Zápasy
so 29.10.2011 | Pavel Buňat, Tomáš Božek

Oslabený Hradec prohrál po velkém boji v Havlíčkově Brodě

Zápasové menu

Po domácí nešťastné prohře s Benátkami dnes nastoupili hradečtí hokejisté k dalšímu zápasu první ligy v Havlíčkově Brodě. Hradeckým dnes chybělo několik hráčů základní sestavy, ale i tak byli domácím vyrovnaným soupeřem. Do vedení šli jako první domácí zásluhou Vojtěcha Němce. Na začátku druhé třetiny Jonáš zvyšoval už na 2:0, ale Hradec díky Patriku Moskalovi snížil na rozdíl jediné branky. Ještě ve druhé periodě přidal další branku Rebelu Jaroslav Koma a bylo to znovu o dva góly. Naději pro Hradecké ještě vykřesal v 50. minutě Luděk Brož, ale další branka už nepadla, a tak hradečtí hokejisté odjíží z Havlíčkova Brodu s prázdnou.

První třetina – domácí udeřili z trestného střílení

Úvod utkání se nesl ve vysokém tempu, které brzdily jen nepřesnosti v koncovce, a to na obou stranách. Více ze hry měli hokejisté z Hradce Králové a brankář Laitinen musel krotit první vážnější pokusy. Po úvodních deseti minutách, kdy u puku byli převážně hosté, dostali Rebelové příležitost v podobě přesilové hry. Tu ale naprosto zahodili, během dvou minut ani jednou nevystřelili na branku. Vzápětí po faulu Rytnauera šli navíc do čtyř hráčů. Ve vlastním oslabení všem ujel Němec, byl ale faulován, a tak na řadu přišlo trestné střílení. Tváří v tvář proti Čechovi zvolil Vojtěch Němec blafák do forhendu, který zvládl na jedničku a poslal Rebely v čase 13:27 do vedení - 1:0.

Pokračující přesilová hra nabídla klasický zámek v útočné třetině. Nebezpečně pálil pouze Jiří Kadlec, a tak ani hosté nebyli v početní výhodě úspěšní. Ve hře pět na pět pohotovou střelou provětral betony brankáře Čecha Martin Zábranský. Rebelové měli lehce navrch, jenže útočnou činnost zastavil faulem Musil. Královéhradečtí během dvou minut ani jednou domácí klec neohrozili. Zbývající minuty první části se dohrály v poklidu, domácí si tak do kabin nesli těsné vedení.

Druhá třetina – Rebelové navýšili náskok

Na začátku druhé části střelou od mantinelu zahrozil Chmelíř, vzápětí mohl vyražený puk do branky usměrnit Kadlec, ale v dobré pozici promáchl. Minutu nato se domácí radovali z druhé branky. David Jonáš se dostal do samostatného úniku, a i když byl zezadu stíhán hostujícím obráncem, jeho střela přesně zapadla do pravého horního rohu Čechovy branky – 2:0. Hosté velmi rychle odpověděli. V čase 24:15 střelou po buly v útočném pásmu zaskočil domácího gólmana Patrik Moskal. Latinen puk sice zasáhl, pod rukou mu ale propadl až do branky – 2:1.

Hra se po raketovém začátku zklidnila jen na chvilku, faulem se provinil Koma, a hostům se tak nabídla další možnost. Početní převahy se ukázaly jako nepříliš silná stránka Východočechů. Za celé dvě minuty byl finský gólman ve službách Havlíčkova Brodu téměř bez práce. Jedinou střelu vyslal od modré v závěru přesilovky Heindrich. Do hry se znovu vrhli Rebelové. Z mezikruží vypálil Musil, Čech jeho pokus vyrazil betonem k Ostrčilovi, jehož tvrdý pokus zamířil vysoko nad branku. Když to vypadalo pro Rebely dobře, zbytečně přišli o další útočný nápor kvůli faulu. Po zmatcích mezi domácími zadáky se sám před Laitinenem zjevil Tvrdík, jehož bekhendový blafák domácí gólman vystihl betonem. V pořadí již čtvrtá přesilovka byla ze strany Hradce Králové už pohlednější.

Ve 35. minutě se faulem provinil královéhradecký Látal a Rebelové jeho prohřešek rychle potrestali. Jaroslav Koma napřáhl na modré a letící touš zapadl Čechovi mezi betony – 3:1.

Po Kostourkově nepřesném vyhození šli Havlíčkobrodští znovu do čtyř hráčů. Nabuzeni vstřelenou brankou však pozorně bránili, a navíc půl minut před vypršením trestu se síly na ledě srovnaly. Zkrácená přesilová hra nabídla konečně častou střelbou, a dokonce došlo i na pěstní souboj. Šest vteřin před vypršením časového limitu byl v dobré pozici faulován Rytnauer, který ještě stačil vystřelit, Čech byl ale připraven.

