Zápasy
ne 3.11.2013 | Martin Voltr

Precizní defenzíva a góly do šatny. Hradec vynuloval Kladno a je znovu druhý!

Hokejisté Mountfieldu HK zvládli podruhé v sezóně udržet čisté konto! Kladno sice pod Bílou věží předvedlo velkou aktivitu, ale efektivita, potřebné štěstí a taky skvělý Pavel Kantor byly na straně domácích. Hradec tak díky gólům v závěru třetin porazil Kladno 2:0 a před reprezentační přestávkou se vrátil na fantastické druhé místo!

Aktivita na straně hostů, šance na straně domácích

Hradecká sestava přivítala po třízápasové absenci Jakuba Langhammera, David Švagrovský naopak svůj druhý extraligový start v řadě nepřidal. Domácí publikum přitom mohlo slavit – a v podstatě už také slavilo – hned ve třetí minutě! Michal Tvrdík z otočky našel Tomáše Knotka, jehož střela se prapodivně odrazila od konstrukce brány do brankoviště, a celý stadion už se radoval z gólu. Rozhodčí se však museli jít poradit s kolegou u videa, a ten kotouč za čarou neviděl.

Východočeši zanedlouho předvedli povedenou pasáž, ve které měli dobré střely Škoda, Mertl a Knotek. Žádná z nich se ale neujala a v dalším průběhu hry nechávali domácí hokejisté tvořit svého soupeře. Ten se ale přes výtečnou hradeckou defenzívu nedokázal probít do jediné gólové šance. Nepovedlo se mu to ani v souvislých čtyřech minutách početní výhody.

Ačkoli se domácí do útočného pásma moc často nedostávali, když už se tam najednou objevili, znamenalo to pro Cháberu velké nebezpečí. A právě rychlý protiútok se postaral o první změnu skóre! Michal Tvrdík znovu vyslal dopředu Tomáše Knotka, jenž tváří v tvář Cháberovi nezaváhal, a přestože zase domácím fanouškům pocuchal nervy střelou o tyčku, tentokrát už puk zapadl na správnou stranu a o brance nemohlo být sebemenší pochyb – 1:0!

Nevyužité šance Kladna byly opět potrestány

Kladenská chuť ale po přestávce nepolevila a Středočechům se pak konečně začalo dařit dostávat se za hradeckou obranu. Nebezpečně pálil už Treille, pak se dokonce do sóla dostal Petr Tenkrát. Téměř překonaný Pavel Kantor už stačil pouze natáhnout beton přes brankovou čáru, to ovšem stačilo – Tenkrát ho totiž nedokázal přehodit!

Stejná část výstroje domácího gólmana úřadovala i o minutu později proti velmi aktivní třetí formaci Kladenských, tentokrát Jiřímu Kuchlerovi. Pak ale dobrých příležitostí ubylo a Hradec dokázal útočné choutky svého soupeře zase krotit. Když už nebezpečně pálil Eberle, na místě byla v posledním okamžiku výtečná lapačka Pavla Kantora.

Hokejistům Mountfieldu stačilo v podstatě čekat na šance, které také opravdu přišly. V posledních minutách druhé části byl na světě druhý kladenský faul a vynikající přesilová hra domácích. Když už se ale zdálo, že nebude využita, opak se stal pravdou! Jiří Šimánek poslal napříč brankovištěm vykutálenou žabičku, kterou Jaroslav Kudrna senzačně napálil ze vzduchu do odkryté brány. Druhý „šatňák“ a bylo to 2:0!

Vítězství! V hlavní roli Pavel Kantor a jeho tyče

Dobrou hru si svěřenci Petera Draisaitla přenesli i do třetí části. Kdyby Martin Podlešák zvládl po svém výjezdu zpoza brány obkroužit ještě i Jana Cháberu, mohl být pro Hradec o hodně veseleji. To jsou ale jen kdyby – následovala totiž série tří hradeckých vyloučení, při kterých bylo hráčům i divákům pořádně horko.

Na konci první přesilovky pořádně zahrozil francouzský útočník Sacha Treille, po něm napálil zbloudilý puk do břevna Michal Dragoun. Přestože kladenské přesilovky rozhodně suverénní nebyly, vždy se dokázali hosté do šance dostat. Ve čtyřvteřinové výhodě pěti proti třem musel takhle Kaberleho ránu ze všech sil vykopnout Pavel Kantor, jemuž ale jinak pomáhali všichni spoluhráči ohromně bojovnou hrou a blokováním střel. Na hradecké straně přitom stálo i štěstí, bylo znát, že Rytíři se střelecky v poslední době opravdu trápí.

Hradeckým hokejistům pak mohla trochu klidu dodat vlastní přesilovka, ta ale přinesla spíš jen úsporu času. Vzápětí už to zase zvonilo za Pavlem Kantorem, jehož brankovou konstrukci tentokrát trefil schovanou střelou od hrazení Doudera.

Domácí gólman si v nedělním večeru čisté konto opravdu zasloužil. Ani závěr pro něj v žádném případě nebyl bez starostí, což už ale nejde říci o domácích fanoušcích, kteří se bavili neustále. Za doprovodu mexických vln a skandovaného potlesku už Hradec Králové dotáhl zápas do vítězného konce a jen těžko může jít do reprezentační přestávky s lepší náladou!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Peter Frühauf 0 0 0 0 0
Tomáš Harant 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 1 0
Tomáš Knotek 1 0 1 1 0
Jaroslav Kudrna 1 0 1 0 2
Lukáš Květoň 0 0 0 0 2
Jakub Langhammer 0 0 0 0 0
Jakub Marek 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 0 0 0 2
Peter Mikuš 0 0 0 0 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Martin Podlešák 0 1 1 1 2
František Ptáček 0 0 0 0 2
Jiří Šimánek 0 1 1 0 0
Vladimír Škoda 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 1 1 1 0
René Vydarený 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 60 17 0 17 100,00 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Nedá se říct, že bychom byli v zápase kdovíjak lepší. Nenašli jsme na hru Kladna stoprocentní recept. Myslím, že rozhodly speciální formace, oslabení jsme hráli velmi dobře, přestože Kladno má na přesilovky velmi šikovné hráče. Všechno jsme byli schopni nějak ubránit. Sami jsme dali z přesilovky gól na 2:0, takže to byl asi ten klíč k zápasu. Určitě je příjemnější jít do pauzy s domácím vítězstvím, protože doma jsme měli problémy vyhrávat. Tabulka mě ale v této fázi sezóny moc nezajímá.

Jiří Kopecký (Rytíři Kladno):
Moje hodnocení bude opravdu krátké, protože mužstvo, které nedá branku, prostě nemůže vyhrát. Nemyslím, že bychom byli horším týmem, ale byla tam dvě břevna, samostatný nájezd… Ve hře zkrátka byla vidět pohoda mužstev. Na straně Mountfieldu je, na naší není, takže nejsme schopni proměňovat ani nejvyloženější šance. Je to staré pravidlo, bez gólu se zkrátka vyhrát nedá.

Fotogalerie