Zápasy
pá 30.10.2009 | Lukáš Šonský, Lukáš Souček

Dorostenci dotáhli dvougólové manko a z Liberce vezou bod

Zápasové menu

V pátek odpoledne sehráli starší dorostenci na ledě Liberce další extraligové utkání. Oba celky se potýkaly s chřipkou. Hradečtí kvůli ní zrušili předchozí utkání, Liberečtí zase v pátek nastoupili pouze se čtyřmi obránci. Východočeši odehráli dobrou první třetinu, ve které domácí Tygry přestříleli. Do kabin však po první přestávce veselí odcházeli Tygři, kteří vedli 1:0. Díky brance Jiřího Světlíka hosté vyrovnali. Liberečtí si ale ve druhé části vytvořili obrovský tlak a zaslouženě se dostali do vedení na 3:1. Dvoubrankové manko se povedlo hradeckým mladíkům vymazat díky dvěma brankám Aleše Půlpána. Zápas nakonec dospěl až do samostatných nájezdů, ve kterých Hradec neproměnil dva mečboly a ojdel tak z ledu soupeře s jedním bodem.

Od úvodního hvizdu se začal hrát vcelku rychlý a útočně laděný hokej. Aktivněji začali hosté, kteří se mohli už po několika vteřinách hry dostat do vedení. Bartoň elegantně prokličkoval až před soupeřovu svatyni, ovšem narazil na pozorného Jelínka. Tygři se do zápasového tempa dostávali pozvolna, úvodní minuty sice přihlíželi královehradeckému náporu, potom však dokonce sami udeřili. Nejprve sice neuspěl se svým pokusem Bittner, poté ale už domácí slavili. Jan Slivka získal puk v útočném pásmu a dobře mířenou ranou z levého kruhu propálil Mahdala - 1:0.

Své vedení mohli modrobílí navýšit o pár minut později, v dobře vypadajícím přečíslení ale prováhal Miškovský vhodný okamžik ke střele. Zanedlouho však mohlo být vyrovnáno, to když v přesilové hře rozpoutali hosté v útočném pásmu skutečné peklo, vše nakonec vyústilo v nebezpečnou dorážku Frka, po které za Jelínkem zacinkala branková konstrukce, do stejných míst mířili při vlastním oslabení také liberečtí mladíci. Zbytek první části se dohrával spíše ve středu hřiště, kde se obě mužstva střídala v držení kotouče. Za zmínku stojí pouze dělová střela Čápa od modré čáry, která však ukazatelem skóre nepohnula.

Druhá třetina začala velkým náporem Liberce, Příkazský se ocitl chvilku sám před Mahdalem, z bezprostřední blízkosti ovšem nezacílil přesně, podobně dopadl také jeho spoluhráč Mikyska, jenž v početní převaze mířil do horního růžku, hostující brankář ale rychlým švihem lapačkou zabránil tygří radosti. Když poté nepadla branka ani z hokejek Urbana a Morogna, udeřilo na druhé straně.

Snad první ofenzivní snažení Hradce ve druhé dvacetiminutovce skončilo v síti, ovšem puk se za brankovou čáru dostal hodně kuriózně a pro Liberecké také nešťastně. Nenápadné nahození Jiřího Světlíka z rohu hřiště si totiž srazil bruslí Morong do vlastní brány - 1:1.

Ani to neodradilo Bílé Tygry od útočení a o chvilku později se jím podařilo dostat kotouč do brány také, to když pohlednou akci zakončoval pěknou střelou Ladislav Bittner - 2:1.

V této fázi zápasu byl k vidění pohledný hokej, který nemohl diváky nudit. Ve třicáté minutě mohl Morong svoji slabší chvilku z úvodu periody napravit, na brankovišti však hostující beky nepřetlačil. Kotouč do sítě propadl až o chvilku později, Patrik Maďar využil nekoncentrovanosti královehradecké obrany a v samostatném úniku zvýšil už na 3:1. Třetí branka donutila hosty k výměně brankářů, mezi tři tyče se postavil Pavelka.

Jakoby nová tvář v brankovišti nabudila hosty k aktivní hře, která přinesla ovoce hned o několik okamžiků později. Nejprve sice na libereckého brankáře nevyzrál Světlík, poté se už ale hrstka hostujících příznivců radovala. Pohlednou akci zakončoval Aleš Půlpán - 3:2.

Hradec podpořen vstřelenou brankou poslední minuty druhé části jednoznačně ovládl, dnes velmi aktivní Půlpán však nejprve nedokázal v pádu zasunout kotouč do poloprázdné klece a poté neuspěl ani střelou z vrcholu kruhu. Skóre se už tedy neměnilo.

Třetí dvacetiminutovku zahájili znovu lépe hosté, k vyrovnání jim napomáhaly také dvě přesilové hry v krátkém časovém sledu, ty však hokejisté Hradce Králové neuvyužili. Prosadili se ale posléze, Půlpán přebruslil domácí obránce a řítil se sám na Jelínka, liberecká obrana vše vyřešila nedovoleným způsobem a rozhodčí nařídil trestné střílení, kterého se ujal faulovaný Aleš Půlpán, jenž přesnou střelou mezi betony soupeřova brankáře vyrovnal skóre - 3:3.

Zanedlouho mohl hostující ostrostřelec Půlpán uspět znovu, tentokráte ale narazil na připraveného Jelínka. Následně vnesl trochu fotbalové krásy do zápasu Ropický, jenž hodně líbivou patičkou málem vyslal své spoluhráče do úniku, domáci obrana ale zakročila včas. Tygři se osmělili až později, Bittner a Psota hýřili aktivitou před brankovištěm Pavelky, ani jeden z nich se však z gólu neradoval. O dost blíže byl úspěšnému zásahu v přesilové hře Mikyska, jeho tvrdá rána ale pouze orázítkovala břevno, a tak zápas za stavu 3:3 dospěl do prodloužení.

V něm ale obě mužstva příliš hokejové krásy nepředvedla, za zmínku stojí pouze dravý průnik Urbana a na druhé straně také dalekonosný pokus Poláčka. Následovala tedy trestná střílení.

V nich padlo rozhodnutí až v páté sérii, Půlpán sice své předchozí nájezdy proměnil, ovšem v rozhodující chvíli si na Jelínka nepřišel. Totéž se už nedá říci o pokusu Karla Hlouška, který trošku šťastnou trefou rozhodl o libereckém vítězství.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Martin Bartoň 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Marek Červený 0 0 0 0 0
Daniel Filip 0 1 1 0 0
Marek Frk 0 0 0 0 0
Lukáš Gabriel 0 0 0 0 0
Tomáš Havelka 0 0 0 0 0
Jan Havlena 0 0 0 0 0
Jindřich Kopsa 0 0 0 0 0
Petr Pilař 0 0 0 0 0
Tomáš Poláček 0 0 0 0 0
Aleš Půlpán 2 0 2 0 0
Filip Ropický 0 0 0 0 0
Jiří Světlík 1 0 1 0 0
Richard Synek 0 0 0 0 0
Milan Valášek 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Michal Mahdal 32 22 3 19 86,36 0 0
Jaroslav Pavelka 33 14 1 13 92,86 0 0