Zápasy mládeže
ne 24.3.2013 | Martin Voltr

Mladší dorostenci se s ročníkem rozloučili vítězstvím 5:3 nad Spartou

Zápasové menu

Extraligovou sezónu 2012/13 zakončili mladší dorostenci Královských lvů zápasem proti pražské Spartě. Hosté vstoupili do utkání lépe, ale branku nevstřelili, což se podařilo až krátce před polovinou zápasu Hradeckým. Domácí od té doby dokázali vždy zareagovat na sparťanské vyrovnání a definitivní rozhodnutí zařídil úderem do prázdné brány Tomáš Hofman, pro něhož to byl druhý gól zápasu. Svěřenci trenéra Tomáše Martince si připsali vítězství 5:3 a ve skupině skončili na pátém místě, což je pro hradecký mladší dorost nejlepší umístění ve čtyřleté historii.

Převaha Sparty bez gólového vyústění

Hradec dokázal na Spartu vyzrát jen v prvním vzájemném zápase sezóny, dva další duely prohrál především vlivem špatné produktivity a výkonů sparťanského brankáře Adama Brízgaly. Mnoho hráčů také jistě mělo v paměti minulý souboj na hradeckém kluzišti, který skončil hromadnou rvačkou.

První třetina ale na předchozí trend nenavázala. Jednak nepadalo mnoho trestů a jednak neměl Brízgala zdaleka tolik práce. Pražané byli většinu času lepším týmem a Patrika Červeného ostřelovali úplně ze všech pozic. Paradoxně největší možnost si ovšem připsali Hradečtí, když Chalupa z rohu vybídl Jakuba Mušku, jeho střela však zamířila těsně vedle Brízgalovy tyče. Nerozhodný stav po dvaceti minutách každopádně musel víc vyhovovat domácím.

Hosté zareagovali na využitou přesilovku Hradeckých

To ale bylo po startu druhé periody minulostí, Hradec hru přinejmenším vyrovnal a hned z toho byly gólové příležitosti. Tomáš Zahradník však z mezikruží minul bližší růžek a David Malík nevyužil volného prostoru u tyčky, kam se stačil Adam Brízgala perfektně přesunout.

Hradecký tlak ale zanedlouho vyústil v přesilovku, která už znamenala první branku utkání. Spoluhráči odclonili Tomáši Zahradníkovi všechny protivníky, a hradecký kapitán tak mohl nerušeně vyjet od hrazení až před branku a tentokrát nekompromisně rozvlnit síť – 1:0.

Jenže domácí se z vedení radovali jen něco málo přes minutu. Poté z rohu přihrál Tomáš Jandus Romanu Jaššovi, jenž si odstoupil od hradeckého beka a kolem lapačky prostřelil Patrika Červeného – 1:1.

Sparta sice vycítila šanci, jenže další velkou příležitost si dokázala vytvořit až ve 38. minutě. Byla to ovšem možnost stoprocentní. Václav Zídek zůstal po buly před Červeným úplně sám, ale ani nadvakrát nedokázal na čarujícího gólmana vyzrát. Hradečtí zase v samotném závěru třetiny nevyužili přečíslení dva na jednoho.

Přestřelku si Královští lvi nakonec pohlídali

Kdo v bufetu přetáhl druhou přestávku a do hlediště se vrátil později, musel litovat. Do začátku 44. minuty totiž soupeři stihli hned tři góly! Nejprve přebral Hradec zpět ztracené vedení dokonce v oslabení, to zásluhou přesné střely Tomáše Hofmana, jenže v pokračující přesilovce Sparty se Petr Kalina položil do Jandovy přihrávky a vyrovnal. Konečné slovo skvělé pasáže si ale vzali domácí, když za záda sparťanské obrany prchnul Patrik Hidveghy a svůj nájezd proměnil – 3:2!

Osm minut před koncem vystřídal Patrika Červeného v domácí kleci Martin Chour. Ten po sezóně zamíří právě do pražské Sparty, s hradeckým dresem se tak mohl rozloučit symbolicky v utkání proti svému nadcházejícímu působišti.

Hosté za nejtěsnějšího stavu neztráceli hlavu. Ve vyrovnané hře se ale prosadit nedokázali a Hradec je v 55. minutě ztrestal dorážkou Davida Chalupy. Pak ale Sparta přece jen do skóre promluvila, o což se povedenou individuální akcí zasadil Ondřej Procházka – 4:3.

Hokejisté z hlavního města se tak ještě dostali ke hře bez brankáře, ta ale ke kýženému cíli nevedla. Naopak, Tomáš Hofman převzal ve středním pásmu Malíkovo vyhození a od modré čáry se nemohl mýlit. Mladší dorostenci tak sezónu zakončili vítězstvím 5:3.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Nicolas Bureš 0 1 1 3 2
Adam Čech 0 0 0 0 4
Vítek Fanderlik 0 0 0 0 0
Štěpán Havránek 0 0 0 1 4
Patrik Hidveghy 1 0 1 -1 0
František Hnik 0 0 0 -1 0
Tomáš Hofman 2 0 2 2 0
Filip Hronek 0 1 1 1 0
David Chalupa 1 0 1 0 2
Filip Luštinec 0 0 0 2 0
David Malík 0 1 1 1 0
Štěpán Matějček 0 0 0 0 0
Dominik Matouš 0 0 0 0 0
Jakub Muška 0 0 0 -1 0
Radovan Pavlík 0 0 0 2 2
Richard Píč 0 0 0 0 0
Radim Šalda 0 0 0 -1 0
Robert Šebek 0 0 0 0 0
Tomáš Zahradník 1 1 2 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Červený 52 30 2 28 93,33 0 0
Martin Chour 8 5 1 4 80,00 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Královští lvi Hradec Králové):
Se sezónou jsme se chtěli rozloučit vítězstvím, což se nám po velkém boji podařilo. Ke konečnému pátému místu klukům gratulujeme a přejeme jim hodně štěstí do další sezóny.