Zápasy mládeže
ne 24.2.2013 | David Nekvinda, Martin Voltr

Mladší dorost počtvrté vedoucí Kometu nepotrápil, inkasoval deset branek

Zápasové menu

Hokejisty mladšího dorostu čekal v neděli přetěžký výjezd na led brněnské Komety, prvního týmu soutěže. Měli rozhodně na co navazovat – jednak na čtyři výhry v řadě, ale i na předchozí duely s Jihomoravany, kdy pokaždé prohráli jen o gól a naposledy jim sebrali bod. V posledním vzájemném zápase sezóny to ovšem zopakovat nedokázali. Domácí nekompromisně proměňovali své šance a soupeři dovolili jeden jediný gól. Nakonec Kometa zvítězila 10:1, čímž mladému hradeckému týmu připravila nejtěžší porážku sezóny.

Kometa poprvé udeřila v páté minutě

Úvod zápasu patřil domácím, kteří ještě jistě měli v hlavách předešlý zápas. Jejich výhře nad Pardubicemi 8:1 přihlíželo 3580 fanoušků, čímž byl stanoven rekord v návštěvnosti na extralize mladšího dorostu.

Převahu Komety dokázal proměnit ve vedoucí gól Jakub Tauwinkl. Šmídovu ránu vykopl Martin Chour na jeho hůl a mladý brněnský forvard akci neuspěchal, obkroužil branku a poslal puk mezi betony gólmana Hradce – 1:0.

Postupem času se hra vyrovnala, pomohly tomu i dvě přesilové hry, které si zahrál hradecký celek. Branky však stříleli pouze domácí. V jedenácté minutě nahodil Daniel Hroudný puk na zadní mantinel, odkud se odrazil zpět před branku, kde se k němu dostal Sebastian Šmída a uklidil kotouč do sítě – 2:0.

Velkou šanci na snížení stavu měl Vítek Martinec, sám před brankou ale nedokázal usměrnit puk mezi tři tyče. A tak se znovu radovali Brněnští. Kališův bekhendový pokus Chour pouze vyrazil a svůj důraz uplatnil Jan Süss, jenž dostrkal puk za brankovou čáru. Po první třetině tak domácí vedli 3:0.

Hradečtí nestačili, alespoň se také zapsali do skóre

Druhá část nabídla ještě o dva góly víc než ta předchozí. Ve 26. minutě odstartoval brankové hody Sebastian Šmída, když uzmul puk v mlýnici před Chourem a ležícího brankáře dokázal přehodit. Hradecký gólman poté opustil branku, místo něj nastoupil Michael Weiss. Ten inkasoval po necelých čtyřech minutách pobytu na ledě. Jirůškovu střelu za jeho záda dorazil Marek Škvrně – 5:0.

Pořádně hektická byla 32. minuta zápasu. V dalším shluku těl před Weissem se opět prosadil Sebastian Šmída, jenž poslal puk podél ležícího brankáře, a završil tak hattrick. Po dvaceti sekundách uháněl sám na Weisse Havlát a byl faulován Adamem Čechem. Sudí Humpolíček neváhal a nařídil trestné střílení. Robert Havlát nic nevymýšlel, vypálil směrem na vyrážečku a Weiss na puk nedosáhl. V tu chvíli vedli Brňané již 7:0.

Ještě ve druhé periodě ale dokázali Hradečtí stav zkorigovat. Prvního zaváhání v utkání se dopustil jinak skvěle chytající domácí brankář Slavíček. Po střele Emila Veselého z pravého křídla nevěděl, kde se nachází puk, a ten se od jeho betonu odrazil za brankovou čáru – 7:1.

Dohrávané utkání dovedla Kometa k desítce

V úvodu třetí periody se zdálo, že utkání už toho moc nenabídne a hokejisté hlavně čekají na sirénu. V čase 46:27 se ale po Škvrněho individuální akci prosadil Petr Kratochvíl – 8:1.

Kometu tato branka nakopla ke snaze nastřílet do hradecké sítě deset branek. O tři minuty později při hře čtyři na čtyři našlápl brněnský zadák Sedláček, dojel s pukem až za branku a pak jej předložil Sebastianu Šmídovi. Muž zápasu trefil devátý gól Brna a svůj čtvrtý – 9:1.

Do konce utkání ještě chybělo přes deset minut, domácí hráči tak stačili svůj účet ještě zaokrouhlit. Sedm sekund po startu početní převahy tečoval Jakub Tauwinkl střelu Šnajnara od modré čáry a Weiss už nestihl zareagovat – 10:1.

Do zbytku zápasu se už skóre hodně promítlo, tempo nebylo jako na začátku. Kometa si suverénně dokráčela pro tři body a ukončila vítěznou sérii Královských lvů.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Adam Čech 0 0 0 -2 2
Vítek Fanderlik 0 0 0 -2 0
František Hnik 0 0 0 -1 0
Filip Hronek 0 0 0 -3 2
Kryštof Hroudný 0 0 0 -2 0
David Chalupa 0 0 0 -2 2
David Malík 0 1 1 -1 0
Václav Maršík 0 0 0 -1 0
Vítek Martinec 0 0 0 -3 0
Štěpán Matějček 0 0 0 -2 0
Dominik Matouš 0 0 0 -2 0
Robin Netušil 0 0 0 -2 0
Richard Píč 0 0 0 -2 0
Robert Šebek 0 0 0 -1 0
Martin Štohanzl 0 0 0 -2 0
Emil Veselý 1 0 1 -1 6

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Martin Chour 26 13 4 9 69,23 0 0
Michael Weiss 34 21 6 15 71,43 0 0

Ohlasy k utkání

Jan Konečný (HC Kometa Brno):
Navázali jsme na předchozí výborný výkon, kdy jsme soupeři dali osm gólů, a znovu jsme sehráli skvělé utkání. Hodně nám pomohla první vstřelená branka, díky níž jsme se uklidnili. Dodržovali jsme pokyny a chodili hodně do brány. Kluci jednoduše dělali to, co jsme po nich chtěli, a nakonec jsme to zúročili. Svědčí o tom i výsledek.

Tomáš Martinec (Královští lvi Hradec Králové):
V improvizované sestavě jsme na Kometu nestačili, po čtyřech výhrách v řadě jsme si zase sedli na zadek. Všichni si musí uvědomit, že každý člen týmu musí k úspěšnému výsledku přispět, a ne se jen schovávat za ostatní a čekat, až někdo ten zápas vyhraje. Nezklamali nás brankáři a hráči ročníku 99.