Zápasy
pá 1.4.2011 | Martin Voltr

Junioři porazili Třebíč 5:2, ale do extraligy už nepostoupí

Zápasové menu

AKTUALIZOVÁNO - Zápas o naději sehráli hradečtí junioři proti Třebíči, která přijela s pouhými dvanácti hráči do pole. I tak ale především její silná první formace Hradci v počátku utkání pořádně zatápěla. Dvěma brankami ji však zaskočil probuzený střelec domácích Aleš Půlpán. Druhá třetina nabídla po dvou brankách na obou stranách a v posledním dějství Hradečtí svůj náskok ještě pojistili brankou na konečných 5:2. Vynikajicí výkon přitom opět odvedl brankář Jaroslav Pavelka. České Budějovice však zvítězily v Klášterci 6:3 a to znamená, že Hradečtí si příští rok extraligu nezahrají.

Hradec přečkal šance soupeře a udeřil

Úvod zápasu se nesl ve znamení aktivity domácího celku, který se musel snažit vyhrát, pokud chtěl zůstat ve hře o extraligu. Zajímavým momentem byla situace ve čtvrté minutě, kdy museli ledaři řešit problém s mantinelem u vjezdu rolby. Poté ale už následovaly také zajímavé hokejové okamžiky, které patřily Třebíči. Její první formace se dostala do řady zajímavých šancí. Nejprve však hráč ostřílený první ligou dospělých Tomáš Vondráček přestřelil v nájezdu dvou na jednoho, poté ztroskotal na brankáři Jaroslavu Pavelkovi a v přesilovce ve čtrnácté minutě poslal puk nad branku pro změnu Martin Dočekal.

Nevyužité šance hostů Hradec ještě v první třetině nekompromisně ztrestal. Na konci šestnácté minuty se motal puk před třebíčským brankovištěm, kde si ho jako první našel Aleš Půlpán a nekompromisně otevřel skóre. Tentýž hráč se prosadil hned ve svém dalším střídání a že se bylo na co dívat. V pravém kruhu totiž převzal puk od Jiřího Světlíka, udělal ze stojících protihráčů kužele a brankáře Wolfa překonal Aleš Půlpán přesnou střelou do růžku. Navýšit skóre mohla v přesilové hře v samém závěru třetiny první hradecká formace, ale do branky žádný z puků nedostala.

Druhá třetina: V hlavní roli vyloučení

Co se jí ale nepovedlo v prvním dějství, to zvládla hned na začátku toho druhého. V pokračující přesilovce se ke střele z větší vzdálenosti odhodlal Šimon Macháň a jeho milimetrová střela zapadla o břevno za brankovou čáru. Třígólové manko mohla Třebíč záhy stáhnout, jenže Pavelka zasáhnul jako proti volnému Vondráčkovi s Kastnerem, tak i proti dobré střele Petra Weisse ke vzdálenější tyčce. Vzápětí šel Weiss na trestnou lavici, což pro jeho tým sice nevěstilo nic dobrého, ale paradoxně právě v oslabení hosté poprvé vstoupili do gólového dění zápasu. Petr Pilař na modré čáře chyboval a puku se ujal Radek Vysloužil. Samostatný nájezd dokončil nadýchaným obloučkem kolem Pavelkovy lapačky a bylo to už jen 3:1.

Vrátit Hradci tříbrankové vedení mohl hned vzápětí Patrik Stehno, jenže po Březinově akci přestřelil branku, před kterou byl úplně sám. Také další hradecká přesilovka nabídla možnost pro hosty. Dělovka Tomáše Vondráčka však ztroskotala na skvělém zákroku vyrážečkou Jaroslava Pavelky. A když také sama Třebíč dostala možnost přesilové hry, vládl na ledě ten samý muž - tentokrát Pavelka vychytal Davida Křenka, který se ho přitom mohl zeptat, kam by si puk přál. Ani druhý vyloučený Hradečák a dvojnásobná přesilovka nepomohly hostům ve skórování.

