Zápasy mládeže
ne 8.1.2012 | David Nekvinda, Martin Voltr

Na Kometě byl mladší dorost znovu blízko bodům, ale nakonec padl o gól

Zápasové menu

Mladší dorostenci chtěli se čtyřmi výhrami v zádech znovu překvapit brněnskou Kometu, kterou v jejím hájemství porazili už v úvodu sezóny. Hned ve čtvrté minutě vykročili za svým cílem vedoucí brankou z hokejky Tomáše Hofmana. Zlepšená hra domácích ale následně vedla k otočení skóre a i když Hradec stačil vyrovnat, dvě branky kolem druhé přestávky přisoudily Kometě vedení 4:2. I za tohoto stavu ale Hradečtí ještě zabojovali. Víc než kontaktní branku však už nestihli, takže nakonec zůstaly všechny body na jihomoravském ledě.

Na rychlý hradecký start Kometa brzy reagovala

První minuty zápasu přinesly možná trochu překvapivý vývoj. Lepším týmem byl totiž Hradec Králové a ve své první přesilovce to také zúročil. Nejednalo se však o klasickou přesilovkovou branku. Kometa se totiž na chvíli usadila v útočném pásmu, jenže pak její hráči propadli a zleva se na Ptáčka řítil kapitán hostí Tomáš Hofman. Bekhendové zakončení akce mu vyšlo a přes ležícího brankáře přehodil puk do branky - 0:1.

Vedení ale hostům nevydrželo dlouho. Gólman Patrik Červeny totiž za vlastní brankou chyboval při rozehrávce a puku se zmocnil Luboš Horký. Brněnský forvard se snažil dostat puk před branku na jednoho spoluhráčů, jenže trefil lýtko Červeného a od něj se puk pomalu odrazil za brankovou čáru - 1:1.

Ve zbytku úvodní periody byla Kometa výrazně lepší, ale trápila se v koncovce. Dvakrát trefila tyč, několikrát se předvedl Červený. Především zákrokem při akci Garčice a Dymáčka, kteří na něj jeli de facto sami, odčinil hrubku při Horkého brance.

Hradečtí inkasovali přesilovkový gól do šatny

Do druhé třetiny vkročila Kometa přesilovkou pěti proti třem, kterou však nevyužila. Ovšem těsně po konci navazující klasické přesilovky se prosadil střelou z mezikruží Patrik Štancl - 2:1. Přitom se zdálo, že přízemní ránu Červený dobře vidí a chytí ji.

Vedení Brnu vydrželo necelých deset minut. Po neproměněném úniku Dvořáka se na druhé straně ocitl před Ptáčkem osamocený Jiří Vik a brněnského gólmana doslova propálil ostrou ránou - 2:2.

Už se zdálo, že i podruhé se do kabin půjde za nerozhodného stavu. Ovšem dvanáct sekund před druhou sirénou se v přesilové hře prosadil domácí kapitán Jakub Boltvan - 3:2. Brno tak mělo před závěrečnou třetinou výhodu nejen ve skóre, ale i v momentální náladě. O brankách do šatny se totiž ví, jak moc jsou nepříjemné pro tým, který inkasuje.

Vítězný úder domácích, přesto ještě drama

A možná i tento fakt přispěl k rozhodujícímu momentu zápasu. V úvodu závěrečné dvacetiminutovky vyslal směrem na Červeného nenápadnou střelu, či spíše nahození, Lukáš Gotthard a puk skončil až v síti hradecké branky - 4:2.

Hosté nesložili zbraně, naopak dokázali ještě zvýšit tempo své hry a dostávali Kometu často pod tlak. Snížení přišlo necelé tři minuty před koncem. Buly těsně následující po time-outu Hradce vyhrál Gančarčík na Vlastimila Šedu, který propálil Ptáčka. Brněnský gólman toho zřejmě moc neviděl - 4:3.

Závěr zápasu přinesl velké emoce. Po střetu s Boltvanem zůstal na ledě ležet Luštinec a sudí neodpískal faul. Strhla se menší potyčka, střídačka Hradce silně protestovala proti Boltvanově zákroku. Po dohodě s asistenty nakonec sudí udělil brněnskému kapitánu dvouminutový trest za faul loktem a poslední minutu a půl tak hrála Kometa oslabená.

Hradečtí sice měli velký tlak a několikrát nechybělo k brance mnoho, ale skóre se už nezměnilo. Poprvé v sezóně se tak z vítězství ve vzájemném souboji radoval domácí tým a brněnská Kometa přerušila hradeckou šňůru čtyř výher v řadě.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Adam Čech 0 0 0 0 0
Tomáš Drašnar 0 0 0 1 0
David Gančarčík 0 1 1 1 0
Štěpán Havránek 0 0 0 -2 0
Tomáš Hofman 1 0 1 0 4
Filip Hronek 0 0 0 -2 0
David Chalupa 0 0 0 0 0
Filip Luštinec 0 0 0 1 0
David Malík 0 0 0 0 0
Patrik Miškář 0 0 0 -2 2
Radovan Pavlík 0 1 1 0 0
Martin Pumr 0 0 0 -2 0
Lukáš Souček 0 0 0 0 0
Vlastimil Šeda 1 1 2 1 2
Emil Veselý 0 0 0 1 2
Jiří Vik 1 0 1 0 0
David Voříšek 0 0 0 -2 0
Tomáš Zahradník 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Červený 59 33 4 29 87,88 0 0

Ohlasy k utkání

Milan Vlk (HC Kometa Brno):
Na utkání vlastně není nic k hodnocení. Absolutně nám chyběla herní souhra. Musím zmínit i individuální chyby, které byly opravdu tragické. Celá obrana nám dnes propadla. Celý příští týden na tom budeme pracovat a uvidíme, zda se to zlepší. Ale není možné, aby hráči zapomněli během týdne to, co už uměli.

Petr Luštinec (HC VCES Hradec Králové):
Věděli jsme, že Brno má silné mužstvo, což je také vidět na bodovém rozdílu mezi námi. Ale domácích jsme se nebáli, protože už v úvodu sezony jsme zde odehráli dobrý zápas a vyhráli 5:3. Bohužel nás v závěru trošičku poškodil rozhodčí. Kluci do toho ale dali úplně všechno a za to jim patří dík.