Zápasy mládeže
ne 11.3.2012 | Martin Voltr

V urputném boji s prvním Libercem padl mladší dorost těsně 3:4

Zápasové menu

Po triumfu nad Kometou a Budějovicemi si chtěli mladší dorostenci vyšlápnout na dalšího favorita – vedoucí celek skupiny z Liberce. Znovu si přitom dokázali, že na to mají. Utkání začali výborně dvěma góly z hole Radovana Pavlíka, na snížení soupeře zareagovali ve druhé třetině a drželi vedení 3:1. Sílícímu tlaku Bílých Tygrů ale bylo těžké odolat a Hradeckým se to nakonec nepodařilo. Hosté otočili skóre ve svůj prospěch a ve velmi emotivním zápase se radovali z těsné výhry v poměru 4:3.

Domácí předvedli, jaké umí vstupy do utkání

Hradečtí neměli v první třetině víc ze hry. Nad svým protivníkem ale dominovali co do efektivity, prakticky ze tří šancí totiž dokázali vsítit dva góly. O oba se postaral mladý bojovník Radovan Pavlík. Nejprve v přesilovce poslal přesnou přízemní střelu mimo dosah Aleše Stezky a následně zakončil své sólo bekhendovým blafákem se zasunutím mezi betony – 2:0.

Tým ze severu Čech na nepříznivý stav reagoval zvýšením obrátek a i když liberecká obrana často nepůsobila jistým dojmem, mnohem víc se hrálo před Patrikem Červeným. Ten za první dějství pochytal celkem sedmnáct střel soupeře. Na jednu ovšem nestačil. Když měl dostatek prostoru vypálit Radek Šír, hradeckému brankáři kotouč propadl do sítě – 2:1.

Po dalším gólu na každé straně

Po necelých pěti minutách druhé části šel Liberec do tří. Dvojnásobnou výhodou se ještě domácí tým protrápil, ale když už pokračoval v klasické přesilovce, radoval se. Tomáš Zahradník posílal v nepřehledné situaci puk před bránu, do níž si ho bruslí srazil jeden z hostujících obránců. Hradec tak znovu vedl o dva – 3:1.

Jenže vedoucí celek skupiny následně zapnul další rychlostní stupeň. Pramenilo z toho nejprve přečíslení, které výtečně vyřešil Patrik Červený, a o chvíli později ještě zajímavější akce. Dominik Lakatoš si nadhodil puk a zasmečoval ho do hradecké brány, ovšem rozhodčí situaci posoudil jako sevření kotouče. Gól tak posvětit nemohl.

Ve vlastním oslabení měli Tygři další možnost z hokejky kapitána Michala Gecka, ten však své sólo zakončil střelou do brankové konstrukce. Když ale putoval na trestnou také domácí hokejista, ve hře čtyř proti čtyřem vidělo obecenstvo bleskurychlý šachmat. Jan Heřmánek vyhrál buly přímo na hokejku Jana Ordoše, jenž z první nádherně trefil růžek hradecké klece – 3:2. Zbytek druhé třetiny nepostrádal výborné tempo, o což se zasloužily především další útočné manévry Severočechů.

Liberecká síla se postarala o obrat

Ty pokračovaly i po přestávce na startu třetí periody. Znovu při nižším počtu hráčů na obou stranách prchnul úplně všem Michal Gecko, ale nejspíš s pomocí Červeného lapačky opět zazvonila pouze hradecká tyčka. Domácí se naopak vůbec do žádných střeleckých pozic nedostávali. Čas ale rychleji plynul hostům.

Nápor celku, který už má zajištěnou první příčku pro postup na závěrečné mistrovství, se svého zaslouženého zhodnocení přece jen dočkal. A zhodnocení to bylo dvojité. Nejprve trefil Jiří Babec prostor nad Červeného lapačkou a potom se v trmě-vrmě nejrychleji zorientoval Jan Heřmánek. Psal se čas 49:45, kdy byl Liberec poprvé v zápase napřed – 3:4.

S minutami ubývajícími do konce houstlo napětí na ledě, na střídačkách i v publiku. O zaplnění malé haly zimního stadionu se vydatnou měrou postarali příznivci libereckého týmu, z nichž někteří při komentování hokejového dění chvílemi nabírali mylný pocit, že jsou v Hradci doma. To nejdůležitější ale probíhalo na ledě, kde vrcholily hradecké snahy o vyrovnání.

Ač bylo sevření v podání domácího týmu silné, snad jedinou vyloženou šanci měl David Jaroš. Nezištnou přihrávku podél brankové čáry ale napálil k hradecké smůle jen do břevna! Ani poslední desítky vteřin, kdy Hradečtí hráli početní výhodu 6 na 4, kýžené vyrovnání nepřinesly.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Nicolas Bureš 0 0 0 -3 2
Adam Čech 0 0 0 -1 0
Tomáš Drašnar 0 0 0 -1 0
David Gančarčík 0 0 0 -2 4
David Jaroš 0 0 0 -3 0
Filip Luštinec 0 0 0 1 0
David Malík 0 0 0 -1 4
Marek Malinský 0 1 1 1 0
Patrik Miškář 0 1 1 -1 0
Radovan Pavlík 2 0 2 1 2
Martin Pumr 0 0 0 -1 2
Emil Veselý 0 0 0 1 2
Jiří Vik 0 1 1 1 0
David Voříšek 0 0 0 -3 2
Tomáš Zahradník 1 0 1 -3 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Červený 60 43 4 39 90,70 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Luštinec (HC VCES Hradec Králové):
Liberec má hodně silné mužstvo a my jsme věděli, že bude hrát silově a agresivně, dobře bruslit. Půl zápasu jsme mu byli rovnocenným soupeřem a vedli jsme o dva góly. Bohužel jsme špatně začali třetí třetinu a po individuálních chybách jsme nechali soupeře zápas otočit. V závěru už se nám bohužel nepodařilo vyrovnat.

Jan Šťastný (Bílí Tygři Liberec):
Přijeli jsme do Hradce bez pěti hráčů základní sestavy, chceme dát prostor dalším klukům. Hráčům ze staršího dorostu, kterým se podařilo postoupit do čtvrtfinále, jsme dali volno. Jsme rádi, že jsme utkání zvládli. Trochu jsme zaspali začátek utkání, ale pak myslím, že jsme hráli velice dobře a kluci podali přesně ten výkon, jaký měli.