:6. Hradec pak byl dlouho pod tlakem lépe hrajících Jihočechů a v tu chvíli by v jeho vítězství asi věřil málokdo na stadionu. Jenže přišla 49. minuta a v ní chyba hostů při vlastní přesilovce. Aleš Půlpán našel ideálně postaveného Šimona Havlíka a ten srovnal na 6:6. Pak hradecký tým několikrát podržel brankář Jaroslav Pavelka, který i přes šest obdržených branek byl velkou oporou pro své spoluhráče. Zejména Jakub Babka nebude na hradeckého brankáře v dobrém vzpomínat. V závěru doplatil Mountfield na nedisciplinovanost dvojice Plášil – Kolařik. Ta usedla v čase 58:17 současně na trestnou lavici a Hradec trestal. Zdeněk Čáp posunul kotouč na Václava Pánka a ten povedenou střelou nedal Havelcovi žádnou šanci k zákroku 7:6. Ve zbytku utkání Hradec v přesilové hře kontroloval kotouč a utkání dovedl k první extraligovým bodům.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Martin Bartoň 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 1 1 2 0 0
Marek Červený 0 0 0 0 0
Daniel Filip 0 1 1 0 0
Marek Frk 0 0 0 0 0
Lukáš Gabriel 1 0 1 0 0
Tomáš Havelka 0 0 0 0 0
Šimon Havlík 1 2 3 0 0
Vít Hradecký 1 0 1 0 0
Jindřich Kopsa 0 0 0 0 0
Václav Pánek 1 1 2 0 0
Tomáš Poláček 0 0 0 0 0
Aleš Půlpán 1 2 3 0 0
Jiří Světlík 0 0 0 0 0
Richard Synek 0 0 0 0 0
Milan Valášek 1 0 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jaroslav Pavelka 60 45 6 39 86,67 0 0

Ohlasy k utkání

Miloš Říha Miloš Říha - trenér HC VCES Hradec Králové:
Začátek utkání nám vyšel až nad očekávání, což jakoby některé hráče překvapilo a přibrzdilo. Z utkání se pak vzhledem k jeho vývoji stal zápas bez obran. Jsme rádi, že se nám podařilo toto utkání zvládnout a přes nepřesnou hru v obraně vidíme pozitivum v tom, že jsme získali tři body a hlavně že se nám podařilo využít přesilovku pět na tři, která zápas rozhodla.

Fotogalerie