Zápasy mládeže
so 15.12.2012 | Martin Zíta, Martin Voltr

Parádní tečka za základní částí! Starší dorost zvrátil zápas proti prvnímu Liberci

Zápasové menu

Ještě jeden zápas v kalendářním roce museli v oslabeném složení absolvovat starší dorostenci. Čekala je výzva v podobě duelu na ledě vedoucího Liberce a po čtyřech minutách to pro ně nevypadalo moc dobře, prohrávali totiž už o dva góly. Zbraně ale nesložili, ba naopak! Brzy snížili, na což sice ještě Liberec odpověděl, ale nepříznivý stav 1:3 dokázali fantasticky bojující mladíci zvrátit v konečnou výhru 4:3! Za první částí tak udělali povedenou tečku a do nadstavbové skupiny B vstoupí na čtvrtém místě, které by jim v závěru sezóny zajistilo postup do play-off.

Nepříjemný start Hradecké nesrazil

První třetina se v Liberci ukázala jako velmi divoká. A tento fakt naznačily už úvodní chvíle duelu. Běžela druhá minuta utkání, když se po pravém mantinelu protáhl Matúš Belovič a z kruhu pro vhazování poslal kotouč pod horní tyč. Navíc netrvalo dlouho a domácí své vedení znásobili. Kalfiřt poslal v přesilovce kotouč na modrou, kde stál připraven Martin Šír. Jeho střela propálila clonící hráče a zaplula až do sítě – 2:0.

Ale to ještě nebyl ani zdaleka konec gólových hodů, s blížící se polovinou třetiny se Hradci podařilo snížit. Radek Pilař ve středním pásmu předal kotouč Danielu Voženílkovi, který jej zavezl mezi kruhy a z této pozice se nezmýlil – 2:1.

Následovala ale rychlá odpověď. Okamžitě po vhazování vyrazil dopředu Jan Ordoš, jenž se dočkal kotouče na brankovišti. Tam si nadvakrát poradil s Patrikem Červeným a vrátil svým barvám dvougólové vedení – 3:1. Mimochodem, hradecký brankář ročníku 97 prožíval svou soutěžní premiéru v dresu staršího dorostu.

Ještě před první sirénou se ovšem skóre znovu měnilo. Znovu se jednalo o stažení náskoku domácího celku. Krásnou kombinaci předvedla trojice Matouš, Jebavý a Marek Malinský. První dva rychlými pasy připravili pozici a třetí jmenovaný už jen poslal kotouč do odkryté branky. První třetině tak jednoznačně vládly útočné řady, které přisuzovaly průběžné vedení Tygrům – 3:2.

Klidnější perioda nabídla vyrovnání

Druhých dvacet minut ovšem kohoutek s brankovým přívalem o poznání utáhlo. Třetina to byla, až na pár výjimek, velmi klidná. Jedním z momentů, které vybočovaly, bylo trestné střílení domácího Kačírka. Toho v úniku zahákoval Skála a liberecký forvard si situaci zopakoval. Střelou mířenou nad vyrážečku ale neuspěl.

Po delší odmlce se ke slovu dostal také hradecký tým a to v opravdu nečekanou chvíli. Daniel Voženílek vystihl v oslabení rozehrávku domácího celku, čímž se dostal do úniku. S nabídnutou šancí se popasoval na výbornou a poslal kotouč mezi levou ruku a tělo gólmana Skřebského. Bylo vyrovnáno – 3:3!

To bylo z druhé třetiny prakticky vše. Ještě došlo k několika menším závarům na brankovišti východočeského týmu, ovšem v žádném se ke kotouči jako poslední Tygři nedostali. Do závěrečné třetiny řádné hrací doby se tak šlo za nerozhodného stavu.

Hradec si došel pro skvělé tři body

Třetí třetina v mnohém připomínala tu druhou. Šanci se moc nerodilo a oba týmy, než aby tvořily, spíš čekaly. Takto se pročekaly až do druhé poloviny závěrečné části. Znovu v tom měla prsty skvělá trojice Voženílek, Jebavý a Pilař. Na konci tentokrát stál právě Radek Pilař, jenž využil přesilovku a poslal svůj celek do vedení – 3:4!

To se nakonec ukázalo jako definitivní. Lvi sice museli čelit velkému tlaku v závěrečných desítkách vteřin, kdy Tygři zkoušeli i hru v šesti proti čtyřem. Hradečtí ale výhru nakonec uhájili, a to si ji mohli ještě pojistit. Daniel Voženílek byl faulován v úniku a následně mohl z trestného střílení zkompletovat hattrick, což se mu však nepodařilo. Souboj šelem i tak vyzněl lépe pro Hradec Králové.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Adam Čech 0 0 0 0 2
Tomáš Drašnar 0 0 0 -1 0
David Gančarčík 0 0 0 -1 0
Štěpán Havránek 0 0 0 1 2
David Chalupa 0 0 0 0 0
Drahoš Jebavý 0 2 2 1 2
Daniel Klemenc 0 0 0 0 2
Filip Luštinec 0 0 0 -1 0
Marek Malinský 1 0 1 -1 0
Matěj Matouš 0 1 1 -1 4
Radek Pilař 1 1 2 1 0
Jan Skála 0 0 0 1 0
Lukáš Souček 0 0 0 0 0
Emil Veselý 0 0 0 -1 2
Daniel Voženílek 2 1 3 1 2
Tomáš Zahradník 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Červený 60 30 3 27 90,00 0 0

Ohlasy k utkání

Jan Šťastný (Bílí Tygři Liberec):
Ze zápasu jsem jednoznačně zklamaný. I když jsme nechali některé z opor odpočívat, tak si myslím, že mužstvo je natolik kvalitní, aby takové zápasy zvládlo. My jsme to ale hrubě podcenili a řekl bych, že náš výkon byl dokonce trapný. Základní část jsme tak zakončili hodně nemile, tenhle zápas budeme v šatně ještě dlouho probírat.

Petr Luštinec (Královští lvi Hradec Králové):
Do Liberce jsme přijeli s taktikou poctivé obrany, hráli jsme hodně pasivně. Nechtěli jsme dopustit, aby útočníci propadali, proto jsme téměř nenapadali. Víme totiž, že Liberec hraje hodně rychlý, přímočarý hokej a využil by toho. Začátek zápasu jsme sice trochu zaspali, ale kluci se zvedli, za co jim patří velký dík. A taky jsme rádi, že jsme si letos konečně vyzkoušeli, jaké to je porazit Liberec.