Zápasy mládeže
út 13.3.2012 | Martin Voltr, Lukáš Souček

Starší dorostenci porazili Zlín 6:4 a mají na dosah semifinále

Starší dorostenci doslova naladili formu na play-off. V prvním čtvrtfinálovém utkání přivítali na domácím ledě Zlín a favorizovaného soupeře už po dvaadvaceti minutách měli na lopatkách, když vedli dokonce 4:0. Pak ale domácí polevili a Zlín naopak nic nezabalil. Minutu a půl před závěrečným hvizdem už vedli Východočeši pouze o jednu branku a o výsledek se ještě strachovali. Nakonec ale výhru Hradce pečetil gólem v power-play Michal Procházka, a svěřencům Pavla Táborského tak k postupu stačí vyhrát jeden ze dvou zápasů na ledě soupeře.

Hradec sebral soupeři vítr z plachet

Po úvodní pasáži a ostrém startu domácí sestavy byli puku častěji hokejisté Zlína, přes hradeckou obranu se jim však nedařilo přecházet. Do první vážné šance utkání se tak dostali Hradečtí a svého soupeře doslova opařili – rovnou z ní totiž dokázali skórovat! Martinu Bartoňovi nechali soupeřovi beci dost prostoru, aby se natlačil do mezikruřží a přenechal puk Michalu Bridovi. Jeho přesný švih mezi betony brankáře Ondřeje Halody se zastavil až v síti – 1:0!

Když vzápětí zamítl František Veselý vyrovnání z hole Tomáše Skočíka, domácí znovu zatlačili na svého protivníka a radovali se z druhého úspěchu. Nejistý Halodův zákrok potrestal bekhendovou dorážkou Tomáš Půlpán2:0.

Začátek sedmnácté minuty pak zlínskou třetinu zkázy završil. Zpoza branky si v klidu vybruslil domácí kapitán Martin Bartoň a Haloda stejně jako většina diváků v hale ani netušil, kterou skulinkou mu puk prolétl do sítě – 3:0. Do klece Moravanů následně poslali trenéři druhého brankáře Daniela Čepilu a v kabině měli rozhodně o čem mluvit.

Zlín se zaslouženě vrátil do utkání

Před druhou částí se dal očekávat rychlý nástup zlínských mladíků. Ti ale nevyužili přečíslení a záhy je Hradec s potřebnou dávkou štěstí vystrestal! Lukáš Kastner nahodil puk na Čepilu z nulového úhlu, jenže hostující dvojka si ho srazila do sítě – 4:0.

Velmi nepříznivý stav ale Zlín dvěma brankami zkorigoval. Ta první přišla už minutu a půl po hradeckém navýšení, když se do puku opřel Radek Pelánek a trefil přesně pod víko. V čase 31:09 pak tentýž hráč ve výhodné situaci tří proti dvěma přiťuknul neomylnému Dominiku Hladišovi. Bylo to už jen o dva – 4:2.

Další šanci hosté vycítili ve své první přesilovce zápasu. Místo vytoužené kontaktní branky ale přišla parádní akce Tadeáše Ouzkého. Hradecký útočník projel přes dvě pásma kolem zkoprnělých beků, aby si povedeným způsobem poradil i s Danielem Čepilou. Na tento úder však našli Moravané rychlou opověď, o níž se postaral Juraj Talán. Výjezd zpoza branky završil dorážkou přes výstroj přesouvajícho se Veselého – 5:3. Před třetí třetinou tak zůstával zápas otevřený.

Hosté se k pořádnému tlaku ani nedostali

Skóre se však ani dlouho po přestávce neměnilo. Největší možnosti přišly krátce po návratu ze šaten, kdy své sólo neproměnil Matouš Kratochvíl a za Hradec Tadeáš Ouzký. V dalších minutách se očekával zvýšený nápor Zlína, který ale nepřišel.

Hostům ztěžovaly snahu nepřesné přihrávky, fauly, ale i defenzivní činnost domácího Hradce. Postupem času se tak už zdálo, že další góly nepřijdou. V jednom z posledních možných momentů ale svou povedenou akci zakončil milimetrovým „věšákem“ Dominik Matula a v čase 58:34 ještě zažehnul pro svůj tým světélko naděje – 5:4.

Vstřelený gól ale Moravany k tlaku vůbec nenabudil. Půl minuty před koncem sáhli k odvolání brankáře, ovšem domácí brzy rozehráli akci, která skončila razítkem na jejich triumf. Na útočné modré čáře se k puku dostal Michal Procházka a ani tygří skok jednoho ze zlínských obránců kotouč v cestě do prázdné klece nezastavil. Většina z 255 diváků tak mohla v malé hale slavit hradecké vítězství 6:4.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Martin Bartoň 1 1 2 2 2
Michal Brida 1 1 2 3 0
Lukáš Kastner 1 1 2 0 2
Daniel Klemenc 0 0 0 -1 0
Martin Matějček 0 0 0 2 0
Lukáš Nedvídek 0 1 1 0 0
Tadeáš Ouzký 1 0 1 0 0
Michal Procházka 1 2 3 2 0
Tomáš Půlpán 1 1 2 0 0
Dominik Rejl 0 0 0 0 0
Jan Skála 0 0 0 -2 0
Jakub Suchan 0 0 0 -1 0
Matěj Suk 0 0 0 3 2
Daniel Šeps 0 0 0 0 2
Michal Štědrý 0 0 0 0 0
Lukáš Vácha 0 0 0 1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
František Veselý 60 35 4 31 88,57 0 0

Ohlasy k utkání

Pavel Táborský (HC VCES Hradec Králové):
Do utkání jsme vstoupili velice dobře. Dali jsme poměrně tři rychlé góly a v jednu chvíli jsme dokonce vedli 4:0. Pak jsme bohužel přestali hrát a spíše se soustředili na útok místo toho, abychom se soustředili všichni na obranu. Bláznili jsme vepředu a zbytečně jsme dostali soupeře zpátky do hry. První vítězství vůbec nic neznamená. Musíme se zlepšit a stále pracovat na defenzívě. Zlín má fantastický mančaft, série je stále otevřená.

Tomáš Valášek (PSG Zlín):
O výsledku se rozhodlo prakticky na začátku hry, kdy bylo vidět, že Hradec je namotivovaný a zápas chce stoprocentně vyhrát. My jsme k tomu přistoupili nezodpovědně a od špatného startu se pak odvíjelo celé utkání. Dostihy na konci už přišly pozdě.

Fotogalerie