Zápasy mládeže
so 9.3.2013 | Ondřej Vlk, Martin Voltr

Na závěr extraligového ročníku získali starší dorostenci bod

Zápasové menu

Starší dorost zavítal v posledním kole soutěžního ročníku do Litvínova, kde chtěl znovu překvapit lídra skupiny. S domácím týmem hrál otevřenou partii, na jeho vedení dokázal dokonce třikrát odpovědět. Ve třetí části se Hradečtí dostali poprvé v zápase do vedení. Ani jim však nevydrželo dlouho a branka Litvínova na 4:4 poslala zápas do prodloužení. V něm sice Královští lvi ubránili oslabení, ale poté inkasovali paradoxně ve vlastní výhodné přesilovce. Sezónu tak ukončili se ziskem 57 bodů na celkovém devatenáctém místě extraligy.

Hradec nevyužil svou šanci a do náskoku šli domácí

V úvodní třetině byl k vidění svižný hokej se šancemi na obou stranách, ale Chemici měli přece jen o něco navrch. Úvodní minuty byly ještě poněkud ospalé. Ve 13. minutě ovšem domácí Radek Šíp podrazil unikajícího hráče a za jeho faul bylo nařízeno trestné střílení. Hradečtí ale svoji šanci neproměnili, Sklíba si dobře vybruslil a střelu mezi betony chytil.

Od té doby začal dominovat Litvínov, soupeře poté prakticky k ničemu nepustil a kontroloval hru. V 17. minutě hradecká obrana chybovala, a toho dokázala využít dvojice Stříbrný – Weitz. Stříbrný vystihl rozehrávku, natáhl na sebe bránícího hráče a poslal puk na ideálně najetého Davida Weitze, který kličkou do bekhendu překonal Veselého – 1:0.

Poté mohli domácí přidat další branku, ale po pěkné kombinaci domácích byl Veselý na svém místě a šanci lapil. V závěru prostřední periody naopak byli k blízko vyrovnání Lvi, jenže Jebavý po chybné rozehrávce domácí obrany na Sklíbu nevyzrál.

Gólová přetahovaná se rozjela naplno

V úvodu prostřední periody se už ale Hradeckým zadařilo. Chemici hráli poněkud lehkovážně, což potrestal Emil Veselý, který dokázal svou střelu perfektně skrýt za bránící hráče – 1:1. V další šanci se objevil Jebavý, ale ve vlastním oslabení Sklíbu nepřekonal. Domácí brankář jeho úmysl přečetl a bekhendový blafák lapil.

V polovině prostřední periody sehráli litvínovští ukázkovou kombinaci. Bárdoš zavezl puk, uvolnil Vlastimila Pospíšila, kterému později adresoval přihrávku. Litvínovský útočník se s ničím nepáral a prostřelil Veselého. Už po 29 vteřinách však dokázali Hradečtí znovu odpovědět. Musil našel přes celé pásmo volného Davida Malíka, který přízemní střelou nedal šanci Sklíbovi zasáhnout – 2:2.

Domácí přidali na pohybu a při hře čtyři na čtyři se dostali do situace dva na jednoho Sýkora s Karlem Šeflem. Druhý jmenovaný pak neměl problém poslat kotouč do odkryté branky Veselého. Hradec ovšem potřetí v zápase přišel s rychlou odpovědí, Sklíba nedokázal udržet střelu Malíka a Marek Malinský dorazil puk za jeho záda – 3:3.

Nabyté vedení Hradečtí neudrželi

Hned v úvodu třetí třetiny se dostal rovnou z trestné lavice do brejku Stříbrný, obešel dva hráče, ale v zakončení byl faulován a bylo nařízeno druhé trestné střílení v zápase. Stříbrný si dobře brankaře rozpohyboval, ale nastřelil jen tyč jeho branky.

V polovině závěrečného dějství byli vyloučení hned dva domácí hráči a Hradec přesilovou hru využil. Skála našel křížem přes brankoviště neobsazeného Jana Tvrdíka, pro kterého nebyl problém trefit odkrytou klec. Hradečtí tak poprvé v utkání vedli – 3:4!

Jenže ani Litvínov zápas nevzdal, osm minut před koncem se přesně trefil z kruhu Jaroslav Šimeček a znovu srovnal – 4:4. Tento stav vydržel až do uplynutí šedesáté minuty.

Rozhodnutí přišlo ve hře tři na čtyři

V prodloužení měli k dispozici přesilovou hru oba týmy, ale paradoxně Litvínov udeřil ve vlastním oslabení. Kučera našel volného Jaroslava Šimečka, který nedal šanci Veselému zasáhnout a svým druhým gólem se postaral o to, že Litvínov získá z domácího utkání dva body a Hradec si odveze jeden.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Bezděk 0 0 0 0 2
David Gančarčík 0 0 0 1 0
Štěpán Havránek 0 0 0 -1 0
Drahoš Jebavý 0 0 0 -5 0
David Malík 0 1 1 0 0
Marek Malinský 1 0 1 1 12
Michal Musil 0 2 2 1 0
Ondřej Novotný 0 0 0 -1 0
Jan Skála 0 1 1 -2 0
Lukáš Souček 0 0 0 -1 0
Vlastimil Šeda 0 1 1 2 0
Jan Tvrdík 1 1 2 -1 0
Emil Veselý 1 0 1 1 2
David Voříšek 0 0 0 -1 0
Daniel Voženílek 1 0 1 -2 4

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
František Veselý 63 37 5 32 86,49 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Nekvinda (HC Litvínov):
Řekli jsme si, že budeme hrát na čtyři formace, protože do play off budeme potřebovat všechny kluky, a nechali jsme chytat druhého gólmana Sklíbu. Vše jsme dodrželi, ale samozřejmě když kluci hrají na čtyři lajny, nedostanou se do tempa. Od začátku jsme byli lepším mužstvem, vytvořili jsme si hodně šancí, ale neproměnili je. Nastřelili jsme i tři tyče. Netvrdím, že by Hradec neměl nějaké šance, ale bylo jich rozhodně méně, než jsme měli my. Musím klukům pogratulovat, že jsme se dali takhle dohromady a doufejme, že to bude jenom dobře pro nadcházející play off. Ke konci jsme stáhli hru na tři formace a bylo v ní znát oživení.

Petr Luštinec (Královští lvi Hradec Králové):
Chtěli jsme hrát aktivně, byl to poslední zápas, tak jsme se neměli na co šetřit. To jsme splnili, bohužel jsme třikrát dotahovali náskok domácích. Do třetí třetiny jsme šli s tím, abychom už nedotahovali náskok soupeře. To se nám povedlo, vedli jsme, ale bohužel nám domácí dali branku na 4:4. V prodloužení, i když jsme měli početní převahu, jsme dostali gól a prohráli.