Zápasy mládeže
po 19.3.2012 | Martin Voltr, Lukáš Souček

Starší dorostenci dovolili Vítkovicím obrat zápasu a prohráli 1:2

Starší dorostenci v prvním semifinálovém utkání přivítali na domácím kluzišti HC Vítkovice Steel. Semifinálový soupeř Hradce ovládl základní část a na hradecký led přijel jako papírový favorit. První třetina ovšem popřela všechny statistiky a dosavadní průběh sezóny. Hradečtí byli lepším týmem a už v páté minutě se dostali do vedení díky brance Lukáše Kastnera. Hosté ovšem v průběhu druhé třetiny dokázali vyrovnat a zápas také druhým gólem nakonec strhli na svoji stranu. Hradečtí se i přes slibné šance vyrovnání nedočkali a v sérii hrané na dva vítězné zápasy prohrávají 0:1.

Další výborný start domácích favorita zaskočil

Hradeckým mladíkům se podařil stejný kousek jako v domácím čtvrtfinále se Zlínem. Ze své první šance totiž dokázali udeřit! Než uplynulo pět minut, dostal se mezi kruhy ke kotouči Lukáš Kastner. Jeho první střela se ještě zastavila o obráncovy chrániče, druhá už ale zaplula mezi betony brankáře Svobody – 1:0!

Favorizované Vítkovice inkasovaný gól očividně srazil. Často se hosté bezúspěšně snažili přejít modrou čáru a Františka Veselého ohrožovali převážně z dálky. Mnohem nebezpečnější byli v útoku domácí. Blízko před brankovištěm se ocitli Tomáš Půlpán či Martin Bartoň, jenže jejich střely změnu stavu neznamenaly. Hradecké vedení po dvaceti minutách bylo zasloužené.

Vítkovice stihly rychlý obrat

Domácí aktivita pokračovala i po přestávce, kdy byli Hradečtí na koni díky dohrávané přesilové hře. Ta ale zůstala nevyužita a místo navýšení náskoku přišel minutový tlak Vítkovic, jenž rázem znamenal vyrovnání. Samuel Ollender poslal puk z rohu na hokejku Radomíra Churého, který se do něj opřel z první a vymetl růžek hradecké klece – 1:1.

Jenže vstřelený gól Slezany utlumil podobně jako v první třetině ten inkasovaný. Šanci tak měl Daniel Klemenc nebo o chvíli později Lukáš Nedvídek. Skóre se však měnilo zase na opačné straně. Hradečtí obětavě zblokovali dvě rány Vojtěcha Černína, ale ta třetí si našla cestu přes všechny překážky až do hradecké sítě. Vítkovice tak krátce po polovině zápasu otočily vývoj – 1:2.

Zbytek druhé části byl na obou stranách prošpikován rychlými protiútoky, z nichž měli o něco více hosté. Radomír Churý v jednom z přečíslení nedosáhl na kotouč jen o malý kousek, a nemohl tak zacílit na odkrytou hradeckou bránu. Podruhé zase jeho střelu zblízka vytěsnil František Veselý. Za Hradec kontroval Lukáš Kastner vítězným soubojem jeden na jednoho a povedenou ranou, kterou Svoboda vytáhl jen s vypětím všech sil.

Hradec první prohru v play-off neodvrátil

Krátce po startu třetí třetiny přišla další chvíle pro autora první branky domácích. To když před Lukášem Kastnerem už zívala odkrytá klec Vítkovic. Hradecký střelec ale namířil kotouč jen do tyčky!

Hradec měl v dalších minutách ještě několik možností. Soupeř sice většinu času tvořil hru, ale před brankou byli nebezpečnější domácí. V padesáté minutě scházelo jen málo trojici hradeckých útočníků, kteří bojovali na hranici brankoviště, stejně jako Danielu Klemencovi, jenž z úhlu nastřelil zase tyč.

Favorizovaný tým z východu republiky už ale těsné vedení udržel. Nic na tom nezměnila ani pokračující aktivita Lukáše Kastnera, který se stal kladným i smutným hrdinou večera, ani závěrečná hra domácích bez brankáře. Hradeckou bojovnost poznaly v play-off pod Bílou věží už České Budějovice a Zlín, až Vítkovice se s ní ale dokázaly popasovat vítězně.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Martin Bartoň 0 0 0 0 0
Michal Brida 0 0 0 0 0
Lukáš Kastner 1 0 1 1 0
Daniel Klemenc 0 0 0 -2 0
Martin Matějček 0 0 0 0 0
Lukáš Nedvídek 0 1 1 1 0
Tadeáš Ouzký 0 0 0 -2 0
Michal Procházka 0 0 0 0 0
Tomáš Půlpán 0 1 1 1 2
Dominik Rejl 0 0 0 -1 0
Jan Skála 0 0 0 0 0
Jakub Suchan 0 0 0 0 0
Matěj Suk 0 0 0 0 0
Daniel Šeps 0 0 0 -2 0
Michal Štědrý 0 0 0 0 0
Lukáš Vácha 0 0 0 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
František Veselý 60 26 2 24 92,31 0 0

Ohlasy k utkání

Pavel Táborský (HC VCES Hradec Králové):
Dnešní zápas byl naprosto vyrovnaný. Oba týmy dřely úplně na maximum. Štěstíčko se bohužel přiklonilo na stranu Vítkovic a nám scházelo. Za stavu 1:2 jsme byli hodně blízko k vyrovnání a nezbývá mi nic jiného, než klukům poděkovat za perfektní výkon a za to, že dřeli až do posledního hvizdu.

Pavel Hulva (HC Vítkovice Steel):
V play-off se nehraje na výsledek, ale na vítězství, a my jsme vyhráli. Domácí předvedli velmi kvalitní výkon a potvrdili, proč přešli přes silné Budějovice a Zlín. My jsme první třetinu hráli velmi špatně. Nechci říct, že jsme Hradec podcenili, ale nedokázali jsme se přizpůsobit zdejší maličké hale. Od druhé třetiny jsme ale stáhli hru na tři formace, zvýšili jsme pohyb a myslím, že zaslouženě zvítězili.

Fotogalerie