Vyloučení hrála ve druhé třetině prim. Na konci 35. minuty si početní převahu zahráli domácí a radovali se ze zvýšení náskoku. Jiří Světlík si dojel pro vyražený puk, zakončil do odkryté branky a na kostce svítil stav 4:1. To ale ještě nebylo vše, neboť Třebíčští dokázali ve hře čtyři na čtyři znovu snížit. Jaroslav Pavelka ještě skvěle vypíchnul puk zpod nohou Davidu Křenkovi, ale když se ke kotouči neměl žádný hradecký hráč, Tomáš Vondráček ho jednoduše dorazil do brány ležícího Pavelky. Další chybu své obrany musel hasit opět hradecký muž v masce, to když betonem vykopnul Vysloužilovu střelu.

Závěr zápasu už domácí tým zvládnul

Úvod třetí periody se nesl v nastoleném duchu častých vylučování. Přesilovku 5 na 3 tentokrát dostali Hradečtí, nicméně svého soupeře ničím nepřekvapili. Ten hned po ubránění dostal chuť ke vstřelení kontaktní branky - Křenkovi však střela nesedla a puk poslal vedle bližší tyčky. Zajímavé okamžiky se střídaly na obou stranách a mohly z nich klidně padnout další góly. To by ale nesměl Boris Kún odpálit puk před dorážejícím Milanem Valáškem a o tři minuty později sám třebíčský obránce trefit dalekonosnou střelou tyčku hradecké branky.

V polovině třetiny se hra trošku uklidnila, i když se čekalo, který z týmů se prosadí a rozhodne o atmosféře posledních minut. Podařilo se to Hradeckým. Na hranici brankoviště číhal Martin Knotek a v pádu zasunul vyražený puk do branky. Za stavu 5:2 se už zdálo, že o vítězi utkání je rozhodnuto. Hodně rychle to mohl ještě změnit Lukáš Paták, který dorazil kotouč za Pavelkova záda. Rozhodčí však gól neuznal pro dosažení rukou, i když se to mladému forvardovi nelíbilo.

Úplný závěr zápasu přinesl situace tolik typické pro celý jeho průběh. Tou první byl zákrok hradecké opory Jaroslava Pavelky proti střele Martina Dočekala. Další a poslední vzruch přinesla série střetů a vyloučení na obou stranách, která vyvrcholila po závěrečném hvizdu potyčkou Milana Valáška s Martinem Belatkou. Ta dopadla stejně jako celé utkání, vyhrál ji tedy domácí útočník. V posledním utkání na hradeckém ledě v této sezóně se zrodil výsledek 5:2.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Dominik Barbora 0 0 0 0 0
Ondřej Březina 0 1 1 1 0
Tomáš Bujňák 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 1 1 0 2
Daniel Filip 0 1 1 0 2
Tomáš Havelka 0 0 0 1 0
Pavel Hlavatý 0 0 0 0 0
Vít Hradecký 0 0 0 0 0
Lukáš Karlík 0 1 1 1 0
Martin Knotek 1 0 1 1 0
Daniel Komárek 0 0 0 0 0
Šimon Macháň 1 0 1 -1 6
Petr Pilař 0 0 0 1 0
Albert Popler 0 0 0 0 2
Aleš Půlpán 2 0 2 1 2
Patrik Stehno 0 0 0 0 6
Lukáš Stříteský 0 0 0 0 0
Jiří Světlík 1 1 2 1 0
Michael Urban 0 0 0 0 0
Milan Valášek 0 1 1 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jaroslav Pavelka 60 32 2 30 93,75 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Luštinec (HC VCES Hradec Králové):
Do utkání jsme šli s tím, že samozřejmě chceme vyhrát. Prvních deset minut tomu ale nenasvědčovalo, dělali jsme velké chyby v obraně. Potom jsme se zlepšili a dali dva góly, což podle mě rozhodlo celý zápas. Druhá třetina byla z naší strany hodně opatrná, měli jsme hodně vyloučených a ta hra nebyla ideální. Góly jsme dostali po hrubých chybách obránců. Samozřejmě je konec sezóny, takže už to bylo v takové křeči. V některých fázích zápasu nás zachránil Jarda Pavelka, který zachytal výborně. Vůle po vítězství byla určitě z naší strany větší. Už první zápas v Třebíči byl dost vyhecovaný, ale to k hokeji patří a zas tak nic velkého to nebylo.