Zápasy mládeže
ne 25.3.2012 | Martin Voltr

Mladší dorost uzavřel ročník prohrou v derby s Pardubicemi 2:5

Zápasové menu

Úplně poslední soutěžní zápas sezóny 2011/12 patřil v královském městě na soutoku Labe a Orlice mladším dorostencům. O motivaci přitom rozhodně měli postaráno! Soupeřem jim totiž byly Pardubice a v případě výhry by se posunuli na konečné šesté místo. Začali hodně aktivně, jenže první gól vstřelil soupeř, který byl většinu zápasu napřed a za nerozhodného stavu 2:2 zasadil domácím dva smrtící údery. Gól do prázdné brány pak rozhodl o hradecké prohře 2:5, která pro východočeské mladíky znamená konečné sedmé místo v extraligové skupině střed.

Hradecký nástup zastavily fauly a gól soupeře

S větší chutí uspět v prestižní bitvě vstoupili do zápasu Hradečtí. Několikrát udělali v pardubické obraně pořádný vítr, o což se zasloužili Marek Malinský, Tomáš Zahradník nebo David Jaroš. Žádný z puků ale v bráně hostí neskončil.

Místo gólů byly k vidění ostře dohrávané souboje právě před pardubickým brankovištěm. První vyústil jen v jeden menší trest pro každou stranu, v deváté minutě se ale už strhla velká mela. Bylo hodně znát, že jde o poslední derby i vůbec poslední zápas sezóny, a tak se hráči neměli čeho bát.

Druhým deseti minutám první části dala tvář čtveřice hradeckých vyloučení, která hostům nabídla dvě přesilovky pěti proti třem. Ta druhá trvala minutu a osmnáct vteřin a znamenala první gól zápasu. Ujalo se nahození Jaroslava Faltýnka od modré čáry, Exhradečák tak poslal Pardubice do vedení – 0:1.

Kýženého vyrovnání se domácí dočkali

Po prvním gólu se rozehrál jeden z příběhů nedělního odpoledne, který měli na svědomí pardubický útočník Michael Špaček a hradecký strážce svatyně František Veselý. Druhý jmenovaný měl v tomto souboji výrazně navrch. Dvakrát zasáhl proti velké Špačkově šanci svými nataženými betony, jednou vyrážečkou, jednou lapačkou a v jednom případě mu při vlastní přesilovce pomohla tyč.

Hradec se o vyrovnání pokoušel dlouhou dobu marně. To se ale změnilo ve 36. minutě, kdy závar v pardubickém brankovišti ukončil dorážkou Vlastimil Šeda. Dvě minuty nato měli domácí ve vlastním oslabení příležitost skóre úplně otočit, jenže Miroslav Hylena nepotrestal chybu v soupeřově rozehrávce, když sám před brankářem vypálil mimo. Po dvou periodách tak platil stav 1:1.

Nevydařená půlminuta rozhodla

Celé utkání provázely nedovolené zákroky na obou stranách, rozhodčí udělil každému týmu hned 16 dvouminutových trestů. Jeden z nich se ale domácímu publiku obzvlášť nelíbil, když pardubické zákroky zůstaly nepotrestány a za katr naopak putoval Tomáš Zahradník. Právě tuto přesilovku Pardubice využily a zásluhou rychlé dorážky Radka Velínského si vzaly zpět vedení – 1:2.

Hradečtí však brzy odpověděli stejnou mincí. Jen něco málo přes dvě minuty jim stačilo na další vyrovnání, když se v početní výhodě prohnal útočným pásmem David Jaroš a zamířil přesně na druhou tyč – 2:2.

Vzápětí putoval na lavici hanby jeden hokejista z každého týmu a právě tato pasáž nakonec rozhodla zápas. V padesáté minutě stihli hokejisté z města perníku dva góly! Nejprve se nádhernou sóloakcí přes celé kluziště prezentoval Ondřej Panna a za půl minuty dokonal dílo hradecké zkázy Martin Hlaváček2:4.

Zápas brzy nato skončil pro zraněného Jaroslava Faltýnka, který byl z ledu odnesen na nosítkách. Do konce samotného utkání ale chybělo ještě dost času. Během něj se s nepříznivým stavem pokoušel něco udělat hlavně Vlastimil Šeda, dobrou šanci měl i David Jaroš. Žádná hradecká střela se ale už neujala.

V poslední minutě vyzkoušeli svěřenci trenéra Petra Luštince hru bez brankáře. Ta se jim však nevydařila, střelou z vlasního pásma ji naopak potrestal Michael Špaček. Pardubický útočník v celém zápase nevyzrál na domácího gólmana, takže prázdná klec Hradce Králové pro něj byla asi jedinou možností, jak dát gól. Špaček uzavřel účet zápasu na konečných 2:5.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Nicolas Bureš 0 1 1 -1 6
Adam Čech 0 0 0 0 0
Tomáš Drašnar 0 0 0 0 2
David Gančarčík 0 0 0 0 0
Štěpán Havránek 0 0 0 -2 2
Martin Hejna 0 0 0 0 0
Tomáš Hofman 0 0 0 -2 0
Miroslav Hylena 0 0 0 -1 0
David Jaroš 1 0 1 -2 0
Marek Malinský 0 1 1 1 4
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Radek Pilař 0 1 1 -2 2
Martin Pumr 0 0 0 0 2
Vlastimil Šeda 1 0 1 0 6
Emil Veselý 0 0 0 -1 2
David Voříšek 0 0 0 0 0
Tomáš Zahradník 0 0 0 1 4

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
František Veselý 59 33 4 29 87,88 0 0

Ohlasy k utkání

František Tomášek (HC VCES Hradec Králové):
Kluci byli po dvou prohrách namotivovaní, jako jsou na Pardubice vždycky. Ve hře také bylo šesté místo. Do zápasu jsme vstoupili dobře, jenže se nám nepovedlo vstřelit branku a soupeř pak vyvolal potyčku. Naše nekázeň, časté vylučování a hrubé individuální chyby nás potom srazily na kolena a kvůli tomu jsme prohráli zápas. Než jsme místo hokeje začali honit soupeře, bylo to dobré. Minimálně dvě třetiny jsme byli lepším týmem, ale ve čtyřech nebo ve třech se vyhrát nedá.