Zápasy mládeže
pá 23.11.2012 | Martin Voltr, Lukáš Souček

Starší dorostenci na domácím ledě nestačili na Liberec

Do Hradce Králové zavítali k dalšímu extraligovému utkání Bílí Tygři z Liberce, vedoucí tým extraligové skupiny Střed. Na začátku druhé třetiny hradečtí mladíci vedli 2:1, ale Liberec svou herní převahu dokázal ještě v průběhu této části proměnit ve tři góly, a tím zápas otočil na svou stranu. Branka Drahoše Jebavého v padesáté minutě ještě nabídla Hradci šanci na vyrovnání. To ale nepřišlo. Liberec si vítězství pojistil další brankou a z Hradce Králové odjel se třemi body.

Hradec se z inkasované branky skvěle oklepal

Favorit utkání z Liberce vstoupil do zápasu s velkým elánem, často pronikal do hradeckého pásma a Františka Veselého ostřeloval ze všech pozic. Pak ale hosté zaváhali v obraně a Josef Wolf vyzval zpoza brány Davida Gančarčíka, který však přestřelil vzdálenější tyčku. Z protiútoku tak přišel trest. Ondřej Šťáva na modré čáře dobře věděl, co dělá, když poslal střílenou nahrávku na hůl Jakuba Kalfiřta a hradecký brankář se proti jeho teči natahoval marně – 0:1.

Až poté přišel opravdu pořádný tlak ze strany Severočechů. Jenže! Po nevyužitých příležitostech nezaklapla jejich zadní vrátka a když měl kotouč za protivníkovou bránou znovu David Gančarčík, zkusil to sám. Hosnedl se přesouval hodně pomalu, přesto napoprvé zasáhl, na dorážku už však nestačil – 1:1!

Vyrovnání hradecké mladíky pořádně nabudilo, dalších pět minut měli jasnou převahu. Korunovat ji mohl Matěj Matouš a poté hlavně Drahoš Jebavý. Ten však před prázdnou bránou promáchl! Zbytek třetiny přinesl první přesilovky pro obě mužstva, ale už žádnou další gólovou situaci.

Radost vystřídaly potrestané chyby

To nejzajímavější z celého průběhu zápasu, a nakonec i nejdůležitější, přišlo v prvních deseti minutách druhé třetiny. Vše začalo hned v čase 20:58 brankou, která poslala domácí do vedení. Krátce po konci oslabení narýsoval Marek Malinský přihrávku do brankoviště, kde ještě Radek Pilař neuspěl, ale Daniel Voženílek už ano – 2:1!

Radost ale hradeckým barvám bohužel dlouho nevydržela. O necelé dvě minuty později totiž vyrovnal Filip Chlapík, jenž dojel akci, kterou předtím sám zahájil, a proti jeho dorážce byl Veselý bezmocný – 2:2.

Následně navíc přišly dva fauly Východočechů a soupeř dokázal oba dva potrestat. V prvním případě vpadl rychle do pásma a Chlapík počkal na druhou vlnu, ze které si najel Michal Gecko. Ten pak poslal kotouč o tyčku do sítě. No a ve druhém případě přišel úder dvě sekundy po vypršení trestu, kdy se ještě Hradečtí nestačili zformovat a teč Vojtěcha Havlase zaplula mezi výstroj přesouvajícího se brankáře – 2:4.

Druhá třetina nenudila ani ve svém zbytku. V přesilovce neproměnili přečíslení hradečtí Wolf s Gančarčíkem, pak už se musel zase činit František Veselý. Autor předchozí branky Vojtěch Havlas na něj ale tentokrát recept nenašel, i když k tomu měl dvě parádní pozice.

Jiskru naděje Liberec brzy uhasil

Dvoubrankový náskok ještě mohli Bílí Tygři navýšit, když zkraje třetí části znovu zatlačili v přesilové hře. Většina jejich střel šla sice vedle, ale Veselý se musel také blýsknout, to zejména proti Jakubu Kalfiřtovi. Liberecký útočník brankáře rozhodil a už zakončoval do odkryté brány, na čáře ale zůstala položená ruka hradeckého muže v masce.

V padesáté minutě se ovšem Východočeši vrátili do hry a zadělali na drama. Znovu u toho byl jako asistent Marek Malinský, který dopředu vyslal Radka Pilaře. Kapitán našlápl, přebruslil jednoho beka, druhého zmátl, načež našel u druhé tyčky Drahoše Jebavého – 3:4!

Jenže Hradečtí se o šanci na body připravili sami. O dvě a půl minuty později se nechali oklamat kouzly Filipa Pyrochty. Liberecký obránce své velkolepé sólo završil naznačením kličky Veselému a okamžitým věšákem k bližší tyči – 3:5.

To už srazilo hradecké akcie k bodu mrazu a další dramatizace utkání se nekonala. Místo toho přišly akorát šance tygrovitých šelem, jmenovitě zejména Filipa Chlapíka. Ten nejprve v jasné pozici nedokázal kotouč zvednout pod břevno a v posledních sekundách završil marný tlak svého týmu střelou do tyče. Litovat už ale nemusel.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Bezděk 0 0 0 0 2
David Gančarčík 1 0 1 0 0
Štěpán Havránek 0 0 0 0 0
Drahoš Jebavý 1 0 1 0 0
Daniel Klemenc 0 0 0 0 0
Marek Malinský 0 3 3 1 0
Martin Matějček 0 0 0 -1 2
Matěj Matouš 0 0 0 -1 0
Michael Novák 0 0 0 -1 4
Ondřej Novotný 0 0 0 -2 0
Radek Pilař 0 1 1 -2 0
Jan Skála 0 0 0 -2 0
Daniel Šeps 0 0 0 0 0
David Voříšek 0 0 0 2 0
Daniel Voženílek 1 0 1 0 0
Josef Wolf 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
František Veselý 60 42 5 37 88,10 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Luštinec (Královští lvi Hradec Králové):
Hodnocení bych rozdělil na tři části. První třetinu jsme s Libercem drželi krok, kluci plnili to, co jsme jim řekli. Potom jsme s nimi ale bohužel chtěli začít hrát hokej, což se nám vymstilo. Ve třetí třetině jsme kluky pustili a otevřeli jsme hru, snažili jsme se skóre stáhnout. Podařilo se nám snížit na 3:4. Potom jsme ale bohužel udělali hrubou chybu, která zápas zpečetila. Pro úspěch jsme ale udělali maximum. Liberec byl lepší, přijel v plné sestavě. Škoda, že nepřijel i s Nedvědem, aby se rozehrál. Mohlo být plno. (směje se)

Jan Šťastný (Bílí Tygři Liberec):
Zápas byl po celou dobu vyrovnaný. Neproměnili jsme několik dobrých šancí, a proto byli domácí dlouho ve hře. Nakonec jsme to utkání ale zvládli. Každopádně soupeř hrál dobře a musím říct, že my moc ne, z výkonu jsme zklamaní.

Fotogalerie