Zápasy
pá 1.11.2013 | Sanny Muharem

Úspěšný večer na Slavii. Vydarený vystřelil Hradci v samém závěru tři body!

Zápasové menu

Východočeši si ze Slavie odvážejí plný počet bodů! Svěřenci trenéra Petera Draisaitla byli aktivnější již od začátku zápasu, do vedení se ale dostali domácí, kteří svůj náskok dlouho bránili. Mountfield HK se snažil bušit do vrat, které zamkl Dominik Furch. I ten ale nakonec polevil! Nejprve vyrovnal ve 49. minutě Tomáš Knotek a v čase 57:15 rozhodl o hradeckém vítězství obránce René Vydarený. Hradec tak převedl, že je mistrem obratů, zvládl to letos už pošesté!

Hradec Králové se musel v pátek na ledě Slavie obejít bez stále zraněného Rastislava Deje, Michala Švihálka, Tomáše Rouska a Jakuba Langhammera. Do sestavy se však po zranění vrátil David Švagrovský, který tak letos poprvé zasáhl do extraligového zápasu.

Hradec měl více ze hry, Slavia se ale dostala do vedení

Mountfield HK se na ledě Slavie od začátku ničeho nebál a v první větší příležitosti se ocitl Tomáš Knotek. Hbitý forvard totiž obkroužil domácí svatyni a snažil se zakončovat bekhendem. Kotouč ale trefil pouze boční konstrukci Furchovy klece. Ve třetí minutě měl následně šanci Jakub Marek, jenž se prodral mezi dvěma obránci a mířil sám na gólmana, na poslední chvíli byl ale obrán čistým způsobem o puk slávistickou defenzívou.

Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky se téměř nedostávali k Pavlu Kantorovi, byl to právě Hradec Králové, kdo vytvářel obraz hry. Gólových příležitostí však bylo poskrovnu, nejblíže k brance měl centr Rudolf Červený, jeho projektil z mezikruží se ale neujal.

Paradoxně se do vedení dostala pražská Slavia. Přesně ve dvanácté minutě putoval za vysokou hůl za katr obránce Bohumil Jank, což znamenalo první početní výhodu pro domácí celek. Po jednadvaceti sekundách se směrem ke královéhradecké brance vydal Jan Kolář, přičemž do cesty se mu postavil Peter Frühauf, který nadzvedl puk, který naprosto změnil směr a skončil v horním rohu Kantorovy svatyně, jenž byl dezorientovaný – 1:0.

Parta kolem Jiřího Šimánka byla ale i nadále aktivní, naopak slávisté se znovu zatáhli do ústraní. David Švagrovský se chtěl přihlásit o slovo a z nadějné pozice se odhodlal ke střele, ta však letěla mimo tři tyče. V závěru třetiny ještě pálil od modré čáry Vydarený, taktéž mimo.

Třetina plná nedovolených zákroků, avšak bez gólů

Zkraje druhé periody měl celek zpod Bílé věže k dispozici přesilovou hru, ale téměř nic v ní nedokázal vymyslet. Pokud nebyla hra v první dvacetiminutovce oku lahodící, nyní diváci nezažívali o moc lepší hokejové chvilky. Ani jednomu z celků se nedařilo založit nějakou zajímavější akci.

Změna mohla přijít v pětadvacáté minutě, kdy měla Slavia další početní výhodu. Jenže utrpení pokračovalo i nadále, Slavia nevyprodukovala téměř nic. Pak ale přišel velký nápor Královéhradeckých! Nejprve byl ve vyložené Peter Frühauf, ten ale vpádu nedokázal trefit poloodkrytou branku Dominika Furcha! Posléze měli Hradečtí k dispozici početní výhodu pět na tři. Tu však i přes velký nápor nedokázali zužitkovat, jednou se dokonce přezkoumávalo video, rozhodčí Kudrnův pokus neoznačili za brankový.

