Zápasy
po 21.3.2011 | Lukáš Souček

Starší dorost úvodní zápas série v Litvínově neuhrál

Zápasové menu

Starší dorostenci zahájili v pondělí večer vyřazovací boje utkáním na ledě Litvínova. První třetinu ovládl domácí celek, který do hradecké sítě poslal hned tři kotouče. Hradec dvakrát dokázal vyrovnat, ale v průběhu prvního dějství převážně odvracel útočné akce soupeře. Ve druhé dvacetiminutovce se hra srovnala, ale žádné branky k vidění nebyly. Ve 42. minutě proměnil trestné střílení Lukáš Pravda a srovnal tak na 3:3. Vyrovnané skóre vydrželo až do 58. minuty, kdy Litvínov rozhodl o svém vítězství. Východočeši se ještě pokusili v závěrečné power-play dostat zápas do prodloužení, ale neúspěšně. V poslední minutě ještě inkasovali, Litvínov zvítězil 5:3 a ujal se vedení v sérii 1:0. Druhý zápas se hraje již tuto středu od 16:00 v Hradci Králové.

Nervózní začátek utkání z obou stran, zabezpečená obrana a minimální počet branek. Takové bývají první zápasy play-off. V pondělí na zimním stadionu v Litvínově ale bylo vše jinak.

Již v deváté vteřině utkání se ihned po vhazování prohnal hradeckou obranou Jakub Zdeněk a střelou z velkého úhlu překonal brankáře Pavelku.

O tři minuty později se Hradečtí zasloužili o vyrovnání. Lukáš Nedvídek přenesl hru dlouho přihrávkou na Michala Procházku, který předložil kotouč Šimonu Havlíkovi. Hradecký centr třetí formace se ve vyložené šanci nemýlil.

Netrvalo to dlouho a skóre se znovu měnilo. Po závaru před hradeckou brankou se k odraženému kotouči dostal Jakub Zdeněk a bekhendovou dorážkou vrátil Litvínovu těsné vedení.

Litvínov měl více ze hry, Hradečtí hodně chybovali zejména v obraně a zbytečně tak soupeři nabízeli další příležitosti ke skórování. Přesto se podruhé v první třetině dočkali vyrovnání, když Michal Procházka nahodil kotouč na bránu od modré čáry a ten zapadl přesně pod horní tyčku.

Stav utkání se ale mohl měnit za necelých deset vteřin znovu. Vhazování ve středním pásmu opět nedokázali hosté pohlídat a jeden z domácích útočníků se řítil úplně sám na Pavelku. Tentokrát bylo po faulu nařízeno trestné střílení, se kterým si hradecký gólman poradil.

O několik okamžiků se ale Litvínovští třetí branky přece jen dočkali. V sedmnácté minutě překonal hradeckého brankáře Jakub Procházka a po prvních dvaceti minutách se odcházelo do šaten za stavu 3:2.

Druhá třetina už měla trochu řád. Hradečtí se během přestávky dali dohromady a srovnali s Litvínovem krok. Domácí také přestali pouze bezhlavě útočit a soustředili se více na obrannou činnost. Výsledkem byla bezbranková druhá část, ve které si Litvínov uhlídal těsné vedení.

Na začátku třetího dějství se dostal za obranu domácího celku Lukáš Pravda, ale v rozhodující chvíli byl faulován. Hlavní rozhodčí bez váhání nařídil trestné střílení, které hradecký útočník proměnil přesnou střelou nad lapačku brankáře Horáka a bylo vyrovnáno.

V průběhu třetí třetiny byl aktivnější domácí celek, který zaměstnával především brankáře Pavelku a hradeckou obranu. Hosté si navíc situaci kolikrát zbytečně zkomplikovali zbytečným vyloučením, přesto se dokázali ubránit a vypadalo to, že zápas skončí po šedesáti minutách hry nerozhodně.

Jenže v čase 57:41 se z druhé vlny přiřítil před hradeckou bránu nikým nehlídaný Lukáš Válek a přesnou trefou vstřelil vítězný gól prvního osmifinálového utkání.

Hradečtí hokejisté se ještě pochopitelně zkoušeli s výsledkem něco udělat. Nejblíže vyrovnání byl Michal Procházka, který schoval svoji střelu za jednoho z domácích obránců a nadělal Horákovi problémy. Nakonec ale Litvínov své vedení uhájil a v poslední vteřině ještě střelou do prázdné brány uzavřel skóre zápasu Jakub Procházka.

Po skončení utkání si hokejisté Litvínova opět neodpustili směšná gesta ke svému soupeři. Nakonec na to doplatil Jakub Zdeněk, který obdržel po skončení zápasu osobní desetiminutový trest a nebude tak moci svému celku ve středu pomoci kvůli druhému vyššímu trestu.

Druhý zápas osmifinálové série se odehraje ve středu od 16:00 na zimním stadionu v Hradci Králové. Přijďte hraedcké mladíky v důležitém boji podpořit! Vstup na utkání je zdarma.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Martin Bartoň 0 0 0 -1 0
Marek Červený 0 0 0 0 0
Vlastimil Dostálek 0 0 0 -1 0
Marek Frk 0 0 0 -1 0
Jan Havlena 0 0 0 2 0
Šimon Havlík 1 0 1 1 4
Lukáš Kastner 0 0 0 -1 0
Roman Konečný 0 0 0 1 0
Jindřich Kopsa 0 0 0 -2 0
Matúš Kováč 0 0 0 -2 0
Martin Matějček 0 0 0 0 2
Lukáš Nedvídek 0 1 1 2 0
Petr Pilař 0 0 0 -1 0
Lukáš Pravda 1 1 2 0 0
Michal Procházka 1 1 2 2 0
Tomáš Půlpán 0 0 0 -1 2
Filip Ropický 0 0 0 -2 0
Ondřej Vlček 0 0 0 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jaroslav Pavelka 60 46 4 42 91,30 0 2

Ohlasy k utkání

Miloš Říha (HC VCES Hradec Králové)
Utkání ovlivnila rychlá inkasovaná branka. Celá první třetina působila velmi nervózně, o čemž svědčí i samotný stav 3:2. Neodehráli jsme to utkání vůbec dobře. Myslím si, že ten výkon nebyl ani průměrný. Když se nám nedaří hra, nemůžeme alespoň vytvářet tak hrubé chyby, jaké jsme dnes dělali. Hráči si musí uvědomit, že takhle se v play-off nehraje! Objektivně lze říct, že adekvátní výkon podali tak čtyři hráči, což je velmi málo. Musíme se zlepšit do dalšího zápasu zejména v bojovnosti a týmovém pojetí, pak uspějeme. Určitě se však po jednom zápase nevzdáváme. Věřím že do dalšího zápasu nastoupíme, tak jak se na play-off patří.