Zápasy mládeže
ne 20.1.2013 | Martin Voltr

Mladší dorostenci přehráli Tábor 9:4, čtyřmi góly se blýskl Tomáš Zahradník

Zápasové menu

Hradecký mladší dorost se podruhé v týdnu představil na domácím stadionu. Tentokrát hostil beznadějně poslední hokejisty Tábora a očekávání začal naplňovat gólem už po šestnácti sekundách hry. Od stavu 6:0 se však začali prosazovat také Jihočeši, Hradci naopak střelecký prach zvlhnul. Nakonec ale svěřencům Tomáše Martince scházel jediný gól k dovršení desítky, Tábor porazili 9:4. Své dvě premiérové branky v mladším dorostu vstřelil Robert Šebek, mužem zápasu byl ovšem čtyřgólový kapitán Tomáš Zahradník.

Hradečtí dali brzy najevo, kdo bude pánem

Když do Hradce přijel Tábor na začátku října, držel bezbrankový stav až do druhé třetiny. Tentokrát ale vydržel pouhých šestnáct sekund! Šaldovu střelu od modré brankář Roman Novák vyrazil před sebe, kde na dorážku čekal David Chalupa – 1:0 .

Na první vyloučení se čekalo šest minut a rovnou z toho byl trest pro dva Jihočechy zároveň. Hradečtí velkou příležitost zhodnotili po necelé minutě. Zblokovaná střela od modré čáry se dostala na hokejku číhajícího Tomáše Zahradníka, který už zasouval do prázdné – 2:0.

Střelci prvních dvou gólů byli jasně nejlepšími hráči na ledě a při každém jejich střídání se musel soupeř strachovat. Zahradník zanedlouho napálil tyč a pak v oslabení vysunul Chalupu krásným pasem do brejku. Hradecký útočník byl zahákován a dostal možnost trestného střílení, kterou ovšem nevyužil.

Oba hokejisté si ovšem spolupráci zopakovali pět minut před sirénou a tentokrát už s gólovým vyústěním, pro Davida Chalupu bylo velmi snadné zakončit Zahradníkův slalom celou obranou. No a v závěru první třetiny stačili oba jmenovaní rozšířit svou kombinaci o Františka Hnika, jenž přijal Chalupův pas a v přečíslení skvěle připravil Tomáši Zahradníkovi další zakončení z kategorie povinných – 4:0.

Elitní hradecký útok totálně ovládl první část zápasu a po čtvrtém gólu přepustil Roman Novák v kleci místo svému jmenovci Michalu Novákovi.

Do přestřelky se zapojil i Tábor

Úplně nejdivočejší byla tříminutová pasáž krátce po startu druhé periody. Padly v ní hned čtyři další branky! Hradeckým nejprve pomohla přesilovka, v níž Čechovu ránu tečoval přesně Robert Šebek a radoval se ze svého prvního gólu v mladším dorostu. Následně přišla na led zase první formace a nejkrásnější kombinace zápasu po ose Chalupa – Zahradník – František Hnik znamenala už stav 6:0.

Záhy ale do vývoje skóre poprvé promluvili také Jihočeši. Marek Pastyřík vyslal přes hradeckého beka střelu, která přesně zapadla do růžku a zrušila Patrikovi Červenému čisté konto. Královští lvi ale zvládli bleskurychle odpovědět, to když se s pukem od Filipa Hronka prohnal útočným pásmem Tomáš Zahradník a přesnou trefou završil hattrick – 7:1.

Luxusní náskok ještě před polovinou utkání dodal domácím mladíkům ohromné sebevědomí, které ovšem také způsobilo, že všechny akce chtěli vyšperkovat do prázdné brány. Právě to je stálo další góly. Nevyužili tak ani dvě přesilovky pět na tři v celkové délce skoro dvou minut.

Naopak, ve dvojnásobné převaze zapomněli na konec táborského trestu. Právě když Tomáš Skalický vyskočil z vrátek, narýsoval mu Marek Duben přihrávku do samostatného úniku. Proti Skalickému stál už Dominik Petr, který nahradil Patrika Červeného pár minut předtím, a ze souboje vzešel jako vítěz hostující útočník – 7:2.

Poslední tým tabulky od té doby působil slušným dojmem a i když se musel často bránit hradeckému sevření, šlo mu to ve srovnání s první polovinou střetnutí velmi dobře.

Jihočeši se povzbudili, skóre však uzavřel Zahradník

Po vstupu do třetí třetiny ale obrana Tábora zase kapitulovala. O třetí využitou přesilovku Hradeckých se postaral Robert Šebek, jenž po vychytralé přihrávce Martina Hejny zvýšil na 8:2. Na další gól si brousil zuby Tomáš Zahradník, ale zatím mu nebylo přáno.

Vzápětí ovšem i soupeř ukázal, že umí přesilovou hru zhodnotit. Přežil hradecké přečíslení a když se sám dostal do úniku dva na jednoho, přenechal Michal Jelínek puk Janu Vlkovi, který zakončil do Petrova protipohybu – 8:3.

Závěr utkání byl doslova prošpikován tresty na obou stranách, od času 53:09 nebyla k vidění ani vteřina hry pět na pět. Šance tak měl jak Hradec, tak Tábor, ovšem gól přišel paradoxně ze strany týmu, který hrál momentálně oslaben. Marek Pastyřík našel svou skrytou střelou místo u hradecké tyčky a pro Jihočechy už vypadal stav docela příjemně – 8:4. Poprvé v sezóně přitom zvládli dát v jednom utkání víc než dva góly.

Tečku za nedělní přestřelkou ale napsal celek, který si jednoznačné vítězství zasloužil. Táborskou nedisciplinovanost potrestala symbolicky dvojice hvězd zápasu – David Chalupa svou přihrávkou doslova přinutil Tomáše Zahradníka, aby přidal svůj čtvrtý gólový úspěch a uzavřel brankový účet utkání na stavu 9:4.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Brádler 0 0 0 1 0
Adam Čech 0 1 1 -3 0
Vítek Fanderlik 0 0 0 -3 2
Martin Hejna 0 2 2 -3 4
Patrik Hidveghy 0 0 0 0 0
František Hnik 1 1 2 5 2
Filip Hronek 0 2 2 5 2
Kryštof Hroudný 0 0 0 0 0
David Chalupa 2 3 5 5 0
Vítek Martinec 0 1 1 -3 2
Štěpán Matějček 0 0 0 0 0
Dominik Matouš 0 0 0 0 0
Robin Netušil 0 0 0 -1 0
Radim Šalda 0 2 2 4 0
Robert Šebek 2 0 2 -2 0
Tomáš Zahradník 4 2 6 5 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Červený 31 10 1 9 90,00 0 0
Dominik Petr 29 9 3 6 66,67 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Královští lvi Hradec Králové):
Jsem rád, že jsme zápas nepodcenili a hned od začátku jsme hráli s nasazením a chutí. Mrzí mě jen, že se gólově neprosazuje víc hráčů, ale jen pořád ti stejní.