Zápasy
ne 12.1.2014 | Martin Voltr

Třetí obrat se nekonal. Hradec podlehl Bílým Tygrům 2:5

Zápasové menu

Zázraky se dějí – ale ne pokaždé. Dva předchozí vzájemné duely s Libercem zvládli Hradečtí skvěle otočit, na třetí pokus už ale špatný vývoj nezvrátili. Za stavu 0:3 sice na ledě soupeře spustili stíhací jízdu, tu však podpořili jediným gólem a skóre dotvořila až pasáž v samotném závěru utkání za rozhodnutého stavu. Bílí Tygři doma triumfovali pošesté v řadě, hattrickem se o vítězství 5:2 zasloužil klíčový muž zápasu Martin Bartek.

Vyrovnaná hra, skóre nikoli

Hradečtí věděli, že silné ofenzívě Liberce nemohou v úvodu utkání nechat tak velký prostor jako v bláznivém prvním zápase. Snad i proto byli mírně aktivnějším týmem, byť se stále museli obejít bez sedmi pilířů základní sestavy.

První velká šance zápasu se přesto zrodila v jejich pásmu. Obránce Čutta si sjel až před bránu na přihrávku Valského, ale Pavla Kantora nepřekonal a ani dorážka se mu nepovedla. To samé bohužel platilo hned vzápětí na druhé straně o Tomáši Mertlovi, který si počkal na odražený puk, jenže ten mu přeskočil hokejku.

Gólově se tak pod Ještědem urodilo až v první přesilovce zápasu. Zahrával ji domácí tým a když Východočeši nedokázali dostat puk z pásma, Gřegořek ho okamžitě poslal na pravý kruh Martinu Bartekovi, který našel místo v Kantorově výstroji – 1:0.

To rozhodně nebylo nic, co by hradecké mužstvo mělo srazit na kolena. Však ho taky zase byla plná útočná polovina a Tygři se pod tlakem dopouštěli řady chyb v rozehrávce. Aktivita však přišla nazmar, když v poslední minutě první třetiny unikli Liberečtí do přečíslení a Petr Vampola využil krásnou přihrávku olympionika Petra Nedvěda. Tohle bylo pro Hradec kruté – 2:0.

Až za krajně nepříznivého stavu Hradec snížil

Pomstu za konec předchozí části plánoval v úvodu té druhé Michal Švihálek, Melicherčík si ale jeho tvrdou střelu pohlídal a hned v dalším střídání bylo s hradeckými barvami ještě hůř. Od modré čáry udělal pár temp Martin Bartek, z levé strany vypálil na druhou tyčku a svým druhým gólem večera vyhnal Pavla Kantora z branky – 3:0.

Netrvalo dlouho, než musel jeho zástupce Ondřej Kacetl vytáhnout první důležitý zákrok. Stalo se tak při nájezdu Bulíře. Nicméně ani Hradečtí nebyli za nepříznivého stavu bez šancí, přečíslení Deje se Škodou však zhatila nepřesná přihrávka. A tak přišla čtvrtá pohroma pro Mountfield – nikoli v podobě gólu, ale dalšího zranění, když po tvrdém souboji u mantinelu musel ze hry odstoupit David Švagrovský.

Až téměř v polovině utkání dostal Hradec první početní výhodu, a to hned čtyřminutovou. Dlouho se v ní trápil, ale 26 sekund před koncem přece jenom zajistil první záblesk naděje! Peter Mikuš vyslal ránu od modré čáry a Tomáš Knotek milimetrovou tečí těsně pod úrovní břevna zařídil veledůležitý gól na 3:1.

Nebýt Ondřeje Kacetla, takový stav by dlouho nevydržel – hradecký brankář musel předvést pár důležitých zákroků, nepřišli si na něj třeba Urban s Nedvědem. Chvíli před odchodem do kabin byli naopak Hradečtí hodně blízko ke kontaktnímu gólu. Michal Švihálek se jako první dostal k odraženému puku a z otočky ho okamžitě poslal na bránu, jenže stejně rychle byl na místě Melicherčíkův beton.

Šance žila, power-play ale Mountfieldu nevyšla

Na hradeckém mužstvu bylo i po návratu z kabin znát, že pořád věří v podobný scénář, jaký proti Liberci moc dobře pamatuje. Domácí ale bránili poctivě. Byť několikrát přinejmenším na hraně faulu, třeba na mrštném Tomáši Mertlovi nejednou viseli protihráči jako ozdoby na vánočním stromku.

A když už rozhodčí do píšťalky konečně zaduli, Hradec měl ve vlastní přesilovce štěstí, že z přečíslení Vampoly s Urbanem neinkasoval počtvrté. Stále tak měl Mountfield o co hrát, jenže na gólovou šanci čekali jeho polonazí fanoušci až do 55. minuty. To se kotouč vykutálel ze skrumáže na hokejku Rastislava Deje, který však nesklopil svá mířidla mezi tři tyče.

Hradecký nápor narůstal a tři a půl minuty před koncem se trenéři rozhodli, že už není na co čekat. Ondřej Kacetl však na střídačce vydržel pouhých 11 sekund, domácí se totiž hned po buly dostali z pásma a Bulík ukázkově připravil Martinu Bartekovi jasnou pozici před prázdnou bránou. Slovenský střelec uzavřel hattrick a podepsal liberecké vítězství – 4:1.

Početné publikum si ale ještě dvě gólové oslavy dopřálo, hokejisté je rovnoměrně rozložili mezi oba tábory příznivců. Nejdřív proměnil Tomáš Urban sólo hodně šťastným způsobem, když odrazem o tyčku a svou vlastní brusli poprvé v zápase pokořil výtečně chytajícího Kacetla. A v poslední minutě ještě Peter Frühauf po pouhých třech sekundách využil přesilovku nekompromisní ranou, která určila konečný stav 5:2.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Zdeněk Čáp 0 0 0 -1 0
Rudolf Červený 0 1 1 -1 0
Rastislav Dej 0 0 0 -2 0
Peter Frühauf 1 0 1 -1 0
Bohumil Jank 0 0 0 0 2
Tomáš Knotek 1 0 1 -1 0
Jakub Langhammer 0 0 0 0 2
Jakub Marek 0 1 1 -1 0
Tomáš Mertl 0 0 0 -2 0
Peter Mikuš 0 1 1 -2 0
Martin Pláněk 0 0 0 -2 0
František Ptáček 0 0 0 0 0
Tomáš Rousek 0 0 0 -2 2
Jakub Suja 0 0 0 0 0
Vladimír Škoda 0 0 0 -1 2
David Švagrovský 0 0 0 -1 0
Michal Švihálek 0 0 0 -2 0
René Vydarený 0 0 0 -2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 37 12 1 11 91,67 0 0
Pavel Kantor 23 10 3 7 70,00 0 0

Ohlasy k utkání

Pavel Hynek (Bílí Tygři Liberec):
Jsme nesmírně rádi za tři body, Hradec jsme porazili poprvé v sezóně. Narazili jsme na nejlepší venkovní tým, výborně organizovaný a disciplinovaný, o to je vítězství cennější. Ale je to za námi, musíme se dívat kupředu. Máme takzvaně volno do půlnoci a od půlnoci už se musí naše myšlenky upínat k dalšímu zápasu, v úterý hrajeme na Slavii.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Opět jsme s Libercem prohrávali, a to poměrně vysoko, tentokrát 0:3. Bohužel nám chyběla kvalita, abychom s vývojem zápasu něco udělali. Měli jsme přesilovky, měli jsme nějaké šance, ale nebyli jsme schopni něco udělat. I proto, že nám chybí několik klíčových hráčů.