Poté hrála Slavia dvě slepené početní výhody, ani v jedné si ale kromě jedné střely v podání Ronalda Knota nic nevypracovala, ba naopak. Vladimír Škoda málem ve vlastním oslabení vyrovnal. Nejprve vystřelil na slávistického strážce svatyně, který puk pouze vyrazil pouze před sebe, a už už se zdálo, že si pro něj Škoda dojede, scházel mu ale krůček.

Nic významného, co by stálo za zmínku, se již do zaznění druhé sirény nestalo a oba celky tak šly do kabin za stejného stavu.

Mountfield obrátil vývoj a slaví tři body!

Do poslední části hry vstoupila lépe Slavia. Hned ve dvaačtyřicáté minutě se narodila zajímavá možnost pro Michala Poletína. Slavistický útočník dostal krásnou přihrávku od svého spoluhráče, ale Pavla Kantora prostřelit nedokázal, kotouč totiž mířil vedle branky. Pak se Hradečtí pomaličku začali tlačit dopředu.

Zejména na Tomáši Knotkovi byl vidět hlad po gólu, nejprve se snažil domácího strážce svatyně překvapit od pravého mantinelu, ten jen tak tak jeho střelu vytáhl svým betonem. O tři minuty už se ale Tomáš Knotek prosadil! Hradecký útočník čekal na gól už hodně dlouho, nyní to proti Slavii konečně vyšlo! Knotek využil závaru před brankou a v pádu dokázal zasunout černou pryž mezi betony bezmocného Dominika Furcha – 1:1!

Pak začala hra konečně nabírat na obrátkách. První královéhradecká formace byla opět při chuti a málem přidala další gól. Jiří Šimánek společně s Jaroslavem Kudrnou ale neprotlačili kotouč za brankovou čáru. Poté se domácí tým snažil udeřit z početní výhody, to se mu ale nepodařilo. A pak to přišlo! Hradečtí borci ukázali, že jsou praví bojovníci! Jiří Šimánek našel z druhé vlny najíždějícího Reného Vydareného, který bombou propálil Furcha, jenž se stačil pouze ohlédnout – 1:2!

Růžičkova družina se ještě snažila vyrovnat a drala se před Pavla Kantora, on i defenzíva ale vydatně odolávala. V závěrečné power-play pak ještě mohl skóre navýšit Lukáš Květoň, pár vteřin před koncem ale trefil pouze tyčku odkryté slávistické branky.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 0 0 0 4
Peter Frühauf 0 0 0 0 2
Tomáš Harant 0 0 0 1 0
Bohumil Jank 0 0 0 0 2
Tomáš Knotek 1 0 1 1 0
Jaroslav Kudrna 0 1 1 1 0
Lukáš Květoň 0 0 0 0 0
Jakub Marek 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 0 0 1 0
Peter Mikuš 0 0 0 1 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 1 0
Martin Podlešák 0 0 0 1 0
František Ptáček 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 1 1 1 0
Vladimír Škoda 0 0 0 0 0
David Švagrovský 0 1 1 1 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
René Vydarený 1 0 1 1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 60 15 1 14 93,33 0 0

Ohlasy k utkání

Vladimír Růžička (HC Slavia Praha):
Povedlo se nám dát gól na 1:0, drželi jsme zápas a postupem času bylo jasné, že Hradec hru otevře a bude se tlačit dopředu. Připravovali jsme se na to, že by mohl přijít nějaký brejk a dali bychom na 2:0. Bohužel v posledních deseti minutách jsme udělali pár chyb a dostali dva góly. Bylo to ale i tím, že se nám zranili další hráči a museli jsme hrát už jen na dvě lajny. Hradec má kvalitní mužstvo a jeho síla byla v závěru vidět.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Byl to jeden ze zápasů, ve kterých se může stát cokoliv. Myslím si, že jsme Slavii nepouštěli do tolika jasných gólových šancí, což bylo dobře. Po posledním nevydařeném zápase proti Karlových Varům jsme měli o čem diskutovat a myslím, že jsme celkem dobře bránili. I když to ještě nebylo stoprocentně ono. Možná, že klíčové bylo, že jsme nedostali více než jeden gól a byli jsme pak schopni z mála šancí, které jsme měli, otočit ve třetí třetině zápas.