Zápasy mládeže
so 19.10.2013 | Adam Janeček, Martin Voltr

Důležitý tabulkový souboj s Jihlavou prohrál starší dorost v nájezdech

Zápasové menu

Zápas čtvrtého týmu s pátým nabídla v sobotu skupina Střed RAKO extraligy staršího dorostu. Hradečtí ve vyrovnané bitvě s Jihlavou zpočátku tahali za kratší konec, ale podařilo se jim vyrovnat a v závěru základní hrací doby měli blíž k rozhodnutí. Utkání ale nakonec dospělo až do nájezdů, v nichž si Dukla zajistila vítězství a na Královské lvy už ztrácí pouhý bod.

Úpornou první třetinu ovládla Dukla

Oba protivníci začali první třetinu poněkud v uvolněnějším tempu, k vidění byly převážně nahazované puky na gólmana od modré čáry s několika zakázanými uvolněními. Hra se převážně vyvíjela spíše ve středním pásmu. Teprve v 6. minutě byla k vidění výrazná šance Jihlavy, ve které se objevil Jiří Bambula, jeho dobrá pozice před opuštěným Petricem však nestačila na gól. Hradec se následně v 8. minutě dostal do dlouhé dvojnásobné výhody, ani ta ale neskončila brankou.

Skóre utkání otevřeli hosté v 11. minutě, když Vojtěch Balaštík zpoza brány objevil hokejku Jiřího Bambuly, jehož střela prošla mezi Petricovy betony za brankovou čáru – 0:1. Utkání do konce první třetiny nabralo převážně střelecký směr od modré čáry. Z domácích si zajímavou střelu přichystal ve 13. minutě Matěj Bažant, na druhé straně to byl například Ladislav Pospíchal.

I přes nepříliš aktivní třetinu se Jihlava držela v lepším tempu a puk byl tak převážně na její straně. Další akci si vydobyla během 17. minuty, když se v mezikruží ocitl před osamoceným Petricem Filip Nováček, jehož střelu z první však Petric zázračným způsobem vychytal. Hradec před koncem první třetiny rozehrál dvouminutovou přesilovku, během které si, kromě střel od modré, zajímavější akci nepřichystal. Dukla tak odcházela do kabiny s uspokojivější náladou.

Druhá část nabídla dobrý úvod, ale špatný závěr

Hradec druhou třetinu rozehrál opravdu ve velmi dobrém stylu. Hned v její první minutě našel z obranného pásma Filip Luštinec parádní přihrávkou najíždějícího Tomáše Hofmana, který na Vacka uháněl sám a jihlavského gólmana nekompromisně prostřelil kolem vyrážečky, čímž vyrovnal stav zápasu – 1:1. Domácí si i nadále drželi mírnou aktivitu a snažili se svůj náskok navýšit. Během hradeckého přečíslení se natahoval k puku Marek Malinský, na přihrávku u odkryté brány nicméně nedosáhl.

Jihlavě se však podařilo soupeře herně dorovnat a k vidění tak znovu byly šance na obou stranách. Po neúspěšných kolotočích a nastřelených kotoučích na straně Hradce si hosté připravili výraznější akci v 30. minutě, po střele Vladimíra Porta dorážel na hradeckou bránu Filip Nováček, ani ten nevytěžil pro svoje mužstvo gólový náskok. Hra se nadále odehrávala ve středním pásmu s občasnými střelami a nahozenými puky do útočných pásem. Šanci z mezikruží měl i ve 34. minutě Vojtěch Balaštík, který po přihrávce spoluhráče z rohu netrefil bránu. Na straně Lvů se o minutu později objevil v individuálním úniku David Gančarčík, tomu bohužel po neúspěšném završení nestačila ani následovná střela z úhlu.

Druhá třetina nicméně skončila velmi nepříjemně – zraněním Marka Malinského, který byl v útočném pásmu nešťastným způsobem atakován hostujícím hráčem, přímo hlavou proti mantinelu. Zapotřebí byla i nosítka, která odvezla zraněného hráče k přivolané ambulanci. Rozhodčí se s trenéry dohodli, že zbytek druhé třetiny se dohraje až po přestávce.

V něm okamžitě přišel samostatný únik jihlavského Filipa Nováčka, jehož koncovka ale skončila v ochranné síti. Nováček byl na hradeckém stadionu opravdu vrchním spalovačem šancí.

