Zápasy
st 18.1.2012 | Michal Sabó, Martin Voltr

Hradec na severu znovu vedl, přesto jede domů zase s prázdnou

Zápasové menu

Druhým výjezdem na sever Čech v řadě zahájili hradečtí hokejisté poslední čtvrtinu základní části. Zápas v Litoměřicích byl až do své poloviny bitvou obran a brankářů, než jako první udeřil zkušený Jiří Kadlec. Sekvence hradeckých vyloučení před druhou přestávkou ale pomohla domácím k dokonalému obratu až na 4:1, na čemž měl největší zásluhu autor hattricku Kryštof Kafan. Svěřenci Jiřího Mičky už nezvládli víc než jen jednou brankou upravit skóre. I z ledu osmého týmu tabulky tak odjeli bez bodového zisku.

Začalo se bez branek

Utkání otevřelo několik ostrých střel v úvodních minutách. Šlo však spíše o pokusy ze střední či dlouhé vzdálenosti, které oba brankáři bez potíží pokryli. Do první šance se dostali Hradečtí. Budínský si najížděl nikým nehlídán před Přikryla, ale do přihrávky stihl na poslední chvíli obětavě skočit obránce Evan.

Litoměřičtí se ozvali o několik okamžiků později. Novák se skrz obranu Východočechů protlačil až před Blažka a ještě vybídl přihrávkou před odkrytou klec ke skórování Šinágla, toho ale tísnil jeden z hradeckých obránců, proto domácí forvard ani nezakončil.

První dvacetiminutovka nabídla pouze dvě přesilové hry, po jedné na obou stranách. Ani jeden z týmů však početní převahu neproměnil v úvodní gól. Pouze Záhorovský namířil při vyloučení Ketnera z pravé strany do horní tyče.

První větší závar před brankou přišel necelou minutu před přestávkou. Kafanova formace se usadila před Blažkem, ale hradecký brankář jejich pokusům odolal a po první třetině tak zůstal bezbrankový stav.

Hradecké vedení odešlo tak rychle, jak přišlo

Po přestávce byla hra z obou stran opatrná, hrálo se především ve středním pásmu nebo se sváděly dlouhé souboje u hrazení. Krátce před polovinou zápasu se do šance dostal Zdeněk Kubica. Hradecký forvard ujížděl na Přikryla, ale akci mu překazil obětavým skokem Jaroslav Hašek.

Od poloviny utkání měli mírnou převahu domácí. Do šancí se dostávala Kafanova a Šináglova formace, Blažek však stále odolával. Nakonec ale jako první udeřili hradečtí hokejisté. Přesilovou hru při vyloučení Horčičky využil přesně po minutě hry Jiří Kadlec, když propálil Přikryla střelou z levého kruhu – 1:0.

Domácí přispěchali s odpovědí o pár minut později a také oni se prosadili v početní převaze. Mezi kruhy našel Loskot přesnou přihrávkou Kryštofa Kafana a domácí útočník prostřelil Blažka střelou k pravé tyči – 1:1. Litoměřice mohly ještě do přestávky skóre otočit, Jiří Blažek se však vyznamenal a všechny pokusy dokázal vychytat. Utkání tedy bylo stále otevřené.

Obrat domácích byl rychle dokonán

Krátce po začátku třetího dějství však v pokračující přesilovce opět zafungovala litoměřická spolupráce ze druhé třetiny. Marek Loskot našel zpoza branky Kryštofa Kafana, který znovu z mezikruží prostřelil Blažka přesnou trefou k levé tyčce. Najednou tak domácí vedli – 2:1.

Uplynulo pět minut hry a diváci v Kalich Areně byli svědky hattricku. Petr Šinágl se zmocnil kotouče u pravého mantinelu a našlápl směrem k hostující brance, načež oklamal svého obránce a předložil gólovou přihrávku Kryštofu Kafanovi před zcela odkrytou branku – 3:1.

Hradečtí se dostali do útlumu a na jejich hře to bylo patrné. O minutu a jednu sekundu později projel David Tůma po pravém křídle až za branku, odkud vybruslil před hradeckou svatyni a zavěsil pod horní tyč – 4:1.

Čtyři góly byly zřejmě na Východočechy příliš a po dlouhých minutách znovu zabrali. Vrhli se do útoku a jejich snaha byla jasná, chtěli ještě utkání přinejmenším zdramatizovat. V cestě jim však stála, stejně jako v celém utkání, pozorná litoměřická obrana v čele s brankářem Přikrylem.

Až v samém závěru se trefil Martin Záhorovský. Využil přesnou nabídku od Jiřího Kadlece a prostřelil litoměřického brankáře z tradičního střeleckého stanoviště, tedy z mezikruží. Šlo však pouze o úpravu konečného skóre na 4:2 pro domácí Stadion. Ten si tak spravil náladu po nepovedeném utkání s Mostem, naproti tomu Hradec prohrál podruhé v řadě.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Ján Bendík 0 0 0 1 0
Vít Budínský 0 0 0 -1 0
Zdeněk Čáp 0 1 1 -1 0
Jiří Hendrich 0 0 0 -1 0
Jiří Kadlec 1 1 2 0 0
Milan Karlíček 0 0 0 1 4
Tomáš Karpov 0 0 0 -1 0
Vladislav Kubeš 0 0 0 0 0
Zdeněk Kubica 0 0 0 0 0
Šimon Macháň 0 0 0 -1 0
Patrik Moskal 0 0 0 0 0
Václav Pánek 0 0 0 0 0
Ondřej Poživil 0 0 0 0 0
David Roupec 0 0 0 -1 6
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
Martin Vágner 0 0 0 -1 0
Martin Záhorovský 1 0 1 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jiří Blažek 60 31 4 27 87,10 0 2

Ohlasy k utkání

Daniel Tvrzník (HC Stadion Litoměřice):
Věděli jsme, že přijede silný Hradec, který však má marodku a nastoupí pouze na tři útoky. Takže jsme věřili, že pokud budeme mít dobrý pohyb a dohrávat souboje, ve třetí třetině budeme mít víc sil. Na začátku druhé třetiny jsme se sice dostali do menšího útlumu a Hradec nás přehrával, ale druhá polovina utkání už byla z naší strany dobrá. Vydařily se nám přesilovky a zaslouženě jsme vyhráli. Odehráli jsme zápas perfektně dozadu, i nasazení bylo takové, jaké mělo být.

Jiří Slabý (HC VCES Hradec Králové):
Podobně jako v Kadani jsme začali zápas solidně. Nevyvarovali jsme se však hrubých chyb a místo toho, abychom vystřelili na branku, přihrajeme soupeři do brejku. To jsou věci, které by se v první lize stávat neměly, ale bohužel se stávají. Poté jsme si v podstatě ani moc šancí nevytvořili. Při troše zodpovědnosti jsme utkání mohli zvládnout daleko lépe. Chtěli jsme si napravit reputaci z Kadaně, ale to se nám možná i vinou toho, že máme hodně zraněných hráčů, nepodařilo. Hrajeme na tři útoky, takže síly na obrat v utkání chyběly.