Zápasy mládeže
pá 27.9.2013 | Adam Janeček, Jan Vavřina

Tvrdý boj za dva body! Starší dorost na poslední chvíli otočil zápas s Pískem

Zápasové menu

Ačkoliv na hradecký led přijel v rámci 9. kola RAKO extraligy staršího dorostu poslední celek tabulky Střed – IHC Písek, měli Hradečtí co dělat, aby dosáhli na body. Dvoubrankovou ztrátu se jim podařilo snížit v 53. minutě a smazat až v čase 59:52. Pouhých 27 sekund v prodloužení ale Královským lvům stačilo, aby zásluhou Filipa Hronka dokonali obrat!

První třetina skončila zaslouženou remízou

Oba týmy vstoupily do utkání v opatrnějším tempu. Hra se převážně pohybovala ve středním pásmu a k vidění byly pouze občasné šance. Do té nejvýraznější se dostal na začátku zápasu Patrik Miškář, který po tandemové přihrávce Tomáše Drašnara nastřelil pouze vnější síť u pravé tyče.

A byli to právě domácí hráči, kteří si připsali úvodní gól zápasu. Prosadili se ve 4. minutě, když po střele Adama Čecha dorážel Tomáš Drašnar. Rychlá odpověď hostí však na sebe nenechala dlouho čekat. Poté, co se k přesně míření střele od modré dostal hostující obránce David Koutenský, vyrovnal stav utkání – 1:1.

Písek následně nevyužil obrovského zmatku před hradeckou bránou a oba celky tak odešly do kabiny za vyrovnaného stavu.

Aktivnější Hradec se vedení neujal

Druhá třetina začala o něco lépe pro hostující celek. Hned ve 24. minutě mohl využít volného prostoru Tomáš Rod, který se vtísnil před bránu Romana Černého, ale bekhendovou střelou umístil puk pouze pod jeho betony.

Ve 26. minutě se Písek poprvé v zápase dostal do vedení po krásně zpracované akci Davida Pokorného, který svou přesnou přihrávkou od pravého útočného kruhu našel hokejku Jana Marcilise a kotouč se zastavil až v síti – 1:2.

Písek poté mohl ve 28. minutě svůj náskok navýšit, nicméně ani střela Jana Radoše, ani individuální akce Jana Heřmánka se za Černého záda nedostaly. Toho využilo domácí mužstvo, když se ve 34. minutě po nepovedené střele Marka Malinského ujmul kotouče David Chalupa a šarmantním obtočením kolem brány ho dostal za Foglova záda – 2:2.

Hradec na konci třetiny mohl využít zmatku před brankou Písku i nečekaně tečované střely Emila Veselého, bohužel žádná z těchto situací neskončila gólem. Oba celky tak opět mířily z ledové plochy za nerozhodného stavu.

Nervydrásající závěr znamenal prodloužení

Třetí třetina probíhala ve velmi aktivním tempu na obou stranách. Hned první šanci si vydobyl domácí Filip Hronek vlastním úprkem na bránu, který nakonec nevyužil. Během 45. minuty přišla další zajímavá situace na straně Hradce, když se zpoza hostující brány vynořila nečekaná přihrávka od Marka Malinského na hůl Tomáše Zahradníka, jehož střela skončila na vnější části sítě.

Písek se donutil k první zajímavé střele až ve 47. minutě zásluhou Davida Pokorného, nicméně gól se hostům podařilo vytěžit až minutu poté. V přesilové hře se od modré čáry trefil Šimon Červinský, který upravil stav na 2:3.

Zajímavý moment přichystal i Adam Čech, jehož střela opět zasáhla hokejku Marka Malinského a naprosto změnila směr, ani po této šanci se ale Hradci nepodařilo vyrovnat. O kuriózní moment se ovšem postaralo hostující mužstvo, když se přímo z vhazování trefil v 52. minutě nad Černého rameno Jan Heřmánek a zvýšil stav utkání už na 2:4.

Hradci se ale podařilo rychle odpovědět formou přečíslení dva na jednoho. Po krásné přihrávce Patrika Miškáře se trefil do písecké klece Tomáš Drašnar – 3:4.

Napětí probíhalo do posledních sekund utkání. Minutu a půl před koncem zápasu se sám na bránu vrhl hradecký útočník Tomáš Zahradník, jehož nájezd však neskončil za brankovou čarou. Na druhé straně se do stejné situace pustil i Jan Heřmánek.

Do konce zbývalo několik sekund a hradečtí dorostenci byli pozadu o jednu branku. Naprosto neuvěřitelná euforie ale zasáhla hradeckou střídačku, když se 8 sekund před koncem po několikáté dorážce trefil Patrik Miškář a vyrovnal stav utkání na 4:4! Východočeši si tak poprvé v sezóně zahráli prodloužení.

Hradečtí okamžitě dokonali obrat

Hráči si ho však užili pouhých 27 sekund. Nahrávka Matěje Bažanta našla impozantním způsobem Filipa Hronka, jehož samostatný nájezd zařídil Hradci Králové druhý bod – 5:4 po prodloužení. Svěřenci Miroslava Vybírala tak opět projevili srdce a semknutost týmu a z dvoubrankové ztráty nakonec na domácím ledě vytěžili vítězství.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Matěj Bažant 0 3 3 2 4
Adam Čech 0 1 1 1 0
Tomáš Drašnar 2 0 2 3 0
Jiří Drobný 0 0 0 -1 0
Jaroslav Faltýnek 0 0 0 0 0
David Gančarčík 0 0 0 -1 0
Štěpán Havránek 0 1 1 0 2
Tomáš Hofman 0 0 0 3 0
Filip Hronek 1 0 1 -1 2
David Chalupa 1 0 1 1 2
Filip Luštinec 0 0 0 1 0
Marek Malinský 0 0 0 1 0
Patrik Miškář 1 2 3 3 0
Vlastimil Šeda 0 0 0 -1 0
Emil Veselý 0 1 1 2 2
David Voříšek 0 0 0 0 0
Tomáš Zahradník 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Roman Černý 60 20 4 16 80,00 0 0

Ohlasy k utkání

Miroslav Vybíral (Královští lvi Hradec Králové):
Jsem přesvědčen, že jsme měli herně navrch, možná i fyzicky. Bylo to hodně těžké utkání, s řadou střetů a osobních soubojů, ale my jsme nebyli svoji technicko-herní převahu schopni brankově využít. Chtěli jsme si na to počkat aktivní hrou, nicméně soupeř nás potrestal za nesmyslný faul a utekl nám o dvě branky. Ale naše srdce, bojovnost a to, že tým dýchá do poslední sekundy, slavilo úspěch. Pak se projevila i ta herní kvalita, že jsme dvě situace vyřešili výborně a individualitou jsme tomu dali něco navíc. To nás odměnilo a jsme rádi za dva body, které jsou zlaté.