Zápasy
ne 5.1.2014 | Martin Voltr

Lví bojovnost nestačila. Oslabený Hradec dotahoval pozdě

Boj o každý centimetr ledu, vyhrocené osobní souboje a klíčový první gól. Bitva Hradce se Zlínem nabídla pod Bílou věží očekávaný obrázek, marodkou zdecimovaný Mountfield ale obrovské nasazení nedokázal přetavit v bodový zisk. Litovat musí zejména výborné první třetiny. V těch zbývajících vstřelili Ševci po gólu a Hradečtí snížili zásluhou Tomáše Rouska až ve hře bez brankáře, což jim už na zvrat nestačilo. Připsali si tak třetí porážku v řadě.

Jenom málo věcí hrálo před začátkem utkání hradeckému týmu do karet. Proti Zlínu, který má venku výbornou formu, se na seznam zraněných přidal také Josef Marha. Naopak v obraně poprvé do hry naskočil mladý bek Zdeněk Čáp, který se vrátil z hostování v Pardubicích. Trenéři zareagovali na marodku hrou na tři útoky.

Hradečtí vlétli do zápasu s obrovskou chutí

Hradecké publikum se dočkalo prvního vzrušení už po 18 sekundách. Tomáš Harant vystihl zlínskou rozehrávku a uháněl do sóla, ale v pro sebe netypické pozici neuspěl. V prvních dvaceti minutách na něj navazovala celá řada spoluhráčů, hlavně třetí formace mladých pušek Švihálka s Markem a Rouskem. Ta hrála opravdu výborně.

Až po první komerční přestávce se zvolna začali do hry zapojovat také Ševci. Ve dvanácté minutě už přišly jejich první velké šance, ale Holíkovu střelu z bezprostřední blízkosti Pavel Kantor vytěsnil ramenem a pak si poradil také s ostrou švihovkou Kubiše.

Vzápětí ovšem následovaly dva fauly hostujícího týmu v rozmezí čtyř sekund a dlouhá dvojnásobná přesilovka pro hradecký mančaft. Několikrát skončila rychlá kombinace na modré čáře, jenže pálícím obráncům se těžko dařilo překonávat val před Liborem Kašíkem. Strážce zlínského brankoviště navíc chytal velmi přesvědčivě, i když třeba po teči nesmírně aktivního Švihálka měl štěstí, že se puk zastavil v jeho modrém území. Za aktivitu v první třetině se domácí mohli rozhodně pochválit, ke gólu ale nevedla.

Ševci se oklepali a přesná rána jim zajistila náskok

Zlín se postupem času tlačil do brankoviště Pavla Kantora víc a víc. V Balaštíkově podání to už bylo přes hranu a na ledě se začalo znatelně přiostřovat. Jako by Ševcům nestačilo, že hrají proti oslabenému domácímu týmu, chtěli mu zřejmě ještě další hráče vyřadit. Kubiš navezl Tomáše Mertla do brankáře a potom ho jako smyslů zbavený začal mlátit, načež musel první hradecký centr na čas opustit scénu s krvavým zraněním.

Rozhodčí však výpady moravského celku trestali vždy vzájemným vyloučením, stejně tomu bylo i při Okálově zákroku na Zdeňka Čápa. V pasáži, kdy Mountfield nasazoval do hry pouze dva centry – Knotka s Markem – bohužel přišel gól do jeho sítě. Holík v rychlém útoku nabil Filipu Čechovi, jehož dělovka na bližší růžek byla ukázková a hosté šli do vedení – 0:1.

Mertl se do hry vrátil ve 35. minutě a i díky němu byla na domácím celku znát obrovská chuť odčinit tento nepříjemný moment. Hradečtí navíc dostali přesilovku a urputně doráželi na zlínskou klec. Paradoxně právě v ten moment ale přišla velká možnost pro zlínské hokejisty, v nepříznivém poměru hráčů vyslal Čajánek do sóla Ondráčka, který ovšem na Kantora nevyzrál.

Výsledný rozdíl se nezměnil, Hradec vyrovnat nestihl

Nejtěsnější rozdíl pořád sliboval do závěrečné třetiny drama. Bohužel však netrvalo dlouho, než přišel ze strany hostujícího týmu další úder. Zrodil se v přesilové hře. Po ose Leška – Balaštík doputoval puk k Bedřichu Köhlerovi, jenž opět nedal Kantorovi šanci a vymetl všechny pavučiny v jeho síti – 0:2.

Na hradecké sestavě byla znát absence útočníků, kteří by za takového stavu tým pořádně nakopli. Ve třetí třetině se do hry místo Jakuba Marka dostal Lukáš Květoň, nicméně Zlín, který měl nahráno, poctivě hlídal výsledek.

S blížícím se závěrem a rostoucí hradeckou aktivitou však šance přišly. V 54. minutě byly na světě hned dvě, jenže Švihálkovi při snaze o dorážku do prázdné brány kotouč uskočil a Dejovu ránu na druhý růžek jemně vytáhl Kašík.

Tlak domácích sílil a už čtyři minuty před koncem trenéři odvolali brankáře. To se jim vyplatilo ještě poměrně brzy, v čase 57:36 totiž Hradec konečně prolomil své trápení! Tomáš Knotek našel zpoza brány Tomáše Rouska, který propasíroval kotouč Kašíkovou výstrojí. Pokračující nápor ale už k dalšímu gólu nevedl a po závěrečném hvizdu svítil na kostce i přes nesmírně bojovný výkon Hradce výsledek 1:2.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 2
Rudolf Červený 0 1 1 0 0
Rastislav Dej 0 0 0 -1 0
Peter Frühauf 0 0 0 1 0
Tomáš Harant 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 1 1 1 0
Lukáš Květoň 0 0 0 0 0
Jakub Marek 0 0 0 -1 0
Tomáš Mertl 0 0 0 0 6
Peter Mikuš 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 -1 2
Tomáš Rousek 1 0 1 1 0
Vladimír Škoda 0 0 0 0 0
David Švagrovský 0 0 0 0 0
Michal Švihálek 0 0 0 1 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 57 26 2 24 92,31 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Vyhrál vyzrálejší tým. Zlín si v zakončení počínal zkušeněji, a to byl v zápase velký rozdíl. Absence zkušených útočníků byla v přesilových hrách hodně znát, pak je hráli kluci, kteří je vůbec netrénují. Na druhou stranu, když hrajeme pět na tři a máme pět střel, tak nám na hokejku něco spadnout musí. Hráli jsme ale šedesát minut a zkoušeli jsme, co se dalo, s výsledkem se všichni hráči snažili něco udělat.

Juraj Jurík (PSG Zlín):
S Hradcem to bylo spíše bojovné než pohledné utkání. Domácí vstoupili do utkání daleko lépe než my, měli výborný pohyb a byli jsme rádi, že stav po první třetině byl nerozhodný. V průběhu utkání jsme se ale přizpůsobili hře na hradeckém hřišti a hru jsme srovnali. Bylo pro nás důležité, že jsme dali první gól. Potom jsme se trochu zatáhli, tady se vzhledem ke kvalitě ledu daleko lépe brání. Nechali jsme domácí, ať se do nás nutí, a navíc se nám podařilo přidat i druhý gól. V poslední třetině jsme odolávali velkému tlaku domácích a jsme nesmírně rádi, že si z Hradce vezeme tři body.

Fotogalerie