Zápasy mládeže
so 2.2.2013 | Sanny Muharem, Lukáš Souček

Naděje na play-off stále žije, starší dorostenci porazili Litvínov 5:2

Po páteční prohře s týmem Letňan se starší dorostenci dali dohromady a na domácím ledě zaskočili lídra z Litvínova. Hosté vstoupili do zápasu hodně vlažně, čehož Hradečtí dokonale využili a na začátku druhého dějství vedli už dokonce 3:0. Zejména v závěrečné třetině domácí čelili velkému tlaku, který nakonec ustáli a zaslouženě zvítězili 5:2. Šance na play-off tak stále žije. Do konce základní části zbývá osm utkání.

Litvínov vstoupil do zápasu aktivněji, góly však dával Hradec

Litvínov přijel pod Bílou věž v roli favorita, neprohrál totiž celkem deset utkání v řadě. To také hosté potvrzovali v úvodních minutách, kdy si dokázali vypracovat hned dvě zajímavé příležitosti. Nejprve zakončoval Ujfaluši jen do Müllera, o chvilku později si na hradeckém brankáři vylámal zuby i Vlastimil Pospíšil.

Pak ale přišla vážnější možnost Královéhradeckých, která vyústila až v otevření gólového účtu. Marek Malinský totiž na své modré čáře obral čistým způsobem o kotouč jednoho z litvínovských hráčů a řítil se směrem k brance Patrika Spěšného. Celý svůj sólový únik završil povedenou bekhendovou kličkou, která znamenala vedení Královských lvů v poměru 1:0.

Jen o dvě minuty později se domácí příznivci mohli radovat znovu. Svěřenci trenéra Petra Luštince totiž využili bleskově přesilovou hru, a to zásluhou Daniela Šepse, který procedil černou pryž za záda Spěšného – 2:0. Po této brance následovala hluchá pasáž, která přinesla nějaké přesilovky, avšak žádné vyložené šance. Tu měl Hradec až v samém závěru, skóre se však neměnilo. Pokoušel se o to Pilař, marně.

Královští lvi si upevnili své vedení

Krátce po přestávce se čekal nápor Litvínova, jelikož hráli Severočeši přesilovou hru. Jenže přišel úplný opak. Chybu v rozehrávce hostů využil kapitán Radek Pilař, jenž nad ničím sáhodlouze nepřemýšlel a tvrdě vypálil. Jedovka zazvonila na tyčku a následně skončila v brance Patrika Spěšného, což tohoto brankáře vyhnalo na střídačku – 3:0. Nahradil jej Michal Klečka.

Litvínovští dostali k dispozici dvojnásobnou početní výhodu, kterou ihned proměnili. V předbrankovém prostoru se nacházel Dominik Štěpka a bekhendem propasíroval černou pryž za záda Müllera – 3:1. Snížení vneslo do krve Litvínovských nevídaný impuls, ve zbývající klasické početní výhodě ostřelovali hradeckou klec, puk za brankovou čárou ale neskončil.

Litvínov byl aktivnější a snažil se tvořit hru, avšak to mu komplikovala zbytečná nedisciplinovanost. Královští lvi ale žádnou ze svých šancí nevyužili, s výjimkou té poslední, tedy pokud se dá hovořit o klasické šanci. Martin Matějček v závěru druhé dvacetiminutovky nevěděl, co s pukem, tak jej nahodil na branku Litvínova a odjel střídat. Jenže k překvapení všech kotouč zvláštně skočil a doputoval až za brankovou čáru, což si litvínovský Klečka za rámeček nedá – 4:1.

Poslední dějství? Harakiri

Do poslední periody vstupovali Východočeši s cílem neinkasovat a udržet si dostatečně bezpečné vedení. To se dařilo pouze do pětačtyřicáté minuty, v té chvíli se totiž prosadil Petr Ujfaluši, který vypálil z vrcholu pravého kruhu. Puk byl ještě tečován jedním z domácích hráčů, jenž do dráhy letu vložil hokejku – 4:2.

Litvínov se stále více a více tlačil dopředu, Hradec naopak občas zapomínal uzavřít obranná vrátka. Velkou příležitost měl David Weitez, ale samostatný nájezd neproměnil. V poslední desetiminutovce se doslova roztrhl pytel s tresty. Téměř vůbec se nehrálo v pěti, povětšinu času se bránili spíše domácí, což jim ubíralo síly.

Čas na vyrovnání Severočechů se krátil, a když hostující Kučera nastřelil pouze tyčku, začínalo být jasné, kdo získá tři body. Minutu a půl před koncem základní hrací doby ještě přispěchal s kosmetickou úpravou skóre Daniel Klemenc, který bekhendem poslal puk za čáru – 5:2. Starší dorostenci tak vcelku překvapivě vyválčili ze svého ledu tři body, a to především díky bojovnosti a zápalu. Favorizovaný Litvínov odjíždí s nepořízenou.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Bezděk 0 2 2 3 6
Nicolas Bureš 0 1 1 2 2
Tomáš Drašnar 0 0 0 0 0
David Gančarčík 0 0 0 0 0
Štěpán Havránek 0 0 0 0 2
Drahoš Jebavý 0 0 0 2 2
Daniel Klemenc 1 1 2 1 0
Marek Malinský 1 0 1 1 0
Martin Matějček 1 0 1 0 4
Ondřej Novotný 0 0 0 1 0
Radek Pilař 1 0 1 2 2
Vlastimil Šeda 0 0 0 0 0
Daniel Šeps 1 0 1 1 2
David Voříšek 0 0 0 0 0
Daniel Voženílek 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Michael Müller 60 35 2 33 94,29 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Janoušek (Královští lvi Hradec Králové):
Nutno říci, že oproti včerejšímu zápasu s Letňanami někteří hráči opravdu pochopili, že je potřeba hrát jen pro tým. Každé vítězství pro nás má totiž v těchto chvílích velkou cenu. Hráči se přizpůsobili našim pokynům a podali výborný výkon. V zápase jsme měli sice i trochu štěstí, ale to k tomu patří. Vyhecovaný závěr kluci zvládli, za což jim náleží pochovala. S vítězstvím nad Litvínovem jsme velmi spokojeni.

Fotogalerie