Zápasy mládeže
ne 15.1.2012 | Martin Voltr

Mladší dorost ztratil dvougólové vedení, přesto vybojoval dva body

Zápasové menu

Mladší dorostence čekala na domácím ledě výzva v podobě třetích Českých Budějovic, které bojují o účast na závěrečném mistrovství. Hradečtí vstoupili do utkání nebojácně a na začátku čtvrté minuty vedli už o dva góly. Po jedné brance na obou stranách platil stejný náskok i před třetí třetinou, v ní ale Jihočeši zvládli snížit a v samotném závěru i vyrovnat. Domácí mladíky to však nakonec tolik nemrzelo, neboť v nájezdech přece jen překlopili vítězství na svou stranu. Velkou oporou jim byl brankář František Veselý.

Hradečtí nastoupili do zápasu v hodně mladé sestavě. Na ledě bylo pouhých sedm hráčů dorazového ročníku včetně Radka Pilaře, který se rozehrává po zranění. Naproti tomu dres mladšího dorostu poprvé oblékli hned dva hráči z kádru osmé třídy – Martin Hejna a Štěpán Matějček. Oba dva se přitom předvedli ve velmi dobrém světle.

Ofenzivní úvod a dvě branky v budějovické kleci

Samotný úvod zápasu byl doslova nabitý útočnými výpady. Velkou příležitost nevyužili jako první hosté, z čehož se ale domácí tým okamžitě vzpamatoval a hned dvakrát dostal puk za záda budějovického brankáře! Nejdřív dorazil v přesilovce svůj první pokus David Gančarčík a o pouhých 14 sekund později z mezikruží nekompromisně zavěsil Tomáš Hofman. To byla pro soupeře hodně studená sprcha – 2:0!

Hradec byl i nadále nebezpečný, ovšem silný tým Budějovic v tomto ohledu nezaostával. První přesilovka ho sice moc nenakopla, ale o pár minut později už si vytvořil obrovskou příležitost. Bleskové přečíslení však zakončil Jiří Ondráček trestuhodně nad odkrytou hradeckou bránu. Početní výhoda nepřinesla štěstí ani domácím, a tak už se v prvním dějství stav nezměnil.

Hradec inkasoval, ale stačil se oklepat

Brzy po startu druhé části šli do čtyř zase hradečtí mladíci a protivník už trestal. Budějovická formace dokonale zmátla tu hradeckou a Tomáš Jáchym vybídl ke skórování Jiřího Smejkala, který nemohl než zasunout do prázdné brány – 2:1.

Hosté byli na koni a okamžitě také mohli vyrovnat. Jakub Šafář už zakončoval do volného koutu hradecké klece, když vtom se do jeho střely skvěle vrhnul brankář František Veselý a udržel tak svůj tým ve vedení.

O to větší úlevu znamenal pro většinu osazenstva malé haly přelom 29. a 30. minuty. Pasáž patřící Jihočechům totiž rázně přeťala nádherná přihrávka Nicolase Bureše na hokejku Filipa Hronka, který se tak ocitl v úniku a na jeho zakončení Luboš Kadlec nedosáhl. Premiérový úder hradeckého mladíka v extralize znamenal pojistku na 3:1.

Následující desetiminutovka patřila především hradeckému muži v masce, který s naprostou jistotou chytal všechny střely soupeře. Jedinou výjimku tvořila teč Ondřeje Šulka v přesilovce, které musela v cestě do brány zabránit tyč.

Hosté nakonec dosáhli na vyrovnání

A parádní představení Františka Veselého pokračovalo i po přestávce. Dvakrát se mu tváří v tvář ocitl autor prvního gólu Jihočechů a jejich kapitán Jiří Smejkal. V prvním případě si však zpracovával puk o trochu déle a Veselý stačil máchnout svou lapačkou, ve druhém už se zdálo, že Smejkal svého protivníka přechytračil. V tom se ale na brankové čáře zjevila hůl hradeckého fantóma a zase nedovolila kotouči projít.

Hradečtí však své nadějné vedení neudrželi. Deset minut před koncem základní hrací doby se o to postaral Jan Brož, který okamžitě poslal puk, odražený od zadního mantinelu, do brány – 3:2.

Oběma týmům už ve třetí části viditelně docházely síly. Tempo hře ale udávaly České Budějovice, které se sice do pořádného tlaku dostaly až v poslední minutě, ale stálo to za to. Přesně jedenáct sekund po odvolání brankáře totiž hokejisté od soutoku Malše s Vltavou předvedli rychlý ťukec po ose Zajíc – Jáchym – Pavel Samohejl, jenž do prázdné brány vyrovnal a poslal zápas do prodloužení – 3:3.

Hradečtí se ubránili a v nájezdech rozhodli

V nastavené pětiminutovce svědčil o situaci na ledě poměr střel 0:5. Budějovické aktivitě hodně pomohlo zbytečné vyloučení domácího hráče za zdržování hry, ovšem zejména aktivní Pavel Samohejl nepropálil hradeckou hradbu ani jednou. Šlo se tak na nájezdy.

V nich jako první uspěl ve druhé sérii Tomáš Zahradník, jenže hned po něm právě Samohejl výborným bekhendovým blafákem srovnal. Po obratu pořadí ale poslal nadýchaný oblouček ke druhé tyčce Patrik Miškář a protože následně Veselý už podruhé na Samohejlovu fintu neskočil, bylo rozhodnuto. Na hradeckém ledě zůstaly dva body za výhru 4:3 po samostatných nájezdech.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Nicolas Bureš 0 1 1 0 0
Adam Čech 0 0 0 -1 0
David Gančarčík 1 0 1 -1 2
Štěpán Havránek 0 0 0 0 2
Martin Hejna 0 0 0 0 0
Tomáš Hofman 1 0 1 0 0
Filip Hronek 1 0 1 1 0
David Chalupa 0 1 1 1 0
Filip Luštinec 0 0 0 1 4
David Malík 0 0 0 0 0
Štěpán Matějček 0 0 0 1 0
Patrik Miškář 1 0 1 -1 0
Radovan Pavlík 0 0 0 1 0
Radek Pilař 0 0 0 -1 0
Lukáš Souček 0 0 0 -1 2
Emil Veselý 0 0 0 1 0
Jiří Vik 0 0 0 0 0
Tomáš Zahradník 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
František Veselý 65 37 3 34 91,89 0 0

Ohlasy k utkání

František Tomášek (HC VCES Hradec Králové):
Znovu nám výborně vyšel začátek, stejně jako v několika posledních zápasech. Nastoupila spousta mladých hráčů, Filip Hronek dal gól a posily z osmé třídy se také ukázaly velmi dobře. Jako vždy nám pomohl výborný brankář. Obrovskou bojovností jsme si vysloužili dva body, které se nám po tak těžkém zápase moc hodí.