Zápasy
so 30.1.2010 | Lukáš Souček

Souboj o třetí příčku přinesl pěknou podívanou, Hradec ale zůstal bez bodu

V sobotu večer se na hradeckém ČEZ Stadionu představila Olomouc, která přijela bránit třetí pozici v tabulce. Již od úvodního vhazování byl na ledově ploše k vidění kvalitní hokejový zápas s krásnými akcemi na obou stranách. Po první třetině se šlo do kabin za stavu 1:1. Domácí fanoušky musel určitě potěšit pěkný vyrovnávací gól Jaroslava Roubíka. I ve druhém dějství musel Hradec dotahovat vedení svého soupeře, což se domácím povedlo ve 38. minutě zásluhou Jana Šejnohy. Rozhodující okamžik zápasu nakonec přišel v 57. minutě, kdy hosté vstřelili rozhodující gól zápasu a zvítězili tak 3:2. Hradec tak v sobotu zůstal bez bodu, ačkoliv by si za předvedený výkon minimálně jeden zasloužil.

Zápas začaly oba celky hodně aktivně a hned od prvních minut dali hráči obou celků divákům jasně najevo, že v sobotu večer se nudit nebudou. Hradečtí hokejisté měli ze začátku větší střeleckou převahu, přesto jako první šli do vedení hosté. Lubomír Korhoň našel před bránou volného Jana Tomajka, který měl pozici pro skórování hodně zjednodušenou. Filip Luňák se totiž v brankovišti nestihl srovnat po předchozím zákroku a v leže první brance zápasu zabránit nedokázal. Ve 14. minutě mohl vedení Olomouce navýšit Radim Kucharczyk, ale přesnou přihrávku Martina Vyrůbalíka ve druhý gól Olomouce proměnit nedokázal. V minutě devatenácté se Východočeši dočkali vyrovnání. Jaroslav Roubík zavezl kotouč do útočného pásma a zvolil jednoduchou střelu přes obránce, kterou Žigárdy neviděl a nemohl tak na ni zareagovat. V samotném závěru první třetiny mohl druhou branku domácích přidat Jiří Kadlec, ale Žigárdyho nepřekonal. Zajímavostí prvního dějství byla skutečnost, že se celou dobu odehrála v plném počtu hráčů na obou stranách.

Olomouc vstoupila do druhého dějství aktivněji, ale zakončení už se s úspěchem nesetkalo. Až ve 29. minutě zápasu hlavní rozhodčí poprvé zvedl pravici a poslal hráče na trestnou lavici. Početní výhodu měl Hradec, který si sice dokázal vytvořit několik slibných šancí, ale branky se nedočkal. Krátce po vypršení trestu Olomouc přidala druhou branku a šla tak již podruhé v zápase do vedení. Jmenovitě to byl Tomáš Zbořil, který se ve správnou chvíli ocitl na správném místě a bekhendem překonal ležícího Filipa Luňáka. Hned vzápětí si první přesilovou hru zahráli také hosté, ale své vedení už navýšit nedokázali. Ve 38. minutě Hradečtí podruhé v zápase vyrovnali. Jan Šejnoha si počkal u pravé tyčky olomoucké svatyně na vhodný okamžik a prostřelil Štefana Žigárdyho.

V uplnylulých čtyřiceti minutách byl k vidění pohledný hokej s rychlými akcemi na obou stranách. Ve třetím dějství už bylo vidět, že oba týmy se trochu bojí o výsledek. Přesto měl zápas ten správný náboj. Velkou šanci poslat Hradec porpvé v utkání do vedení měl Jan Berger po přihrávce Ondřeje Hrušky. Mladý hradecký útočník perfektně trefil kotouč bez přípravy, ale jeho střelu Žigárdy lapačkou efektivně zlikvidoval. O vítězi utkání nakonec rozhodla akce z 57. minuty, kdy Olomoučtí předvedli velký důraz v hradeckém pásmu a zásluhou Lubomíra Korhoně dopravili puk za brankovou čáru. O chvíli později Milan Karlíček nechtěně zasáhl do obličeje Tomáše Zbořila a na ledě se objevila krev. Hradecký obránce dostal trest 5 + OK a musel předčasně do sprch. Navíc hradecká střídačka dostala dvouminutový trest za zdržování hry a Olomouc si tak dokázala závěr zápasu bez problému pohlídat. V přesilové hře pět na tři se hosté soustředili na držení kotouče a Hradci nedali žádnou šanci na vyrovnání.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 0 0
Ondřej Březina 0 0 0 0 0
Lukáš Filip 0 0 0 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Jan Hruška 0 0 0 0 0
Ondřej Hruška 0 0 0 0 0
Jiří Kadlec 0 0 0 0 0
Milan Karlíček 0 0 0 0 0
Martin Koudelka 0 0 0 0 0
Aleš Křetínský 0 1 1 0 0
Jan Kubišta 0 0 0 0 0
Václav Lesák 0 1 1 0 0
Petr Morkes 0 0 0 0 0
Richard Rapáč 0 1 1 0 0
Jaroslav Roubík 1 0 1 0 0
Tomáš Seidl 0 0 0 0 0
Štěpán Spudil 0 0 0 0 0
Jan Šejnoha 1 0 1 0 0
Martin Táborský 0 0 0 0 0
Daniel Volráb 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Filip Luňák 60 36 3 33 91,67 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Mička (HC VCES Hradec Králové): Hráli jsme poslední domácí zápas v základní části a chtěli jsme ho tříbodově vyhrát. To se nám bohužel nepodařilo a nemáme ani bod. Hráči makali a bojovali, ale už to trvá asi čtyři zápasy, že se trápíme střelecky a na dva góly se prostě vyhrát nedá. Co se týče toho závěru, tam rozhodčí velice dobře vyloučil Milana Karlíčka, to byl jasný faul. Já sem od něj chtěl jenom vysvětlení a zarazilo mě, že on to přijel vysvětlit na střídačku hostů a k nám nepřijel. Po dlouhé době nastoupil Lukáš Filip a bylo vidět, že dlouho nehrál a nějaké chybičky tam byly. Ale byl to zápas jako každý jiný, ta sezóna se teď už dohrává a my se musíme pořádně připravit na play-off.

Petr Fiala (HC Olomouc): Jsme spokojeni se třemi body, byl to vyrovnaný zápas. Už se zdálo, že se půjde do prodloužení, ale nakonec jsme byli tím šťastnějším mužstvem. Faul domácích před koncem nám to hodně usnadnil, protože bylo jasné, že domácí by si tlak vytvořili, ale takhle se to utkání už dohrávalo. Vyrovnaní soupeři, my jsme vlastně počtvrté vyhráli, takže lze říct, že Hradec je náš oblíbený soupeř. Navíc spolu sehrajeme přátelské utkání a jsme přesvědčeni o tom, že už tam ty emoce nebudou takové a bude to jenom proto, abychom se připravili dobře na play-off.

Fotogalerie