Zápasy mládeže
so 7.12.2013 | Adam Kaška, Martin Voltr

Skvělý výkon na závěr základní části! Starší dorostenci porazili silný Liberec 6:3

Zápasové menu

Jeden z nejlepších výkonů v sezóně předvedl v posledním kole základní části hradecký starší dorost! Přestože se potýká s velkou marodkou a do obrany museli naskočit hned dva útočníci, s druhým Libercem sehráli Královští lvi opravdu skvělou partii. Ve druhé třetině vedli 3:0 a i když soupeř v závěru mocně dotahoval, Hradec dalšími góly odmítl drama a vyhrál 6:3. Pokud budou svěřenci trenéra Jiřího Slabého pokračovat ve stejném duchu i ve druhé části extraligy, pak se nemají vůbec čeho bát!

Aktivní hokej z obou stran, domácí se prosadili před sirénou

Hradec vstoupil do utkání velmi aktivně a vynutil si faul hned v úvodu první třetiny. Předvedl pár nebezpečných střel, ale žádná z nich neskončila za Hosnedlovými zády. Po přesilové hře už byl k vidění tlak na libereckou bránu, spoustu slibných střel, které však nenašly svůj cíl v brance.

Po následné mezihře byl vyloučen pro změnu hradecký hráč, ale Liberečtí toho nedokázali využít a Lvi se bez problému ubránili prvnímu oslabení. V další přesilovce už měli hosté gólové šance, když po souboji za brankou domácích mohl téměř do odkryté klece skórovat liberecký forvard Ordoš, ale branku těsně minul.

A tak se v závěru první třetiny radovali domácí. Malinský našel krásnou přihrávkou od mantinelu Miškáře, který posunul puk Tomáši Hofmanovi, jenž i z krkolomné pozice zakončil pod horní tyčku. Kombinace jako do zlaté helmy přisoudila Hradci vedení – 1:0!

Výtečná obrana a efektivní útok

I do druhé třetiny vstoupili Královští lvi velice aktivně. Vyslali na Hosnedla několik střel v přesilovce ze všech možných úhlů, ale poté při snaze zaútočit od modré přišel obránce o puk a dva unikající Tygři uháněli dopředu dva na jednoho. Naštěstí pro Hradec si ale nerozuměli a akce skončila nepřesnou přihrávkou.

Netrvalo tak dlouho, než Východočeši přidali další úder! Ve 24. minutě se Hradec prosadil po střele Tomáše Zahradníka z pravého kruhu, kterou David Chalupa chytře tečoval za záda libereckého brankáře – 2:0. Liberec šel krátce po obdrženém gólu opět do čtyř, nicméně domácí toho využít nedokázali. Postupem času se začaly přiostřovat souboje.

Liberečtí se snažili dostat zpátky do hry a vyvíjeli usilovný tlak na hradeckou bránu, ale Královští lvi poctivě a efektivně bránili útočné výpady Bílých Tygrů a k žádným gólovým šancím svého soupeře nepustili. Hradečtí se pokoušeli dostávat do protiútoků, když mířil k levé horní tyči Vlastimil Šeda z mezikruží. V přesilovce pak zkoušel tvrdou střelou od modré překvapit Hosnedla Havránek, o minutu později se dalšímu obránci Adamu Čechovi povedlo projít přes celé hřiště, ale v zakončení neuspěl.

Důležitý třetí gól zápasu ale přece jen přidali Hradečtí. Ve 35. minutě, pár sekund po skončení přesilové hry, se podařilo v závaru před bránou najít puk Patriku Miškářovi a umístit ho do horního rohu Hosnedlovy brány. To už se skóre změnilo na stav 3:0! Sám autor navíc mohl ještě v poslední minutě druhé části navýšit hradecké vedení, ale jeho střela do odkryté brány byla na poslední chvíli zblokována.

Emoce, vyloučení a pojistka hradecké výhry!

