Zápasy mládeže
st 28.9.2011 | Martin Voltr

Mladší dorost vytěžil z napínavého představení bod

Zápasové menu

Sváteční poledne patřilo na hradeckém stadionu mladším dorostencům, kteří po povedeném výjezdu na Kometu hostili dalšího favorita - České Budějovice. V ospalé první třetině šli hosté zaslouženě do vedení, pak se ale pod Bílou věží rozehrála atraktivní partie plná gólových šancí na obou stranách. Hradečtí v ní dokázali vždy vyrovnat, načež inkasovali znovu a museli opět dotahovat. To se jim v šedesáti minutách povedlo třikrát a za remízu 3:3 tak vybojovali bod. Prodloužení pro sebe zásluhou využité přesilovky utrhl soupeř, který díky tomu odjel domů s dvoubodovým vítězstvím 4:3. Hradecký trojboj s nejlepšími týmy extraligové skupiny zakončí nedělní duel na ledě Liberce.

Rozvážný úvod a jedna branka hostů

První třetina byla celá ve znamení řady nepřesností a i když se příliš nepřerušovalo, tempo hry nebylo nijak závratné. První zajímavé chvíle měly přijít v deváté minutě, kdy domácí dostali příležitost hrát 35 sekund dvojnásobnou přesilovku. Ta se jim však nevydařila. V klasické výhodě Hradce už první šance zápasu přišla. Miroslav Hylena s Davidem Chalupou předvedli pěkný signál, ale střela druhého jmenovaného ztroskotala na brankáři Sovovi.

To hosté zahrozili už ve své první početní výhodě, kdy Jiří Smejkal trefil nenápadnou bekhendovou střelou tyčku. V úvodu šestnácté minuty už mířil další z budějovických střelců přesněji – Jakub Šafář zakončoval sice z úhlu, ale protože přesně trefil vzdálený růžek hradecké klece, mohl se radovat z vedení svého týmu – 0:1.

Utkání nabralo obrátky

Ve druhém dějství se aktivity chopili Hradečtí, kteří byli o gól pozadu. Několikrát ale zapomněli na zadní vrátka a mohli děkovat jen Františovi Veselému, který předvedl celou řadu výborných zákroků Za zmínku stál především ten proti samostatnému úniku Pavla Samohejla nebo bleskurychlé přesunutí při šanci Tomáše Jáchyma. Domácí tým ale nezůstával v šancích pozadu a diváci tak mohli sledovat o poznání atraktivnější hru než v úvodu utkání.

Před polovinou třetiny hradecký tlak sílil a domácí tým se dočkal vyrovnání. Od modré čáry vypálil Martin Pumr a kotouč se zastavil až v síti překvapeného Aleše Sovy – 1:1. Ofenzíva obou celků i nadále pokračovala, ten domácí ale zapomněl na zadní vrátka a po hákování Nicolase Bureše mohl být hodně rád, že rozhodčí nenařídil trestné střílení. Nicméně hostům to nemuselo vadit, neboť přesilovku po necelé minutě využili a šli znovu do vedení. Tomáš Jáchym pověsil kotouč do bližšího růžku a bylo to 1:2. No a protože Šeda s Hofmanem posléze neproměnili své šance, šli do kabin znovu veselejší hosté.

Třetí část ve znamení ofenzivní podívané

Jestliže druhá třetina nabídla slušnou podívanou, pak ta třetí byla pro oko diváka doslova fantastická. Hodně tomu pomohlo hradecké vyrovnání ze 45. minuty. Nicolas Bureš vypálil od modré a kotouč se od zadního hrazení odrazil přesně na hokejku Davida Chalupy, který se díky dorážce do prázdné brány dočkal zaslouženého zhodnocení svého dobrého výkonu - 2:2. I nadále střídala jedna šance druhou. Z domácích se neprosadili Malinský, Gančarčík nebo Malík, zatímco na druhé straně pomohla Veselému tyčka.

V další nepřehledné situaci už ale hradeckému brankáři nepomohlo nic. V nouzi odpálil puk na modrou čáru na hůl hostujícího kapitána Křikavy, jehož zblokovanou střelu dorazil do branky Tomáš Fencl2:3. Už potřetí v zápase tak bylo na domácích, aby zareagovali. To se mohlo hned vzápětí povést Vlastimilu Šedovi, jehož zakončení ale neskutečně vykopl Aleš Sova. Hradečtí po inkasované brance nepřestávali tlačit, což vyústilo v samostatný nájezd Marka Malinského nebo možnost Davida Chalupy dorážet do prázdné brány. Ani jednu z obrovských šancí však domácí nevyužili.

Utkání už pomalu spělo ke svému závěru a domácím, kteří stále prohrávali, se na chvíli přestalo dařit. Další ze zaváhání jejich obrany nevyužil Jakub Šafář nebo reprezentant Pavel Samohejl. Budějovičtí střelci toho o chvíli později pořádně litovali. V jejich pásmu se totiž dostal ke kotouči Tomáš Drašnar a mazaně počkal na Tomáše Hofmana. Poté mu napříč brankovištěm poslal nezištnou přihrávku, kterou Hofman bekhendem dopravil na místo určení a k obrovské radosti domácí střídačky i publika opět vyrovnal – 3:3. I tak mohli hosté ještě v šedesáti minutách vyhrát, další samostatný únik Pavla Samohejla ale fantasticky vychytal František Veselý.

Prodloužení rozhodla výhodná přesilovka

Oba týmy si tak rozdělily po bodu a o tom zbývajícím mělo rozhodnout prodloužení. V něm udělal osudovou chybu hradecký bek Martin Pumr, který oslabil svůj tým za podražení a moc dobře věděl, že je zle. Hosté si ještě vzali oddechový čas a přesilovku čtyři na tři po půl minutě využili. Nechytatelnou bombu vyslal od modré Pavel Samohejl a protože Veselý nic neviděl, bylo rozhodnuto. Na kostce svítil výsledek 3:4 po prodloužení a hosté si domů odvezli dva body.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Nicolas Bureš 0 1 1 0 2
Adam Čech 0 0 0 0 0
Tomáš Drašnar 0 1 1 2 0
David Gančarčík 0 0 0 -1 0
Štěpán Havránek 0 0 0 0 0
Tomáš Hofman 1 0 1 0 0
Miroslav Hylena 0 0 0 0 0
David Chalupa 1 0 1 0 0
Radim Janata 0 0 0 0 0
David Malík 0 1 1 1 0
Marek Malinský 0 0 0 -1 2
Jan Mazač 0 0 0 1 0
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Martin Pumr 1 0 1 0 4
Vlastimil Šeda 0 0 0 2 0
David Voříšek 0 0 0 1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
František Veselý 60 47 4 43 91,49 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Luštinec (HC VCES Hradec Králové):
Chtěl bych kluky pochválit za bojovnost, díky které vydřeli jeden bod, i když v závěru jsme vlastní nedisciplinovaností přišli o druhý. Předvedli jsme tři rozdílné třetiny. První byla z naší strany špatná, druhá lepší a třetí nejlepší. Budějovice byly hokejovější, ale i my jsme měli pěkné akce. Navíc máme pět hráčů základní sestavy nemocných, takže z tohoto pohledu je bod určitě dobrý. V neděli hrajeme v Liberci, což je asi nejsilnější tým ze všech soupeřů. Ale pokud budou kluci hrát jako v Brně a dneska ve třetí třetině, můžeme udělat pěkný výsledek.