Aktivnější Hradec se tří bodů nedočkal

Třetí třetina se zpočátku vyvíjela lépe pro Duklu. Ta se dostala do několika slibných střel a během hry čtvyři na čtyři držela puk pod svoji kontrolou. Hradec vystrčil drápy zajímavou šancí ihned po ukončení trestů. V krásném přečíslení před hostující brankou si vyměnili puk ve 43. minutě David Chalupa s Tomášem Zahradníkem, nicméně tato šance nedostala Královské lvy do vedení. Domácí si poté zahráli zkrácenou přesilovku, během které si vytvořili pouze jednu zajímavou střelu Emila Veselého od modré čáry. Jihlava si jí zahrála též se stejnou střelou Václava Půži.

Hosté se ale v průběhu třetí třetiny trochu zatáhli. Aktivitu přebrali hradečtí bojovníci, kterým pomohla přesilovka, během níž si po střelách obránců vytvořil dobrý prostor pro dorážky. Ty však nestačily na vytouženou branku. Šanci na rozhodnutí měl i Filip Hronek v poslední minutě, jeho střela z pravého kruhu nakonec zamířila do Vackovy lapačky. A tak klidně mohla slavit i Dukla, ale v závěrečných vteřinách Ondráčkova střela z dobré pozice minula bránu.

Penaltová loterie vyšla Jihlavě

Prodloužení nenabídlo zajímavější děj utkání. Hradec ovšem i nadále tvořil hru a dostal se do jedné velké šance, Tomáš Hofman ale před Vackovou bránou dokázal trefit pouze brankářův klín. Zápas tak dospěl až do samostatných nájezdů.

V individuální disciplíně Daniel Kolouch hned první střelou kolem pravého betonu dostal Jihlavu do vedení. Tomáš Zahradník po slibném blafáku bránu netrefil. Jiří Ondrášek poté vymetl víko Filipu Petricovi, přičemž Patriku Miškářovi se stejně jako Zahradníkovi nepodařilo trefit klec. Hradec se tak na svém ledě musel spokojit s pouhým bodem a Jihlava si odvezla na Vysočinu vítězství.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Matěj Bažant 0 0 0 0 0
Adam Čech 0 0 0 0 0
Tomáš Drašnar 0 0 0 0 0
Jiří Drobný 0 0 0 0 0
Jakub Exner 0 0 0 0 0
Jaroslav Faltýnek 0 0 0 0 0
David Gančarčík 0 0 0 0 0
Štěpán Havránek 0 0 0 -1 0
Tomáš Hofman 1 0 1 0 0
Filip Hronek 0 0 0 0 4
David Chalupa 0 0 0 -1 0
Filip Luštinec 0 1 1 -1 0
David Malík 0 0 0 0 0
Marek Malinský 0 0 0 -1 0
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Vlastimil Šeda 0 0 0 0 0
Jan Vacek 0 0 0 0 0
Emil Veselý 0 0 0 0 2
David Voříšek 0 0 0 0 0
Tomáš Zahradník 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Filip-Daniel Petric 65 21 1 20 95,24 0 0

Ohlasy k utkání

Miroslav Vybíral (Královští lvi Hradec Králové):
Myslím, že jsme byli lepším celkem a zasloužili si vyhrát, ale bohužel jsme opět potvrdili, že nás provází střelecká nemohoucnost. V tréninku na tom pracujeme, nicméně v zápasech se to neodráží. V koncovce jsme nešikovní, hráči to nechtějí vzít na sebe, za což platíme krutou daň v podobě ztracených bodů. Do obrany to bylo velmi dobré, ale v útoku selžeme i v té nejvyloženější šanci. Proto bere Jihlava extra bod, my jsme dva ztratili.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava):
Zase to bylo bojovné utkání. Maličko mě mrzí, že jsme udělali chybu ve čtyřech, kdy nám soupeř ujel a dal gól. Pak to bylo otevřené na obou stranách, oba týmy měly šance. V závěru byl soupeř určitě živější, ale my máme hodně úzký kádr a vždycky musíte hrát s tím, co máte. Nájezdy už jsou loterie a my jsme byli šťastnější. Každý bod je pro nás v tuhle chvíli velmi cenný. Víme, že Hradec má kvalitní mužstvo, ale snažíme se uspět s každým, vždyť se nám podařilo porazit Slavii. Ve skupině může každý porazit každého.