Vstup do třetí třetiny se však domácím vůbec nepovedl. Hradečtí si nechali odjet Marka Zachara, který celou akci založil, a zakončujícího Samuela Solenského. Útok dva na jednoho dokázali vyřešit bezchybně, čímž Bílým Tygrům zajistili první radost a ve 42. minutě se skóre změnilo na 3:1.

Liberečtí, povzbuzení gólem ze začátku periody, působili mnohem živějším dojmem a prahli po dotažení nepříznivého stavu. Hradečtí jim ale lidově řečeno nedávali čuchnout a ve 46. minutě svému soupeři zase odskočili. Po krásné přihrávce Patrika Miškáře sice Marku Malinskému první zakončení ještě nevyšlo, ale z dorážky se už mýlit nemohl – 4:1!

Hradec však ještě poskytl Liberci velkou šanci, jak se dostat zpátky do zápasu, když po vyloučení Miškáře a Havránka měli hosté přesilovku pěti proti třem. A využili obě možnosti beze zbytku. Nejprve se ve výhodě dvou mužů prosadil tvrdou střelou od modré Tomáš Tržický a hned vzápětí využili Tygři i klasickou přesilovku, když hradeckého brankáře Černého prostřelil Albert Janele – 4:3! Hradecký trenér Jiří Slabý na to pět minut před koncem základní hrací doby ihned zareagoval oddechovým časem.

Bílí Tygři v posledních pěti minutách chtěli bojovat o vyrovnání, ale nechali se třikrát vyloučit a jejich šance na vyrovnání se tak brzo rozplynuly. Hradec totiž na jejich nedisciplínu odpověděl naprosto stejnou mincí! V 57. minutě liberecké hráče potrestal pátým gólem Filip Hronek parádní dělovkou z levého kruhu. Krátce nato doklepl nehlídaný Tomáš Drašnar Zahradníkovu střelu a Hradec Králové mohl na závěr základní části slavit vítězství 6:3 nad jedním z nejsilnějších protivníků!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Adam Čech 0 0 0 1 2
Tomáš Drašnar 1 1 2 1 2
Jakub Exner 0 0 0 0 0
Jaroslav Faltýnek 0 0 0 1 2
David Gančarčík 0 1 1 0 0
Štěpán Havránek 0 0 0 1 12
Martin Hejna 0 0 0 0 2
Tomáš Hofman 1 0 1 1 0
Filip Hronek 1 0 1 1 0
David Chalupa 1 0 1 1 0
David Malík 0 0 0 1 0
Marek Malinský 1 2 3 2 0
Patrik Miškář 1 2 3 2 2
Vlastimil Šeda 0 2 2 1 2
David Voříšek 0 0 0 1 0
Tomáš Zahradník 0 2 2 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Roman Černý 60 30 3 27 90,00 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Slabý (Královští lvi Hradec Králové):
Konečně jsme hráli tak, jak jsme chtěli. Vycházel nám pohyb, chodily přihrávky a konečně jsme se prosadili i v koncovce, kde jsme byli důraznější. Jsme za to hrozně rádi. I když jsme doteď herně úplně nepropadali, vždycky jsme nějakým způsobem prohráli, dostali jsme nějaký gól, který nás srazil dolů. Teď ale doufám, že nám výhra pomůže a psychicky se do druhé části zvedneme. Kluci z útoku, kteří naskočili v obraně, to odehráli perfektně, nebáli se hrát. S obranou už mají zkušenosti. Máme teď málo beků a jsme rádi, že za ně zaskočili. Když takhle budou hrát dál, možná tam i zůstanou…

Jan Šťastný (Bílí Tygři Liberec):
Paradoxně v posledním kole základní části jsme odehráli asi nejhorší utkání sezóny. Soupeř byl ve všech aspektech lepší a zaslouženě vyhrál. Chyběl nám pohyb, disciplína a pokora. Musíme spadnout zpátky na zem a začít tvrdě pracovat, protože jinak bychom mohli v nadstavbě hodně rychle narazit. Samozřejmě víme, že zápasy v áčku nadstavby jsou kvalitní, a myslím, že skupina bude hodně vyrovnaná.