Třetí třetina – závěrečné drama zvládli lépe domácí

Během další početní výhody branka nepadla. Dobrou příležitost měl před Čechem Vojtěch Němec, když naslepo vyslal svůj projektil, který nakonec minul prostor mezi tyčemi. Na druhé straně musel zákrok betonem proti Kubicově pokusu vytáhnout Laitinen. Následně se v situaci 2 na 1 po puku marně natahoval Semorád. Rebelové z této akce vybojovali alespoň po Brožově vysoké holi přesilovou hru. Osamocený Kostourek před Čechem ve stoprocentní pozici nedostal přesnou přihrávku. Ani Němec neprotlačil vkleče v brankovišti puk za čáru, a tak se pokračovalo za dvoubrankového vedení domácího mužstva. Havlíčkův Brod měl v této fázi hry jednoznačně navrch. Jakub Čech se musel činit po střele Štěpánka a poté i proti výpadu Rytnauera.

Trenér Jiří Mička dobře věděl, že musí tým uklidnit, a proto si v čase 47:16 vzal oddechový čas. Narychlo naplánovaná taktika hostů se uplatnila během přesilové hry. Luděk Brož si vybruslil na vrchol levého kruhu a pohotovou střelou přes obránce nedal Laitinenovi šanci. Puk umístil přesně k tyči - 3:2.

Za stavu 3:2 se domácím nabídla možnost ke skórování v podobě přesilové hry. Navrátit dvoubrankové vedení se jim ale nepodařilo. Hosté vycítili šanci a sedm minut před koncem začali dobývat domácí svatyni a zasypali Laitinena několika nebezpečnými pokusy. V náporu nepolevovali ani v dalších minutách. Kritická situace pro domácí nastala na konci 57. minuty, kdy se navíc museli bránit jen ve čtyřech hráčích. Střelou vpádu byl blízko vyrovnání Berger, jehož pokus skončil vedle levé tyče. Do konce normální hrací doby zbývalo padesát vteřin a Kostourek mohl definitivně rozhodnout. Před Čechem ale neuspěl. Ihned poté zamířil hradecký gólman na střídačku. V posledních vteřinách hosté ostřelovali domácí branku, ale marně. V nervy drásajícím závěru uspěl Havlíčkův Brod.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 0 2
Luděk Brož 1 0 1 0 2
Vít Budínský 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 -1 0
Jiří Hendrich 0 0 0 -1 0
Ladislav Jindřich 0 0 0 0 0
Jiří Kadlec 0 0 0 0 0
Milan Karlíček 0 0 0 0 0
Vladislav Kubeš 0 1 1 0 2
Zdeněk Kubica 0 0 0 0 0
Ondřej Látal 0 0 0 0 4
Šimon Macháň 0 0 0 0 0
Patrik Moskal 1 0 1 0 0
David Roupec 0 0 0 1 0
Michal Tvrdík 0 1 1 0 2
Milan Valášek 0 0 0 0 0
Jan Zdráhal 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Čech 60 29 3 26 89,66 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Novák (HC Rebel Havlíčkův Brod):
První třetinu nás v úvodu Hradec opravdu zatlačil, měli jsme kliku, že jsme nedostali žádný gól. Hradec hrál hokej a my jsme dávali góly. Druhá třetina byla vyrovnaná. Oba soupeři měli stejné gólové šance. V třetí třetině jsme se chtěli věnovat obraně, ale začátek jsme měli dobrý, když jsme si vytvořili několik gólových šancí. Zápas jsme tehdy mohli rozhodnout, bohužel, jako Hradec na začátku zápasu, tak my na začátku třetí třetiny jsme nebyli schopní dát gól. Ať už to bylo útočníky, dobrým brankářem nebo smůlou. Takže zápas se po využité přesilovce Hradce zdramatizoval, samozřejmě v závěru byl zase lepší, tlačil. Ale jak to všichni znáte – když moc chcete, tak potom to kýžené štěstí nemáte a Hradec ho neměl. My jsme ho měli, protože jsme gól nedostali a výsledek udrželi vší silou. Za tři body doma s Hradcem jsem rádi, protože teď jsme se mu v tabulce přiblížili.

Jiří Slabý (HC VCES Hradec Králové):
Myslím si, že v dnešním utkání nevyhrálo lepší mužstvo, ale šťastnější. Od začátku jsme byli lepší, první čtyři minuty jsme domácí tlačili. Bohužel soupeř nás potrestal v našich chybách. V přesilovce jsme namazali na gól, při tom druhém nám zaspali beci. Třetí gól byl šťastný, i když domácí hráč, který nakonec tečoval, tam byl postavený dobře. V podstatě to utkání asi rozhodl. My jsme se s tím snažili ještě něco udělat, kluci dřeli, makali. Mužstvo jsme dávali dohromady prakticky na poslední chvíli a obranu nám tvořili čtyři junioři, takže si myslím, že kluci si za ten výkon zaslouží poděkování. Utkání oddřeli, ale bohužel nemáme ani bod.